• Anonym (villvetahurmangör)

    Hur får man ihop tiden på förskola/fritids?

    Hej,
    Jag har själv inga barn just nu, men jag har en bonus son som är 9år och som bor hos oss varannan vecka.

    Vår vecka ser ut såhär:
    Måndag lämnar mamma på skolan vid 8 och min man hämtar kl 16.45-17.00
    Tisdag lämnar jag 07.00 och hämtar 17.45-17.50 (jag jobbar heltid och har pendlingstid)
    Onsdag lämnar Pappa 08.00 och hämtar 13.00 (skoltiden)
    Torsdag lämnar jag 07.00 och hämtar 17.45-17.10
    Fredag lämnar pappa 08.00 och hämtar 13.00 (skoltiden)


    När jag lämnar är jag sällan först men jag är alltid sist med att hämta! Sonen säger att det inte gör någonting och att jag inte ska stressa för han tycker det är kul att leka med sina vänner och säger att de sista blir hämtade ca 17.00-17.30.


    Överallt läser man om barn som går på förskola/fritids typ 08.00-15.00


    Jag vill veta hur detta går ihop? Även om jag i framtiden går ner till 75% så kommer jag behöva lämna barnen ca 07.15 och hämta ca 15.40 (våra barn kommer gå på förskola/fritids på närmre ort). Samt att de är lediga en dag varannan vecka och 2 dagar varannan vecka.


    Så mina frågor är:


    Hur gamla är dina barn?
    Vilka tider är de på fritids/förskola?
    Om de har så bra tider (8-15 typ) vad jobbar ni med?


    Jag vill inte ha en hetsig grupp jag vill bara veta hur jag ska tänka och göra när jag får egna barn. Alltså ingen smutskastning, vi är vuxna människor.


    Tack på förhand!
  • Svar på tråden Hur får man ihop tiden på förskola/fritids?
  • LaLola
    Hur gamla är dina barn?
    Dotter på 6 år som ska börja i förskoleklass i augusti.

    Vilka tider är de på fritids/förskola?
    Min vecka på förskola: 8.30 (7.30 en dag i veckan) -16.00
    Pappans vecka på förskola: 7.30-16.45 (hans sambo varken lämnar eller hämtar)

    Pappans vecka kommer nog se lika ut till hösten.
    Mina tider kommer ändras till 7.30 (en dag i veckan 8.00) - 16.30


  • Alexi

    Vi är två föräldrar som båda har ca en timmas restid. Vi jobbar 87 procent för att korta barnens dagar. Vi lämnar 07.30/07.40 (förskola och skola) och hämtar 15.30/15.50 ca.
    De som har nära till jobbet kan ju jobba heltid men med samma tider. Jobbar man deltid med kort restid blir det ju ännu kortare.

    Viktigt är att man går omlott också, en hämtar och en lämnar samma dag. Den som hämtar är på jobbet tidigt (kl 07) och den som lämnat jobbar senare och kommer hem lagom till middagen.

  • Mrs Green

    När min dotter började på förskola gick hon ca 9-15. Jag jobbade 80% (började tidigt på morgonen så jag kunde hämta tidigt) och min man 90% (började lite senare så han kunde lämna). Men vartefter hon blev äldre så orkade hon ju med längre dagar, och jag orkade lite längre jobba deltid eftersom det bara innebar att jag skulle göra samma jobb på kortare tid, så jag gick upp på heltid igen (men gjorde en del jobb hemifrån på kvällarna ibland). Sista åren på förskola gick hon ca 8.30-16.

    När hon började på fritids gick hon 8.30 till ca kl.17. När hon gick i tvåan fick hon börja gå hem själv så då valde hon ibland att gå hem tidigare, men ibland stannade hon ändå kvar till kl.17 för att kompisarna var kvar.

  • Gladskit

    För det första tycker jag helt ärligt att man ska strunta fullständigt i hur andra gör. Man ska inte jämföra hit och dit och absolut inte ha dåligt samvete. Jag är helt övertygad om att de allra flesta har barnen på förskola för att kunna arbeta och ställa mat på bordet hemma. Inte för skojs skull.

    Nåväl, jag har en nioåring och när han gick på förskola så hämtade jag ibland vid 18 när det var min tur. Det hände inte jätteofta men det kändes lite sådär att komma när det var helt mörkt ute och typ alla andra hade gått hem. Men jag hade inte möjlighet att byta jobb precis då och det tog mig 1h pendling (bor i Stockholm) att ta mig hem efter att jag slutat kl 17 så det fanns inga alternativ. Pappan jobbade då natt-eller dygnspass.

    Sen å andra sidan fanns det dagar då pappan kunde ha honom hemma helt eller kanske hämta vid 14-tiden. Så vår son har nog haft det väldigt lyxigt ändå.

    Jag jobbar måndag-fredag kontorsjobb och pappan jobbar inom räddningstjänsten med skiftarbete.

    Hade vi båda haft schema måndag-fredag så hade vi garanterat gått ner till 80-90% båda två för att kunna gå omlott. Dvs en sticker tidigare till jobbet och kan således hämta kanske vid 15-15:30 medan den andra lämnar i lagom tid och kan jobba lite längre på kvällen istället.
    Det är inte värt att stressa halvt ihjäl sig när man har laglig rätt till ledighet ner till 75% (du kan givetvis jobba 80,85,87 eller någon annan procent däremellan om du vill) när barnen är små. Deras barndom kommer inte igen...

  • Anonym (Mamma)

    Nu har arbetar jag kontorstider och lämnar kl 07.30 på fritids och hämtar kl 17 skönt att slippa lämna så tidigt men känns jobbigt att hämta så sent. 

    Innan dess arbetade jag andra tider och lämnade då kl 06 och hämtade runt kl 15-15.30, då kändes det jobbigt att lämna så tidigt men skönt med lite mer tid på eftermiddagen. 

    Lyxigast var det när jag pluggade och kunde lämna kl 8 varje dag och hämta allt mellan 13-16 beroende på hur mycket jag behövde plugga. 

    På pappa  veckorna har det alltid varit samma tider 06.30-16. 

    Jobbar man heltid och inte har någon att överlappa med så blir det ju oftast såna tider. Önskar att jag var rik som ett troll och kunde arbeta bara när barnet är i skolan men så ser livet inte ut tyvärr så då gör man det bästa man kan helt enkelt. 

  • Anonym (Flexar)

    Vi har utnyttjat flexmöjligheter, så den som hämtat kunnat göra det hyfsat tidigt (14:30-16:15) och den andre har jobbat sent. I höst kommer jag inte kunna flexa lika mkt utan hämtar väl 16:10 två dagar i veckan (så hämtar nog maken 14:30 en dag och 16:30 en dag. Fredagar hoppas jag kunna hämta runt 14:00. Men då jobbar jag 5 min från förskolan, sen har dottern aldrig lediga dagar mitt i veckan. Hon börjar mellan 7:30-8:00

  • Anonym (bibo)

    Barnen är 4 och 7.

    Vi lämnar allt från 6-9 (skoltjejen 8.20 senast då skolan börjar)

    Lämnar vi 6 så hämtar jag senast 14.

    Annars hämtas dom alltid 15.00 och 15.15.

    Jag jobbar på förskola och mina tider är ju allt från att öppna 6.00 till att stänga 18.00.

    Min man jobbar på fabrik och jobbar alltid 6-14.30. Kan därför hämta 15.15 på fritids. Tjejen på dagis hämtas 15.00. Ligger en liten bit ifrån varandra.

    Så det är ju bara Tack vare att vi har så olika tider som dom har det så bra. Vi jobbar båda heltid

  • Anonym (bibo)

    Kan tillägga att min stora tjej tyckte det va trist att aldrig få gå till en annan avdelning och leka ( när hon gick på dagis), som dom andra fick. Slog ju ihop avdelningarna vid 16 typ... :)

    Så hon va inte alltid nöjd ändå...

  • Anonym (F)

    Hur gamla är dina barn:

    Har en 2-åring som går på förskola.

    Vilka tider:

    När jag är själv: 9-16.30 (mormor hämtar), 6.30-17, 8-15, 6.30-16 (farmor hämtar), 6.30-16.30. Jag är lärare och jobbar 80%. Jag går från jobbet så fort min sista lektion är slut sen jobbar jag när barnet somnat för kvällen men tyvärr har jag en timmes resväg mellan jobbet och förskolan.

    När pappan inte är borta på jobb: 9-15 varje dag men kan också bli kortare någon dag eller att barnet är ledigt ca en gång i veckan. Pappan jobbar till sjöss och är helt ledig när han är hemma.

  • Fjärilslarv

    varför hämtar du din sambos barn, det är väl hans/hennes ansvar?

Svar på tråden Hur får man ihop tiden på förskola/fritids?