När nykterhetsmannen och läskfabrikören Robert Roberts ville finna ett bra alkoholfritt alternativ för julbordet skickade han sin son till Tyskland. Han kom hem med både recept och essenser ? som i dag är ytterst dyrbara hemligheter.
Strax efter julhelgerna häromåret spreds ett oroande rykte i svensk media: julmusten skulle kanske förbjudas ? av EU! Bakgrunden var ett beslut att förbjuda karamellfärg i maltdrycker, dit musten skulle räknas.
Reaktionerna blev starka, inte minst på nätet, bland svenskar som fruktade det värsta. Det visade sig som tur var att julmusten inte omfattades av förslaget trots att den innehåller såväl malt som karamellfärg. Från början betraktades musten som ett alkoholfritt öl, men klassas numera som läsk och sorteras därmed inte in i EU:s lista över maltdrycker.
Vi kunde sålunda andas ut och alla våra framtida jular var räddade. Julmust står för ungefär 50 procent av den totala läskmarknaden i december. Svenskarna dricker fem liter julmust var, vilket gör nästan 50 miljoner liter tillsammans.
Vi svenskar har ett passionerat förhållande till musten och vi tycks stå beredda att skydda den från allt. Det dyker ständigt upp nya hot. I fjol rasade fansen över enskilda bryggeriers beslut att upphöra med försäljningen av julmust på glasflaska i back. En katastrof menade många konsumenter, som hävdar att smaken inte alls blir lika bra i PET-flaskor.
Hotbilden gäller också själva receptet, som många försökt lägga vantarna på i snart 100 år. Men hemligheten bakom den unika blandningen av ingredienser kan varken den stora amerikanska läskjätten eller Wikileaks avslöja. Endast ett par?tre personer i familjen Roberts i Örebro känner till själva essensen i familjeföretaget. De förser i stort sett hela den svenska julmustbranschen (över 98 procent) med de smaker som behövs för tillverkningen.
Det har gjorts försök av olika bryggerier att ta fram egen essens, men det har så gott som alltid slutat med att man gett upp och kommit tillbaka till Roberts AB. Familjen ser det som ett stort ansvar att förvalta denna långa tradition som blivit ett allt viktigare inslag i vår kultur. Men trots att det tillverkas över 30 olika sorters must i Sverige är det alltså fortfarande bara enstaka personer som känner till den exakta formulan.
Läs den spännande fortsättningen på www.accentmagasin.se/nykterhet/mannen-som-uppfann-julmust/