Publicerad 29 January 2015

Fotograf:

Fakta: Barnhjärtan

Vill du veta mer om barnhjärtan och Hjärt-Lungfondens viktiga arbete? Här är sex punkter som ger dig mer kunskap i ämnet. 
• Varje dag föds tre barn med hjärtfel i Sverige, vilket motsvarar 1000 barn årligen eller en procent av alla nyfödda. Risken att födas med hjärtfel har varken minskat eller ökat historiskt sett och är lika stor över hela världen.

• Medfödda hjärtfel uppstår tidigt, under de första graviditetsmånaderna. Många, men inte alla hjärtfel, kan ses på tidigt fosterultraljud.

• Varje månad lämnar en till två nyfödda barn BB med ett allvarligt hjärtfel som inte har upptäckts – en siffra som har sjunkit kraftigt tack vare utvecklad fosterdiagnostik samt att man under de senaste åren kontrollerar blodets syresättning innan den nyfödda bebisen får lämna sjukhuset.

• Det finns framför allt tre typer av hjärtfel: Att det lilla barnhjärtat har ett hål på ett ställe där det inte ska vara något hål, att hjärtat har en förträngning någonstans eller att blodkärlen är felkopplade. Patienter kan också ha en kombination av flera av hjärtfelen.

• Forskningen kring barnhjärtan är i stort behov av pengar. Statens pengar räcker helt enkelt inte till för att bekosta all den lovande forskning som kan rädda liv. Därför finns Hjärt-Lungfonden, en organisation som nyligen firade 110 år. Med hjälp av generösa bidrag från privatpersoner och företag kan de stödja forskningen kring – och på så sätt bekämpa – vår tids stora folksjukdomar: hjärt-, kärl- och lungsjukdom.

På hjart-lungfonden.se kan du läsa mer om Hjärt-Lungfondens verksamhet, de sjukdomar de bekämpar och hur du gör för att bli månadsgivare.

Hjälp oss att nå vårt mål: 100 000 insamlade kronor till forskningen kring barnhjärtan.

Klicka på bilden 


_________________

För att stödja Familjelivs insamling med 100, 300 eller 500 kronor,
SMS:a följande: GE 100 FAMILJELIV , GE 300 FAMILJELIV eller GE 500 FAMILJELIV till telefonnummer 72 672.
Du kan också betala din gåva med ditt bankkort på Familjelivs insamlingssida HÄR --->

För att ytterligare sätta fokus på det viktiga ämnet har vi samlat en rad artiklar om barnhjärtan. Läs dem via de klickbara länkarna nedan:

Hjälp oss att rädda ett barnhjärta – till Familjelivs insamling

Lilla Hugo opererades 36 timmar gammal

Så gör forskningen skillnad

Så upptäcks hjärtfelen – i magen, på BB, under de första månaderna
Textstorlek 1 2 3

Innehåll