Publicerad 18 April 2017

Fotograf:

Barnförsäkringen – sex krossade myter

Enligt en ny underökning från Trygg-Hansa har 9 av 10 småbarnsföräldrar en barnförsäkring – men nära var tredje är osäker på vad försäkringen faktiskt täcker. Här tar barnens försäkringsexpert Alexandra Gahnström itu med de vanligaste myterna.
Relaterat

Fakta

Hitta din barnförsäkring!

Vill du veta mer om barnförsäkringar och vilket val som passar just din familj?
Klicka här!

Myt 1: Det spelar ingen roll om jag tecknar en barnförsäkring

Fel. Barnförsäkringen kan göra stor ekonomisk skillnad om ditt barn blir allvarligt sjukt eller skadas i ett olycksfall. Den kan också vara ett viktigt stöd senare i livet, till exempel om ditt barn skadas som liten och på grund av det inte kan arbeta.

Myt 2: Det är ingen brådska att teckna en barnförsäkring

Det är viktigt att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt när barnet fötts. Som nyfödd har barnet nämligen inget försäkringsskydd. Ju längre du väntar desto större är dessutom risken att barnet visar symptom på något som försäkringsbolaget senare inte kan försäkra.

Myt 3: Gravidförsäkringen täcker barnet under det första halvåret

Nja. Det är stor skillnad på gravidförsäkringen och barnförsäkringen. Gravidförsäkringen fokuserar på graviditet och förlossning och därför är skyddet för det nyfödda barnet betydligt mindre i en gravidförsäkring än i en barnförsäkring.

Myt 4: Barnet är redan försäkrat via hemförsäkringen, förskolan eller skolan

Det här är en av de vanligaste missuppfattningarna om barnförsäkringar. I hemförsäkringen finns endast reseskydd och kommunens försäkring gäller oftast bara för olycksfall – trots att det är sjukdom som orsakar flest bestående skador hos barn. Dessutom gäller den senare bara när barnet är i förskolan eller skolan, alltså inte på fritiden eller skollov. De barn som inte börjat förskolan än är bara försäkrade om du tecknar en barnförsäkring.

Myt 5: Det räcker med en gruppförsäkring via mitt fackförbund

Här är det ”nja” igen. Beroende på önskemål och behov kan det vara tillräckligt med din gruppförsäkring, men ofta ger en individuell barnförsäkring bättre skydd. Det är viktigt att se efter om din gruppförsäkring gäller för både olycksfall och sjukdom.

Myt 6: Gravidförsäkringen går automatiskt över i en barnförsäkring

Tyvärr inte. I de allra flesta fall går gravidförsäkringen inte automatiskt över i en barnförsäkring, och du måste aktivt teckna en barnförsäkring.
Textstorlek 1 2 3

Innehåll