• Stolt Farsa

    En fråga till er som inte vill vaccinera er

    Även om ni inte vill vaccinera er så antar jag att ni precis som oss andra vill att pandemin skall ta slut. Därför undrar jag vad era förslag är för att vi skall nå dit om ni nu inte tycker att vaccin är rätt väg att gå. Är ni som inte vill vaccinera er mer positiva till lockdowns, restriktioner, hålla avstånd, etc och anser ni isf att det är tillräckligt?

    Berätta. Vad är era framgångsrecept? Jag vill väldigt gärna höra.

  • Svar på tråden En fråga till er som inte vill vaccinera er
  • molly50
    Anonym (OvaCC) skrev 2021-12-03 14:44:34 följande:
    Jag har inte sagt att andra sätt är bättre, jag har skrivit att det finns andra sätt än vaccination. Fortsätta hålla avstånd, hålla sig själv frisk är ex på bra sätt.

    Bara för att man kan vacc sig så kan man inte leva som förut. Eftersom vaccinerade kan bli sjuka och kan sprida sjukdomen vidare så borde man kanske fortsätta undvika att vistas där det är mycket folk. Vem av er vaccinerade kommer gå på julfesten i år? Har inbokade resor? Går på gym?
    Minska smittspridning måste ju var och en ansvara för. 
    Tror inte att det går att komma ur pandemin, däremot lär vi oss leva med viruset och hantera den och dess mutationer. Om 10 år så kanske den kommer vara en vanlig influensa.
    Hålla avstånd är bra. Och att undvika folksamlingar.
    Samt att hålla en bra handhygien.
    Men att hålla sig själv frisk kan vara svårt. Det kan räcka med att gå till affären för att bli smittad.

    Nej,det är helt rätt. Jag är vaccinerad,och jag försöker undvika folksamlingar,att resa och att gå på krogen eller större evenemang. Jag ska inte heller gå på något julbord.
    Det är inte ett måste som t ex att gå till jobb eller skola.
    Däremot går jag till t ex affären och apoteket ibland. Och försöker hålla avstånd.
    Men det är inte alltid så lätt då en del verkar ha glömt detta med att hålla avstånd t ex.

    Ja,var och en måste ta sitt ansvar. Och dit hör t ex att ta vaccinet.
    Även om det inte skyddar mot sjukdomen så skyddar det i alla fall mot svår sjukdom.
    Och man sprider mindre smitta än som ovaccinerad.
    Det handlar inte bara om att skydda sig själv utan även andra.
    T ex de som av medicinska skäl inte kan ta vaccinet eller folk i riskgrupper.
  • Anonym (.)
    Anonym (No entry) skrev 2021-12-03 14:47:07 följande:
    Fler och fler tillställningar kräver vaccinbevis så det kommer nog märkas mer och mer att ovaccinerade inte är välkomna.
    Det kommer bli standardkrav i det offentliga rummet tror jag. Maken är på AW ikväll och har redan visat upp både pass och leg. En liten restaurang med gott om utrymme.
  • Anonym (MS)
    molly50 skrev 2021-12-02 20:51:51 följande:
    Och det visar väl det faktum att sjukdomen kan slå så olika på olika personer.
    Att man inte vet hur sjuk man kommer att bli om man drabbas.
    Personer i riskgrupper kan komma lindrigt undan medan fullt friska personer kan bli dödligt sjuka.
    Så jag vet inte vart du vill komma med att berätta det här.
    Precis det jag skrev. Att det är meningslöst med annektdotiska berättelser.
    Det var ett svar på en annektdotiskt berättelse som var svar till det jag skrev...
  • Anonym (MS)
    LadyJane skrev 2021-12-02 20:24:55 följande:
    Styr du själv dina egna tankar eller gör någon annan det åt dig?

    Jag frågar inte efter hur andra tänker utan dina egna tankar kring den fakta som finns varför experter vill uppnå flockimmunitet genom vaccination. Går det bra att svara nu?
    Det finns fullt läsbar fakta om det här och du bör väl ha läst lite om det eftersom du har så mycket åsikter.

    Du har visst glömt att FHM sa att enda sättet att få stopp på en pandemi är genom flockimmunitet. De sa också att det enda sättet att göra det på är att antingen ha sjukdomen eller vaccineras. Har du "glömt det"?
    Och från början fanns inte vaccin, det måste du vara medveten om?

    Gå nu tillbaka och läs det du skrivit:
    "Vaccinet" skyddar inte mot smitta som vaccin gjorde tidigare när du fick immunitet.Vaccinerade kan bli sjuka. Dock minskar det risken för allvarlig sjukdom.
    Vaccinerade bär smittan och sprider den vidare. Dock inte lika länge.
    Vaccinet måste fyllas på med korta intervall. Osäker verkan mot nya mutationer.

    Eftersom detta så kallade vaccin fungerar som det gör så är det mest ett skydd för dig själv så varför tvinga andra att vaccinera sig? Smittan kommer endå inte försvinna och du kan fortfarande bli sjuk och smitta andra."
    Sammanfattar man betydelsen så är din åsikt att det är i stort sett verkningslöst. Så nej, ingen halmdocka bara  ett fult försök av dig att slippa stå för det du skriver.

    Så låt mig omformulera frågan: hur anser du att vi ska uppnå flockimmunitet och vilka risker kan det få att göra det enligt din "metod"?

    Du tycker alltså att det är bättre med större risker att bli skadad och dö än mycket mindre risker. Jag antar att du aldrig använder bilbälte eller äter mediciner?
    Du kanske tolkar det så men det är inte vad jag skrivit. Fördelarna om man bortser från allt det okända är att risken för genombrottsmitta är låg, så länge du fortsätter ta boosts, samt att sannolikheten för svår sjukdom minskar, så du avlastar vården, men du smittar fortfarande andra även om du är fullt vaccinerad. Titta bara på Gibraltar...

    Vi har en vaccinationsgrad på 79,5% enl FHM (ålder 12+). Borde inte det räcka för flockimmunitet eller är det bara 100% som fixar det?

    Som det ser ut nu så tror jag inte vi kommer uppnå någon flockimmunitet. Åter igen, även fullt vaccinerade sprider delta mellan varandra, däremot någon dag mindre än för den som inte är vaccinerad. Kommer ta några veckor innan vi vet hur det blir med omikron.
    Så att tro att vaccinet är lösningen på det här köper jag inte. Kommer fotsätta mutera och spridas.

    Angående risker så tycker jag folk får ta sina egna beslut. Vill man "vaccinera" sig så gör det, tillhör du en riskgrupp så är det nog att rekomendera.
    Tittar du statistiskt på vilka ålderskategorier som dör eller bli svårt sjuka så tillhör inte jag någon av dem. Det är i åldrarna 70+ som dör i stora tal.

    Du missar frågeställningen. Jag svarar inte för någon annan. Frågan TS ställde var hur JAG som ovaccinerad tänker.

    Skulle jag varit i en riskgrupp, haft diabetes, cancer, kohl eller andra underliggande sjukdommar alternativt varit 70+ så hade jag vaccinerat mig.

    Det här vaccinet är inte annorlunda än det för säsongsinfluensan och där har du inte en massa folk som skriker om att alla sollidariskt ska vaccinera sig för att skydda riskgrupper även fast de dör rätt många av den varje år. Likt säsongsinfluensan kommer vi inte bli av med den här heller...
  • molly50
    Anonym (MS) skrev 2021-12-03 16:35:26 följande:
    Precis det jag skrev. Att det är meningslöst med annektdotiska berättelser.
    Det var ett svar på en annektdotiskt berättelse som var svar till det jag skrev...
    Dåså. Då är det ju lika meningslöst att skriva din berättelse.
  • Anonym (MS)
    molly50 skrev 2021-12-04 15:21:09 följande:
    Dåså. Då är det ju lika meningslöst att skriva din berättelse.
    Hahah, du är rolig du :)... Men jaaa, det var ju hela poängen
  • Anonym (.)
    Anonym (MS) skrev 2021-12-03 17:25:27 följande:
    Det här vaccinet är inte annorlunda än det för säsongsinfluensan och där har du inte en massa folk som skriker om att alla sollidariskt ska vaccinera sig för att skydda riskgrupper även fast de dör rätt många av den varje år. Likt säsongsinfluensan kommer vi inte bli av med den här heller...
    Att påstå att det inte är annorlunda än influensa är en regn lögn.

    Skillnaden är att det inte dör 15000  av influensan , jag tror att det brukar ligga på 3-400 ungefär.
    Hade lika många dött av influensan som av covid hade vi haft samma krav på vaccination.
  • Anonym (Julia)

    Hålla avstånd, använda munskydd, mer handsprit överallt, maxantal i varuhus osv. Kanske tider på varuhus, badhus osv som ovaccinerade är välkomna så får de som är vaccinerade ta ställning till om de vågar beblanda sig med ovaccinerade de tider de vistas där, annars kan man gå på tider när enbart vaccinerade får gå.

    Vaccinpass kan ju hindra oss ovaccinerade från att få tillträde till konserter, gym osv.

  • Anonym (Julia)
    Anonym (Läkare) skrev 2021-11-29 20:29:21 följande:

    Problemet är att du (och de flesta andra) sannolikt saknar adekvat kompetens för att göra det medvetna val som du önskar. Så gott som samtliga medicinska val som du har gjort i ditt liv, har sannolikt skett på inrådan av läkare och andra som har specialiserat sig i ämnet. 

    Jag är tämligen säker på att du inte på ett övertygande sätt kan förklara för mig hur det kommer sig att paracetamol lindrar huvudvärken hos den övergripande majoriteten av befolkningen. Men du väljer att godta den korrelationen på inrådan av vårdpersonal.

    Det kommer nog förvåna dig att höra att vi (jag) i egenskap av läkare med specialistutbildning i Gastroenterologi enbart kan förklara korrelationen på en övergripande nivå utan att för den sakens skull kunna förklara kausaliteten särskilt ingående. 

    Inom medicinyrket förhåller vi oss till sannolikheter, risker och förväntade nyttor och mitt arbete går ut på att väga samman dessa parametrar och göra en bedömning. Jag tror mig veta vad som kommer hända i ett visst skede, men jag vet aldrig med säkerhet. Anledningen till det är att medicin är inte bara komplicerat utan också komplext, det vill säga att alla dess ingående komponenter är inte kända och förklarade och det finns alldeles för många variabler som påverkar. Det är därför som vi bedriver studier för påvisa att nyttorna överväger riskerna hos den övergripande majoriteten av befolkningen.

    Vad jag försöker säga till dig här är att det krävs en viss nivå av kompetens för att kunna förstå begränsningarna av den egna kompetensen. Om du vill kunna förstå det här, har du sannolikt 10-12 års akademiska studier framför dig innan du inser att du fullt ut inte kommer att kunna förstå kausaliteten bakom ett vaccins effekter och bi-effekter. Utan du får, precis som i alla andra fall, lita på studierna.

    Saker att slå upp om det är oklart:

    * Skillnad mellan komplicerade och komplexa system

    * Skillnad mellan korrelation och kausalitet


    Fortfarande kan man inte dra några slutsater om långsiktiga biverkningar
  • Anonym (.)
    Anonym (Julia) skrev 2021-12-04 17:37:04 följande:
    Fortfarande kan man inte dra några slutsater om långsiktiga biverkningar
    Är det bättre med en stor risk att bli svårt sjuk, en stor risk att få kroniska skador än vad det är med en mycket liten risk att få mindre svåra skador?

    Vad är bäst enligt dig?
Svar på tråden En fråga till er som inte vill vaccinera er