Publicerad 5 December 2016


familjeliv i samarbete med blocket Julklappsdags – men för vems skull måste allt vara nytt?

Julhandeln slår rekord år efter år – till butikernas glädje och planetens förtret. I fjol la svenska barnfamiljer i snitt nästan 4 000 kronor på julklappar, de flesta av dem sprillans nya. Samtidigt uppger nästan varannan förälder att de vill fira en mer klimatsmart och hållbar jul. Blickarna riktas nu mot begagnatmarknaden
1987 tog Jordens resurser ”slut” på julafton, enligt mätningen som genomförs varje år av WWF. Nu närmar vi oss jul igen, men Jordens resurser för i år är tyvärr slut för länge sedan – närmare bestämt den 8 augusti.

Det är kanske ingen trevlig jul-läsning, men det finns ljusglimtar. För enligt en Sifo-undersökning från Blocket kan nästan 6 av 10 svenska föräldrar tänka sig att köpa begagnade julklappar i år.

I genomsnitt tror Sveriges föräldrar att deras barn kommer att få tio julklappar var. Bland vissa åldersgrupper är siffran ännu högre – föräldrar under 30 år och mellan 30 och 40 år uppskattar att deras barn kommer att få mellan 13 och 15 julklappar.

För vems skull då?
Många föräldrar tycker nog att julklappshetsen är total, och samtidigt vill man ju skämma bort sina barn på julafton. Men för vems skull handlar vi egentligen så många nya presenter? I Sifo-undersökningen svarar bara var fjärde förälder att de tror att barnen bryr sig om julklapparna är nya eller begagnade. Second hand-marknaden i Sverige växer så att det knakar och nu är det dags att handla begagnat även i december. 

Genom att handla mer begagnat så spar vi både pengar, miljö och Jordens resurser – och är inte det den allra bästa presenten vi kan ge våra barn?


”6 av 10 svenska föräldrar kan tänka sig att köpa begagnade julklappar”

Kolla in Blockets facebook-sida hela december – här listar de grymma julklappstips från Blocket.

Leta egna begagnade julklappar redan idag – du hittar dem här!
Textstorlek 1 2 3

Innehåll