• Äldre 27 Jun 15:08
    4262 visningar
    19 svar
    19
    4262

    Ur & Skur för små barn???

    Hej!

    Vad anser ni om detta:
    http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2013/06/12/sma-barn-stressas-uteforskolor

    Blir lite orolig, ska sitta in min kille på 1,5 år på Ur & Skur i januari...
    Är verkligen inte små barn lämpade för Ur & Skur? Även lillkillens storebror som är 4 år ska börja på samma Ur & Skur-förskola som för övrigt verkar toppen! 

  • Svar på tråden Ur & Skur för små barn???
  • Äldre 27 Jun 15:53
    #1

    Jag är inte förvånad, vi är ute varje dag på min "vanliga" förskola och det är ansträngande nog för de minsta som ofta måste gå in tidigt på vintrarna. Det är tungt med overall och stövlar, man vet själv hur ansträngande det är efter några timmar.

    Det finns ju många olika arbetssätt, har de exempelvis någon innemiljö alls? Äter de inne med de yngsta på vintrarna? Hur tar de tillvara på de yngstas villkor och ger dem en stimulerande miljö? Min uppfattning är att de lätt blir stillastående och kalla varav man måste hålla igång dem och det tär på krafterna. De är också begränsade i leken pga vantarna. Ta upp detta med pedagogerna och kräv riktiga svar och inte bara att "det ordnar sig, de vänjer sig"

    Själv tycker jag att lagom är bäst med ute- och innevistelse, i synnerhet för de yngsta. Vi har en övertro till utevistelse ibland...

  • Äldre 27 Jun 15:59
    #2

    Måste bara tillägga att ur och skur ibland används som en billig förskola från de styrande (politiker eller ägare), man startar avdelningar eller förskolor utan egna lokaler vilket blir mycket billigt. DÅ kan jag tycka att pedagogiken kan bli riktigt illa. Om de däremot har lokaler och kan ha en växelverkan ute och inne (såsom det är tänkt) utifrån barnens behov så är jag mer vänligt inställd.

  • Äldre 27 Jun 16:53
    #3

    Är inte heller förvånad, tycker inte alls det är lämpligt för små barn att tvingas vara ute i så hög grad som det är på många ur och skur. Vår dotter har varit på tre olika ställen och ingen har varit ur och skur, men de har ändå varit ute väldigt, väldigt mycket. Även vintertid. De har dock gått in tidigare med de minsta, det märks mycket tydigt att de inte pallar med på samma sätt som de äldre barnen.

  • Äldre 27 Jun 20:17
    #4

    Jo, den artikeln läste jag och den bekräftade bara mina fördomar. Personligen skulle jag aldrig låta mina barn gå på en ur- och skurförskola, men framförallt inte ett litet barn som inte rör sig så mycket.
    Men du kan väl börja med att fundera över hur det är när ni är hemma. Klarar dina barn av att vara ute hela dagarna? Visst säger många, sätter man bara på dem rätt kläder så kan alla vara ute hur länge som helst. Men hur lätt är det egentligen på ett litet barn och med växlande väder? Kanske är Ur och skurförskolor bättre på att anpassa kläderna efter väderlek, får väl hoppas på det i alla fall. Och hur skyddar man ansiktet när det är -20 grader ute. Lite tankar från mig, men vill förtydliga att jag självklart tycker barn ska vara ute och leka och röra på sig, men inte jämt.

  • Äldre 27 Jun 20:21
    #5

    Jag som friluftsmänniska skulle aldrig sätta mina barn på ur & skur ärligt talat. 
    Man blir TRÖTT och sliten av att vara ute hela dagarna, även om man växlar mellan aktivitet och vila.
    Småknattar rör sig inte mycket och har svårt att röra sig i vinterkläder. De dreglar och snorar och har känslig hy som lätt får köldrosor och om sommaren är det ofta stekande hett och en liten kropp blir snabbt uttorkad. Har de verkligen koll så att alla småttingar dricker tillräckligt mycket och ofta?
    Jag tycker absolut att det är bra att vara ute mycket, men det finns gränser. Det handlar om att tillbringa hela arbetsdagar utomhus. Det är mycket. 

  • Äldre 27 Jun 20:47
    #6

    Mina barn går på ur och skur, vi älskar det! Men dom har ett hus att vara i och äter nästan jämt inne på vintern. På vår förskola har dom många spännande aktiviteter mest för dom stora men barnen växer ju ( det är skridsko och skidskola på vintern nu har dom lärt sig tälja med kniv). Dom små har sin knoppskola. Ta reda på om dom har ngn möjlighet att vara inne ibland. Lycka till! Jag är så nöjd att vi valde ur och skur!!

  • Äldre 28 Jun 00:18
    #7

    De har jättefina innelokaler med massa leksaker, och pedagogiskt väl genomtänkt. De stora barnen vilar inne och får massage, de små ute i vagnar. De äter alltid frukost inne, lunch tror jag alltid att de äter ute på sommarhalvåret.
    Jag har bara hört gott om förskolan och jag hoppas på att de anpassar aktiviteterna för de små... Blir ändå lite orolig om jag gjort fel val? Är övertygad om att 4-åringen kommer att älska det, han stormtrivs i skogen, är intresserad av djur och älskar pinnar. Den lille gillar än så länge att vara med ute, men han är ju bara 10 månader.... När han ska skolas in är det ju januari...

  • Äldre 29 Jun 09:03
    #8

    Observera att hon uttalar sig om "uteförskolor", att de inte skulle vara lämpliga för de minsta barnen. Uteförskolor är inte samma sak som I Ur och Skur. I Ur och Skur ska alltid ha tillgång till en bra innemiljö. Utevistelsen anpassas till väder och barnen, dvs små barn är ute mindre under vintern. På mina barns I Ur och Skur har de små barnen varit inne mer under vinterhalvåret. På sommaren är barnen ute i princip hela dagen men höst, vinter och vår är de även inne i varierande grad.

    Sen finns det "uteförskolor" som är ute hela tiden, de kanske bara har ett vindskydd att gå in i. En sådan förskola skulle jag inte vilja ha varken för ett litet eller ett större barn.  

    Men vintertid kan jag hålla med om att I Ur och Skur inte tillför så mycket för de riktigt små barnen. De rör sig inte på samma sätt som de stora, har svårt med vantarna osv.  

  • Äldre 29 Jun 09:10
    #9

    I Ur och Skur handlar ju inte heller bara om hur mkt de är ute (som vissa här ovan verkar tro) utan vad de göra ute . På många vanliga förskolor är utevistelsen mest nån form av rastning på en lite trist gård med asfalt, fasta lekredskap och lite cyklar, I Ur och Skur handlar om att upptäcka naturen och miljön. Nån nämnde att barnen blir varma och uttorkade på sommaren när de är varmt. Men i Ur och Skurs utemiljö har träd, buskar och annat där barnen kan få svalka. Studier har visat att barn i bra utemiljöer självmant söker sig i skugga när de blir varmt t ex, vilket är svårt på många traditionella förskolegårdar. 

    I Ur och Skur är suveränt för barnens motoriska utveckling, för deras fantasi, färre konflikter, man behöver inte fundera så mycket på genus för det får man på köpet då naturen inte delar upp sig i pojk- och flickleksaker. Barnen rör sig mer, sover bättre, mindre sjuka.

    Jag förstår verkligen inte hur man INTE vill ha I Ur och Skur till sina barn när de är lite äldre. Från 3 år är det absolut suveränt. 

    Men det finns många fördomar om I Ur och Skur ser jag här ovan. 

     

  • Äldre 29 Jun 09:24
    #10

    Ser att "fördomarna" går åt båda hållen

  • Äldre 29 Jun 09:55
    #11
    RöttÄrSött skrev 2013-06-29 09:24:52 följande:
    Ser att "fördomarna" går åt båda hållen
    Det finns säkert vanliga förskolor som har mer än rastning vid utevistelsen. Men det jag sett av utevistelse på vanliga förskolor har faktiskt varit ganska mycket det. Pedagogerna står och håller koll så barnen inte bråkar eller slår sig och där vi bor är förskolegårdarna generellt ganska trista (vi bor i stan). I Ur och Skur förskolan är undantaget, de har flera uterum som de växlar mellan, det finns stockar, stubbar, stenar att klättra på, träd, pilkojor osv. Plus att ett av uterummen är en "vanlig" lekplats så de får det också. 
  • Äldre 29 Jun 10:02
    #12

    TS, glömde skriva att ett av mina barn började på I Ur och Skur i när han var 1,5 år och då var det januari, alltså som för ditt barn. Han älskade det från dag 1. Vi bor i södra Sverige så det är inte -30 här, men däremot kan det vara blåsigt och rått.

    Vi lämnade vid 8 inomhus. De började gå ut 8.30 (de stora barnen kommer ut först, sen kläs de små barnen på). De stora barnen går normalt in strax för 11, men tidigare om de blir kalla. På vintern var de små barnen inte ute ett så långt pass utan de gick in med en personal tidigare. De var på gården, det handlade alltså inte om att små barn skulle gå långa sträckor i sina vinterkläder. Runt 11 var det samling, sen åt de inne. Vila i vagn utomhus. Mitt barn älskade att sova nerstoppad i filtar och fällar i sin vagn. Sen tog de in barnen och var inne en liten stund och sedan var det ett utepass igen. Vi hämtade kl 15 och då var de oftast ute, men vid riktigt dåligt väder var de inne. 

    När det blev vår var de ute mer och för mina barn har det alltid varit helt naturligt att man är ute en stor del av dagen på fsk. Många typiska "inneaktiviteter" gör de ute som att måla, bygga med lego, läsa saga osv.

    Grattis till platser på I Ur och Skur. Är det en bra I Ur och Skur lovar jag att dina barn kommer att få en fantastisk förskoletid. 

  • Äldre 29 Jun 10:03
    #13
    enbär skrev 2013-06-29 09:55:05 följande:
    Det finns säkert vanliga förskolor som har mer än rastning vid utevistelsen. Men det jag sett av utevistelse på vanliga förskolor har faktiskt varit ganska mycket det. Pedagogerna står och håller koll så barnen inte bråkar eller slår sig och där vi bor är förskolegårdarna generellt ganska trista (vi bor i stan). I Ur och Skur förskolan är undantaget, de har flera uterum som de växlar mellan, det finns stockar, stubbar, stenar att klättra på, träd, pilkojor osv. Plus att ett av uterummen är en "vanlig" lekplats så de får det också. 
    Jag antar att vi inte haft "vanliga" förskolor då...
  • Äldre 29 Jun 10:52
    #14

    Enbär: kan säga detsamma om mina betraktelser av uteförskolor (både med och utan ur och skur-certifiering). Det är som vanligt: det beror på personalen och vad man gör av dagen.

    På småbarnsavdelningen på min vanliga förskola så öppnar vi 630 inne, 8 är det frukost inne och till 9 är vi ute. Vi går in 10:30 på vintern (de yngsta kan gå in tidigare vid behov), sommartid går vi in närmare 11 eller så äter vi ute beroende på barngruppens storlek (15 små ute på tre personal klarar vi inte men färre barn går bra). Barnen sover ute i vagn eller inne på madrass utifrån förälderns val (vid kallare än -15 kör vi in vagnarna). Vi äter mellanmål inne vintertid och stannar inne då det blir becksvart vid tre-fyra samt att det kan vara ordentligt kallt. Att vara ute med barnen på en halvupplyst gård samtidigt som det blir ett himla tjorv om någon behöver kissa känner vi inte känns säkert (nu pratar jag hela huset, vi är enbart två personal efter 1615 och enbart en 17 för sista halvtimmen).

    På somrarna är läget annorlunda och enda anledningen att gå in brukar vara att de små ska få slippa solen några timmar mitt på dagen, då tar vi upp dem inne och går ut till 14 och äter mellanmål ute.

    Vi har halva gården skog och halva gräs samt asfalt, jag håller dock inte med om att barnen söker skugga själv utan det är vi vuxna som måste locka många av barnen till skogspartiet med roliga aktiviteter. Speciellt de yngsta föredrar den släta asfalten.

    Vi har (sommartid) stafflier ute, dockskåp, kaplastavar, kastruller, vattentunnor, vattenbanor, träbockshästar, byggmaterial osv. Vi utgår från olika zoner som ska finnas på en gård. Vi sprider oss bland barnen och det är inte okej att stå i klunga och prata om det inte rör verksamheten och då ska det gå fort. Kaffedrickande görs på rasten.

    Ja och så går vi till skogen och bostadsområdet också

  • Äldre 29 Jun 11:13
    #15

    Är det vanligt med Ur och Skur i typ Norrland också?

  • Äldre 29 Jun 11:17
    #16

    Det finns certifierade förskolor i Kiruna och Lycksele bland annat så det finns. Däremot är det säkert vanligare söderut men antalet förskolor är ju också större.

    I min kommun finns två certifierade I ur och skur samt iaf tre som jobbar som uteförskolor eller uteavdelning.

  • Äldre 29 Jun 12:16
    #17
    RöttÄrSött skrev 2013-06-29 10:52:16 följande:
    Enbär: kan säga detsamma om mina betraktelser av uteförskolor (både med och utan ur och skur-certifiering). Det är som vanligt: det beror på personalen och vad man gör av dagen. På småbarnsavdelningen på min vanliga förskola så öppnar vi 630 inne, 8 är det frukost inne och till 9 är vi ute. Vi går in 10:30 på vintern (de yngsta kan gå in tidigare vid behov), sommartid går vi in närmare 11 eller så äter vi ute beroende på barngruppens storlek (15 små ute på tre personal klarar vi inte men färre barn går bra). Barnen sover ute i vagn eller inne på madrass utifrån förälderns val (vid kallare än -15 kör vi in vagnarna). Vi äter mellanmål inne vintertid och stannar inne då det blir becksvart vid tre-fyra samt att det kan vara ordentligt kallt. Att vara ute med barnen på en halvupplyst gård samtidigt som det blir ett himla tjorv om någon behöver kissa känner vi inte känns säkert (nu pratar jag hela huset, vi är enbart två personal efter 1615 och enbart en 17 för sista halvtimmen). På somrarna är läget annorlunda och enda anledningen att gå in brukar vara att de små ska få slippa solen några timmar mitt på dagen, då tar vi upp dem inne och går ut till 14 och äter mellanmål ute. Vi har halva gården skog och halva gräs samt asfalt, jag håller dock inte med om att barnen söker skugga själv utan det är vi vuxna som måste locka många av barnen till skogspartiet med roliga aktiviteter. Speciellt de yngsta föredrar den släta asfalten. Vi har (sommartid) stafflier ute, dockskåp, kaplastavar, kastruller, vattentunnor, vattenbanor, träbockshästar, byggmaterial osv. Vi utgår från olika zoner som ska finnas på en gård. Vi sprider oss bland barnen och det är inte okej att stå i klunga och prata om det inte rör verksamheten och då ska det gå fort. Kaffedrickande görs på rasten. Ja och så går vi till skogen och bostadsområdet också

    Det låter som en fantastisk verksamhet ni har. Alla bra förskolor behöver ju inte vara I Ur och Skur certifierade. Knoppis knytte och mulle ska ju ingå på I ur och skur så det är väl en skillnad. Gärna mycket utetänk på alla förskolor. Där vi bor är det dock tyvärr inte så. Där får man söka sig till i ur och skur. Vi bor i stan och då är gårdarna tyvärr inte så stora och dessutom är många dåligt planerade.
  • Äldre 29 Jun 18:14
    #18

    Det beror väl på hur mycket man är ute och vad man gör. En verksamhet som helt eller till stor del är baserad på att man är utomhus större delen av dagen tror jag inte är att rekommendera för någon, oavsett ålder. Vad gäller Ur & Skur-pedagogiken som den är utformad från början är den väl anpassad för barn från 3 år och uppåt?

  • Äldre 29 Jun 20:58
    #19
    enbär skrev 2013-06-29 09:55:05 följande:
    Det finns säkert vanliga förskolor som har mer än rastning vid utevistelsen. Men det jag sett av utevistelse på vanliga förskolor har faktiskt varit ganska mycket det. Pedagogerna står och håller koll så barnen inte bråkar eller slår sig och där vi bor är förskolegårdarna generellt ganska trista (vi bor i stan). I Ur och Skur förskolan är undantaget, de har flera uterum som de växlar mellan, det finns stockar, stubbar, stenar att klättra på, träd, pilkojor osv. Plus att ett av uterummen är en "vanlig" lekplats så de får det också. 

    Vår förskola har en jättestor underbar gård med massor av lekaktiviteter för barnen och min erfarenhet är att även övriga förskolor här i stan har bra gårdar. Personalen på vår förskola är engagerad och leker med barnen (vet inte hur det är på övriga förskolo)r. Den förskola som är en uteförskola eller ur- och skur, jag vet faktiskt inte vilket, men den har i alla fall inte alls samma lekutrustning som övriga förskolor utan där bygger verksamheten på att de är i skogen större delen av tiden (och barn har försvunnit har jag hört också). Så verksamheter skiljer sig åt i olika delar av landet.
Svar på tråden Ur & Skur för små barn???