Publicerad 13 December 2016

Fotograf:

familjeliv i samarbete med otrivin Lindra besvären vid bihåleinflammation

Har du värk i ansiktet, täppt näsa och nedsatt luktsinne? Du kan du ha fått den smärtsamma sjukdomen bihåleinflammation eller sinuit. Lyckligtvis kan du enkelt lindra besvären – så här gör du.
Relaterat

Fakta

Bra att veta: Bihåleinflammation börjar som en vanlig förkylning. Själva bihåleinflammationen smittar inte – det gör däremot förkylningen.

Det är sällan man reflekterar över sina bihålor. Kanske för att de vanligtvis inte gör mycket väsen av sig – tills de slår på stort.

Enkelt beskrivet är dina bihålor luftfyllda hålrum i ansiktsskelettet som omges av slemhinnor. Om ett virus fastnar i slemhinnan börjar ditt immunförsvar att producera antikroppar och slem för att bemöta angreppet. Det här kan leda till att du blir täppt i bihålorna och får så kallad bihåleinflammation.

Så upptäcker du bihåleinflammation
Akut bihåleinflammation är en smärtsam sjukdom som vanligtvis börjar med en förkylning. Det dröjer 2-10 dagar innan du kan veta om det faktiskt är bihåleinflammation du har, men för dig som vill vara tidigt ute finns följande symptom att komma ihåg:

• Värk i kinderna eller pannan
• Illaluktande snuva och täppt näsa
• Nedsatt luktsinne
• Värk eller tryck i tänderna i överkäken

De goda nyheterna är att de flesta blir friska från bihåleinflammation inom ett par veckor. Bara en mindre del har besvär en längre tid eller får upprepade bihåleinflammationer, och sjukvård krävs bara i sällsynta fall. Men även vid milda och måttliga besvär kan värken och trycket som följer vara svåra att hantera. Lyckligtvis är det heller inte något som du måste göra.

Snabb lindring
När du har en akut bihåleinflammation med milda till måttliga besvär kan du lätta trycket med Otrinex nässpray. Otrinex verkar avsvällande på nässlemhinnan och på de omkringliggande områdena i svalget. Resultatet blir att passagen mellan näsgångarna och bihålorna öppnas upp och att vätskan rinner ut. Detta lättar trycket och minskar smärtan i ansiktet. Den avsvällande effekten kommer inom några minuter och verkar i 6-8 timmar.

Källa: Otrivin.se och 1177.se

Läs även:

--> Så behandlar du barnens nästäppa
Textstorlek 1 2 3