När vill du helst (börja) inhandla din julmat?
Som rubriken lyder.
Som rubriken lyder.
Kommer handla maten på lördagen och söndagen i år. Så 2-3 dagar innan. Innan de känns lite för tidigt för min del.
Kommer handla maten på lördagen och söndagen i år. Så 2-3 dagar innan. Innan de känns lite för tidigt för min del.
Det som inte är färskmat som sill och annat inhandlas typ 5 dagar före jul och resten 1-2 dagar innan.
Den dag närmast före jul då vi har möjlighet att handla på en tid då det inte är extremt mycket trängsel i affärerna. I år kanske det blir på morgonen fredagen den 20e, alternativt efter 19 samma dag.
Gör egen sill så jag kommer börja ha koll efter fräsch strömming till bra pris någon gång i början av december. Vi kör knytkalas så kanske hade jag börjat tidigare om jag skulle göra hela julbordet själv.
Så tidigt som möjligt. Jätteskönt att ha det överstökat liksom. Jag börjar hålla utkik efter billiga varor redan nu. Hittar jag nedsatta priser på färs, prinskorv och skinka så köper jag och slänger i frysen. Allt som inte går att frysa får man ju kolla datum på, är det billigt och håller året ut så samlar jag på mig.
Alltså jag förstår inte frågan. Färskvaror, grönsaker mm går ju inte att handla veckor före jul, då har det ju möglat till jul?
Vissa saker, som lussekatter, som jag bakar själv, kommer att inhandlas tidigt och sedan frysas. Samma med kalkonerna, de kan också inhandlas tidigt och läggas i frysen. Lax, räkor, köttbullar (hemmagjorda), prinskorv, godis är också saker som kan inhandlas tidigt.
Det sista kommer att handlas den 21-22 december.
Alltså jag förstår inte frågan. Färskvaror, grönsaker mm går ju inte att handla veckor före jul, då har det ju möglat till jul?
Ungefär tre till fyra dagar innan.
Alltså jag förstår inte frågan. Färskvaror, grönsaker mm går ju inte att handla veckor före jul, då har det ju möglat till jul?
Allt som jag tillverkar och som kan frysas in görs i november. Bakverk bröd köttbullar osv. Prinskorv brukar vi också köpa och frysa in. Ju tidigare allt är gjort desto mindre stress blir det.
Vi ska fira jul hos X. Maten och gästerna (vi blir 4-14 personer julafton, juldagen,annandagen) börjar vi diskutera tidigt i december, X börjar nog inhandla konservburkar etc tidigt i december. Sen får X hjälp med att handla julmat runt 20 dec, och sen kommer jag dit och handlar och fixar en massa 23 dec. Och sen tillbringar jag sista dagarna i dec på att sortera upp, ta hand om och frysa in överbliven julmat åt X och andra. Någon dag i mellandagarna äter vi god pyttipanna på julskinka etc, någon dag pizza och någon dag lax. Det blir bra!
Tack för alla svar och alla röster hittills =)
Handlar lite prinskorv, blandfärs, skinka (eller färdiga skinkskivor), julmust, julknäcke, skivad lax, skivbar leverpastej, sill på burk, potatis, julsenap när barnbidraget kommer, eller ev när lönen kommer, beror på vilka dagar det blir. Kan hoppa över något ibland beroende på pris och vad jag har att spendera. Kan handla grötris, mjölk och kanel lite innan och tjuvstarta med. Köper också apelsiner och grädde lite innan om jag kan. Gör ibland egen knäck någon dag innan.
Saker som julmust, skumtomtar, julknäcke kan jag handla (och äta upp) långt innan jul. Men köper inget i förväg och sparar till jul.
Jag handlar allt typ 2 dar innan jul eller nått.
I år tänkte jag dock prova att handla på nätet och få det hemkört, så då måste jag nog vara ute i lite godare tid.
Julskinkan brukar jag beställa i november. Fårsteken som ska rimmas till jul inhandlas i samband med höstslakten.