Publicerad 22 December 2016

Fotograf:

familjeliv i samarbete med trygg-hansa Oplanerad graviditet blev podd och "parterapi"

Margaux Dietz är toppbloggaren som blivit topp-poddare. I nya podcasten ”Parterapi” berättar Margaux och pojkvännen Jacob Lieberman öppenhjärtigt om en oväntad graviditet – och hur den påverkar deras förhållande.
Margaux Dietz, 26, är redan en starkt lysande stjärna på blogghimlen. Nu lyser hon lika självklart i en för henne ny värld. I podcasten ”Parterapi”, som görs i samarbete med Trygg-Hansa, möter vi Margaux och hennes kille Jacob Lieberman, som väntar sitt första barn i maj.

Deras öppenhjärtiga diskussioner om graviditetens och det kommande föräldraskapets utmaningar och möjligheter, har på kort tid blivit en populär destination för nyfikna lyssnare.

Margaux, du har startat podcasten ”Parterapi” tillsammans med din kille Jacob och den klättrar snabbt på listorna över Sveriges populäraste poddar. För den som ännu inte lyssnat, vad handlar podden om?

– Den handlar främst om den oplanerade graviditeten som kom som en chock. Vi har i princip aldrig tidigare pratat barn, uppfostran eller religion. Så varje avsnitt av podden så får vi lära oss mycket om varandra. Det är två starka viljor med mycket humor och glimten i ögat.

Du har varit väldigt öppen med att graviditeten var oplanerad. Det är nog något som inte är helt självklart för alla att våga erkänna. Hur resonerade ni kring det?

– Eftersom jag är så pass öppen i bloggen så var det en självklarhet att berätta att graviditeten var oplanerad.  Att behålla barnet är det största beslutet vi någonsin tagit och jag tror att många går genom samma känslor. Därför känns det extra viktigt att dela med sig om.

Namnet, ”Parterapi”, antyder ju att ni har något som ni behöver bearbeta tillsammans. Vad är det?

– Jag tror att alla par behöver prata mer om sin relation och sina känslor. När vi kommer hem sitter vi ofta och pratar men gör saker samtidigt. För oss är det här numera den mysigaste timman på veckan, vi pratar om allt och lägger fullt fokus på varandra. Ingen tv, mobil eller hushållssyssla som stör heller, bara vi två ensamma i ett rum som pratar om veckan som varit. Så nyttigt!

Hur har podcastandet påverkat din och Jacobs relation?

– Bara positivt, vi lär känna varandra bättre och bättre för varje dag och det roligaste är att prata om förväntningarna efter att vår lille kille fötts. Kan tänka mig att det aldrig kommer bli så som vi tänkt oss.

Blir det aldrig läskigt att dela med sig så mycket av sitt privatliv, både i podd och blogg?

– Läskigt blir det aldrig, vi väljer alltid själva hur mycket som ska vara med eller om något ska klippas bort. Däremot är det aldrig kul med näthat. När man delar mycket av sitt privatliv så kan de elaka kommentarerna göra extra ont.

I ett avsnitt (”Är det rätt att välja religion åt barnet?”) diskuterar ni att ni har olika syn på omskärelse. Vilka är de största svårigheterna med att leva i ett förhållande där ens partner har en annan tro eller traditioner?

– Det är svårt men också ett bra sätt för oss att acceptera varandra och våra olikheter. Allt är inte alltid svart eller vitt och det är något vi båda får lära oss att kompromissa med. Jag har bokat upp möte med synagoga och läkare för att lära mig mer istället för att vägra något jag inte vet något om.

Vilka är dina bästa tips till någon som går igenom en liknande situation? Hur ska man enligt din erfarenhet prata med sin partner?

– Jag tror på att man ska prata ordentligt, söka information, prata med andra som sitter i samma situation och inte vara för snabb med att döma varandra. Det kommer nog finnas fler saker i framtiden som man inte kommer vara överens om. Lika bra att börja samarbeta nu!

I ett färskt avsnitt avslöjade ni vad det blir för kön på barnet: en pojke! Hur reagerade du? Berätta!

– Första tanken var, VA, HAR HON EN SNOPP? Jag tror att jag hoppats på en tjej först, mest på grund av den religiösa aspekten. Men nu är jag överlycklig, det känns helt otroligt att vi ska få en frisk liten pojke.

Var det självklart för er att ta reda på könet?

– Jag är alldeles för nyfiken för att inte veta. Jacob däremot han tyckte inte att det spelade någon roll, en bebis är en bebis, det är väl roligt i vilket fall. Men jag fick som jag ville.

Vilken typ av nervositet upplever du inför förlossningen?

– Jag är inte rädd för själva förlossningen men jag är extremt rädd för nålar och sprutor. Förhoppningsvis så kanske jag kan släppa lite på den fobin när värkarna drar igång. Men just nu känns all form av bedövning väldigt långt bort. Jag hoppas på att förlossningen blir det häftigaste vi någonsin upplevt.

Du har skrivit en hel del på din blogg om cravings. Vad är det märkligaste du blivit sugen på hittills?

– Det är nog att jag inte kan gå förbi en korvkiosk utan att köpa en grillkorv utan någonting på. Riktigt gott!

Vilken typ av mamma tänker du att du vill bli?

– En kärleksfull mamma som lägger mycket tid på mina barn. För både Jacob och mig är familj det finaste och viktigaste som finns så jag hoppas på att kunna förmedla den känslan vidare till barnen.

Avslutningsvis, blivande mammor brukar få stå ut med en hel del tips och råd, på gott och ont. Vilket är det bästa rådet du har fått?

– Jag tror att det bästa tipset jag fått är att inte boka upp något efter förlossningen. Så som det ser ut nu så blir vi hemma hela sommaren. Känns som ett nyttigt tips! 

Här lyssnar ni på podcasten "Parterapi" med Margaux Dietz!
Textstorlek 1 2 3

Innehåll