• sysop

    Bästa julmusten

    Vilken julmust tycker du är absolut bäst, och gärna varför


    Julmust är en läskedryck som huvudsakligen konsumeras i Sverige omkring juletid. Under påsken benämns drycken påskmust och resten av året kan den säljas som "must". Förr tillverkades Apotekarnes julmust före jul och lagrades ett år innan den såldes.
     
    Receptet för julmustsextraktet som säljs till bryggerierna av AB Roberts är hemligt; endast tre personer känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår kolsyrat vatten, sötningsmedel, humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra & konserveringsmedel. Totalt ingår ett 30-tal ingredienser.

    Svensken Harry Roberts, son till läskedrycksfabrikören Robert Roberts, fick ursprungligen receptet ifrån Tyskland där han hade studerat kemi och i dessa kretsar fått höra talas om receptet. Roberts, som var nykterist, inspirerades av drycken och såg en möjlighet att lansera den som ett alkoholfritt alternativ till framför allt Portern och ölen som vid den här tiden flödade på de svenska middagsborden. Initialt försökte Roberts lansera drycken under namnet julöl. År 1910 grundades läskedrycksföretaget Roberts AB i Örebro. Försäljningen av julmust gick trögt under de första åren, men i samband med förbudsomröstningen 1922 och det statliga alkoholmonopol som infördes i Sverige i samband med detta, sköt försäljningen i höjden. Under 1920-talet lanserade Harry Roberts mycket framgångsrikt julmusten som det alkoholfria alternativ som varit hans vision och särskilt kring högtider som jul och påsk har den kommit att bli en självklar del av den svenska dryckeskulturen. Företaget lanserade även Champis, som ett alternativ till mousserande vitt vin.
    I Sverige konsumerades 45 miljoner liter julmust under december månad 1999. Detta innebär att den genomsnittliga svenska invånaren dricker 5 liter julmust under denna månad. Julmust står för ungefär 50 % av den totala läskmarknaden i december, och 75 % av den totala julmustförsäljningen under ett helt år.
     
    Bland de typiska julmustmärkena återfinns Apotekarnes, Nygårda, Stockmos, Grebbestad Bryggeri, Guttsta Källa, Zeunerts, Harboe bryggeri, Three Hearts och Vasa Bryggeri. Det säljs även en mängd lokalproducerad julmust på många svenska orter, dessa säljs dock endast i små upplagor och når sällan de stora butikerna. Flera butiker säljer julmust av eget märke.

    Källa: sv.wikipedia.org/wiki/Julmust
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Bästa julmusten
  • flygrl

    Nu har jag provat Apotekarnes årsmust 2018 som e kryddad med lakrits. Ingen höjdare tyvärr. Lakrits hör inte hemma i julmust enligt mig. :/


    sysop skrev 2018-12-13 16:43:12 följande:

    Har det blivit lussekatter och julmust idag eller blev det kanske kaffe till lussekatterna?

    God jul


    Jag drack varm O?Boy till lussekatterna. :)

    God jul till dig med!
    sysop skrev 2018-12-14 22:36:52 följande:

    Hoppas alla hade en trevlig Lucia 


    Hoppas du också hade en trevlig Lucia!
  • sysop
    flygrl skrev 2018-12-15 19:00:14 följande:

    Nu har jag provat Apotekarnes årsmust 2018 som e kryddad med lakrits. Ingen höjdare tyvärr. Lakrits hör inte hemma i julmust enligt mig. :/


    Jag drack varm O?Boy till lussekatterna. :)

    God jul till dig med!
    sysop skrev 2018-12-14 22:36:52 följande:

    Hoppas alla hade en trevlig Lucia 


    Hoppas du också hade en trevlig Lucia!
    Tackar som frågar, det var en fin lucia Glad
  • sysop

    Någon som tycker om Nygårda Julmust?


    Nygårdas Julmust baserar sig på ett originalrecept från 1910 och smakar som en must ska smaka. Med en perfekt balans mellan sötma, juliga kryddor och härligt skum är vår must älskad av både stora och små.


    Smak: Söt traditionell must med fint skum och fylliga komplexa och runda smaker.

  • Anonym (Sofia)

    Är inne på mitt tredje 6-pack med Zeunertz julmust. :) Finns ingen som är lika gooood! Köpte på Coop men bor i Västerbotten så det är aldrig några problem att hitta här.

  • sysop
    Anonym (Sofia) skrev 2018-12-17 23:44:22 följande:

    Är inne på mitt tredje 6-pack med Zeunertz julmust. :) Finns ingen som är lika gooood! Köpte på Coop men bor i Västerbotten så det är aldrig några problem att hitta här.


    Vilken lyx Flört

    Har du prövat den tillsammans med en ostbricka Västerbottenost?
  • flygrl
    sysop skrev 2018-12-17 23:38:38 följande:

    Någon som tycker om Nygårda Julmust?

    Nygårdas Julmust baserar sig på ett originalrecept från 1910 och smakar som en must ska smaka. Med en perfekt balans mellan sötma, juliga kryddor och härligt skum är vår must älskad av både stora och små.

    Smak: Söt traditionell must med fint skum och fylliga komplexa och runda smaker.


    Jag gillar Nygårdas julmust och det e nog den jag brukar dricka mest av varje år, mycket beroende på att den finns i butiken jag brukar handla i. :) Men visst jag brukar prova lite andra sorter med och tycker även dom e goda (utom den där Apotekarnes Årsmust 2018 jag skrev om tidigare :/ ).
  • sysop

    Någon som provat Vasa Jumust?

    Denna julmust har en gammeldags karaktär och en stämningsfull utstrålning av tradition och högtid. Musten har en fylligare smak och sitt ursprung i ett recept som framgångsrikt tillverkades främst på 70-talet. Vi får ofta höra; ? ?Smakar precis som musten smakade förr?!

  • sysop

    Nyckelbryggerier Julmust från Norrbotten kan det vara något kanske?


    ?Musten från Norrbotten?


    Aftonbladet skriver-dec 2017:

    ?5plus ? bäst i test?
    ?Håller skummet bra och bjuder på en rund, balanserad smak. Lagom kolsyrad, jättegod! Panelens favorit redan innan de fått se den fina flaskan med patentkork.
    Kan vara svår att få tag i.?


    Hemligheten är enkelheten.
    ? Ett bra och välbeprövat recept från 50-talet.
    ? Ett riktigt bra vatten.
    Vi säger inte att någon annan gör fel ? vi vet bara att vi gör rätt


  • Anonym (must have julmust)

    God Jul(must) på Er alla glada trevliga där ute ... Skrattande

    Must have julmust a must to survive :)

  • Anonym (must have julmust)
    Anonym (must have julmust) skrev 2018-12-24 17:49:17 följande:

    God Jul(must) på Er alla glada trevliga där ute ... Skrattande

    Must have julmust a must to survive :)






  • flygrl
    Anonym (must have julmust) skrev 2018-12-24 17:49:17 följande:

    God Jul(must) på Er alla glada trevliga där ute ... 

    Must have julmust a must to survive :)


    God julmust på dig med!

    Själv drack jag förresten Nygårdas julmust lagrad på Bourbonfat igår julafton. Gott!
  • Tom Araya
    sysop skrev 2018-12-17 23:38:38 följande:

    Någon som tycker om Nygårda Julmust?


    Nygårdas Julmust baserar sig på ett originalrecept från 1910 och smakar som en must ska smaka. Med en perfekt balans mellan sötma, juliga kryddor och härligt skum är vår must älskad av både stora och små.


    Smak: Söt traditionell must med fint skum och fylliga komplexa och runda smaker.


    Japp, Nygårda är min favorit, särskilt den lagrade.
  • Tom Araya
    sysop skrev 2018-12-01 23:06:54 följande:

    Vilken julmust tycker du är absolut bäst, och gärna varför


    Julmust är en läskedryck som huvudsakligen konsumeras i Sverige omkring juletid. Under påsken benämns drycken påskmust och resten av året kan den säljas som "must". Förr tillverkades Apotekarnes julmust före jul och lagrades ett år innan den såldes.
     
    Receptet för julmustsextraktet som säljs till bryggerierna av AB Roberts är hemligt; endast tre personer känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår kolsyrat vatten, sötningsmedel, humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra & konserveringsmedel. Totalt ingår ett 30-tal ingredienser.

    Svensken Harry Roberts, son till läskedrycksfabrikören Robert Roberts, fick ursprungligen receptet ifrån Tyskland där han hade studerat kemi och i dessa kretsar fått höra talas om receptet. Roberts, som var nykterist, inspirerades av drycken och såg en möjlighet att lansera den som ett alkoholfritt alternativ till framför allt Portern och ölen som vid den här tiden flödade på de svenska middagsborden. Initialt försökte Roberts lansera drycken under namnet julöl. År 1910 grundades läskedrycksföretaget Roberts AB i Örebro. Försäljningen av julmust gick trögt under de första åren, men i samband med förbudsomröstningen 1922 och det statliga alkoholmonopol som infördes i Sverige i samband med detta, sköt försäljningen i höjden. Under 1920-talet lanserade Harry Roberts mycket framgångsrikt julmusten som det alkoholfria alternativ som varit hans vision och särskilt kring högtider som jul och påsk har den kommit att bli en självklar del av den svenska dryckeskulturen. Företaget lanserade även Champis, som ett alternativ till mousserande vitt vin.
    I Sverige konsumerades 45 miljoner liter julmust under december månad 1999. Detta innebär att den genomsnittliga svenska invånaren dricker 5 liter julmust under denna månad. Julmust står för ungefär 50 % av den totala läskmarknaden i december, och 75 % av den totala julmustförsäljningen under ett helt år.
     
    Bland de typiska julmustmärkena återfinns Apotekarnes, Nygårda, Stockmos, Grebbestad Bryggeri, Guttsta Källa, Zeunerts, Harboe bryggeri, Three Hearts och Vasa Bryggeri. Det säljs även en mängd lokalproducerad julmust på många svenska orter, dessa säljs dock endast i små upplagor och når sällan de stora butikerna. Flera butiker säljer julmust av eget märke.

    Källa: sv.wikipedia.org/wiki/Julmust
    Även om receptet på julmust är hemligt så är ju inte smaksättningen hemlig, till skillnad mot vad som påstås på Wikipedia. Den huvudsakliga smaksättaren är enbär.
  • Tom Araya
    sysop skrev 2018-12-18 17:56:43 följande:

    Någon som provat Vasa Jumust?

    Denna julmust har en gammeldags karaktär och en stämningsfull utstrålning av tradition och högtid. Musten har en fylligare smak och sitt ursprung i ett recept som framgångsrikt tillverkades främst på 70-talet. Vi får ofta höra; ? ?Smakar precis som musten smakade förr?!


    Jag testar den just nu, dock med en annan etikett där det står 'exklusivt lagrad' på.

    Förr lagrades all julmust. Man tillverkade den i regel 10-14 månader före det att den skulle säljas i butik.
  • sysop
    Tom Araya skrev 2018-12-26 01:07:04 följande:
    Även om receptet på julmust är hemligt så är ju inte smaksättningen hemlig, till skillnad mot vad som påstås på Wikipedia. Den huvudsakliga smaksättaren är enbär.
    Spännande att enbär är en viktigt komponent vet du mer?

    Gott Nytt År
  • Anonym (must have julmust)
    www.accentmagasin.se/nykterhet/mannen-som-uppfann-julmust/

    Mannen som uppfann julmustMannen som uppfann julmust
    När nykterhetsmannen och läskfabrikören Robert Roberts ville finna ett bra alkoholfritt alternativ för julbordet skickade han sin son till Tyskland. Han kom hem med både recept och essenser ? som i dag är ytterst dyrbara hemligheter.

    Strax efter julhelgerna häromåret spreds ett oroande rykte i svensk media: julmusten skulle kanske förbjudas ? av EU! Bakgrunden var ett beslut att förbjuda karamellfärg i maltdrycker, dit musten skulle räknas.


    Reaktionerna blev starka, inte minst på nätet, bland svenskar som fruktade det värsta. Det visade sig som tur var att julmusten inte omfattades av förslaget trots att den innehåller såväl malt som karamellfärg. Från början betraktades musten som ett alkoholfritt öl, men klassas numera som läsk och sorteras därmed inte in i EU:s lista över maltdrycker.


    Vi kunde sålunda andas ut och alla våra framtida jular var räddade. Julmust står för ungefär 50 procent av den totala läskmarknaden i december. Svenskarna dricker fem liter julmust var, vilket gör nästan 50 miljoner liter tillsammans.


     


    Vi svenskar har ett passionerat förhållande till musten och vi tycks stå beredda att skydda den från allt. Det dyker ständigt upp nya hot. I fjol rasade fansen över enskilda bryggeriers beslut att upphöra med försäljningen av julmust på glasflaska i back. En katastrof menade många konsumenter, som hävdar att smaken inte alls blir lika bra i PET-flaskor.


    Hotbilden gäller också själva receptet, som många försökt lägga vantarna på i snart 100 år. Men hemligheten bakom den unika blandningen av ingredienser kan varken den stora amerikanska läskjätten eller Wikileaks avslöja. Endast ett par?tre personer i familjen Roberts i Örebro känner till själva essensen i familjeföretaget. De förser i stort sett hela den svenska julmustbranschen (över 98 procent) med de smaker som behövs för tillverkningen.


    Det har gjorts försök av olika bryggerier att ta fram egen essens, men det har så gott som alltid slutat med att man gett upp och kommit tillbaka till Roberts AB. Familjen ser det som ett stort ansvar att förvalta denna långa tradition som blivit ett allt viktigare inslag i vår kultur. Men trots att det tillverkas över 30 olika sorters must i Sverige är det alltså fortfarande bara enstaka personer som känner till den exakta formulan.

    Läs den spännande fortsättningen på www.accentmagasin.se/nykterhet/mannen-som-uppfann-julmust/


  • Tom Araya
    sysop skrev 2018-12-26 09:56:35 följande:
    Spännande att enbär är en viktigt komponent vet du mer?

    Gott Nytt År
    Nej, inte mer än vad som finns att finna på nätet, typ Wikipedia.
  • sysop
    Tom Araya skrev 2018-12-27 10:37:49 följande:
    Nej, inte mer än vad som finns att finna på nätet, typ Wikipedia.
    Lite lurigt recept måste det vara när inte ens Coca Cola med sina stora resurser klara av att lista ut det ;)
Svar på tråden Bästa julmusten