Publicerad 27 January 2015

En barnkardiolog vid Barn- och ungdomssjukhuset i Lund undersöker två månader gamla Ludwig med en ny 3D-ultraljudsmaskin.

Fotograf:

Så upptäcks bebisens hjärtproblem

Går du i väntans tider och känner en oro för att ditt barn har eller kommer att få hjärtproblem? Lugn – bara drygt ett av hundra barn har ett hjärtfel, de flesta av dem är lindriga, och de allvarliga upptäcks oftast i god tid. Här går barn- och fosterkardiologen Mats Mellander igenom vad du behöver veta om kontrollerna som görs före, vid och efter födseln. 
Relaterat

Fakta

Mats Mellanders - Barnkardiolog Sahlgrenska

Målsättningen med Mats Mellanders forskning är att alla barn med allvarliga hjärtfel skall diagnostiseras under graviditeten eller på BB före hemgång. Denna forskning stöds av Hjärt-Lungfonden.

Under graviditeten
I Sverige genomgår de som väntar barn ett rutinultraljud runt vecka 18-20. I ultraljudet ingår vanligtvis en så kallad fyrkammarbild av fostrets hjärta.
– Fyrkammarbilden visar hjärtats två förmak, de två kamrarna samt hjärtklaffarna mellan förmak och kammare. Den gör det möjligt att identifiera ungefär hälften av alla hjärtfel som behöver opereras före ett års ålder, säger Mats Mellander, kardiolog på Barnhjärtmottagningen vid Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus.
Hjärtrytmrubbningar hos fostret uppkommer oftast senare under graviditeten. De upptäcks då vid de rutinkontroller barnmorskan gör då fosterljuden avlyssnas.

Vid födseln
Under en förlossning finns en barnmorska på plats som kontrollerar fostrets hjärtfrekvens med en CTG-apparat, eftersom förändringar i hjärtrytmen kan vara ett tecken på komplikationer.
– Det är viktigt att nämna att foster med hjärtfel i de flesta fall kan födas vaginalt utan problem. Men det finns sällsynta undantag, till exempel vid hjärtsvikt och vissa hjärtrytmrubbningar. Dessa upptäcks vanligtvis vid rutinundersökningarna under graviditeten, och då brukar kejsarsnitt rekommenderas.

På BB
Alla nyfödda barn undersöks minst en gång av barnläkare innan man får åka hem med sin bebis. Läkaren undersöker bland annat syrehalten i blodet, andningsfrekvensen och blodcirkulationen genom att lyssna på hjärtat med stetoskop och känna på pulsen i ljumskarna och armarna.
– Då upptäcks de flesta hjärtfel som inte har upptäckts under graviditeten. När man åker hem är det dock ändå bra att vara uppmärksam på barnet, eftersom vissa hjärtfel kan visa sig först efter ett par dagar eller veckor. Håll ett öga öppet för matningssvårigheter, dålig viktuppgång, blåaktig hudfärg och andningssvårigheter.

De första månaderna
När babyn är 6-8 veckor är det dags för en uppföljande läkarundersökning på BVC. Här kan läkaren upptäcka blåsljud på hjärtat och andra problem som inte fanns direkt efter förlossningen.
– I dag upptäcks de flesta hjärtfel i god tid och kan behandlas med mycket goda resultat. Sverige har bland de bästa resultaten i världen av behandling av barn med hjärtfel. Men det finns fortfarande vissa hjärtfel som vi behöver fortsätta att forska på för att kunna ta hand om alla hjärtsjuka barn.

_________

För att stödja Familjelivs insamling med 100, 300 eller 500 kronor,
SMS:a följande: GE 100 FAMILJELIV , GE 300 FAMILJELIV eller GE 500 FAMILJELIV till telefonnummer 72 672.
Du kan också betala din gåva med ditt bankkort på Familjelivs insamlingssida HÄR --->

För att ytterligare sätta fokus på det viktiga ämnet har vi samlat en rad artiklar om barnhjärtan. Läs dem via de klickbara länkarna nedan:

Hjälp oss att rädda ett barnhjärta

Lilla Hugo opererades 36 timmar gammal

Så gör forskningen skillnad

Fakta: Barnhjärtan
Textstorlek 1 2 3

Innehåll