Publicerad 12 June 2017

Fotograf:

i samarbete med amf fonder ”Alla fem barnen har varsitt fondsparande”

För två år sedan började programledaren, poddaren och författaren Ann Söderlund fondspara åt sig själv och åt barnen.
– Det är så mycket bättre än att pengarna bara sitter på ett konto, säger hon.
Relaterat

Fakta

Vill du komma igång med ditt eget fondsparande? AMF:s förvaltade fonder har bland de lägsta avgifterna på marknaden och du köper dem enkelt via din bank eller förvaltare.
Klicka HÄR för att komma igång!

Efter att ha ”tänkt sätta igång med fondsparandet 150 gånger, men så kom alltid något emellan”, tog Ann Söderlund för två år sedan kontakt med sin bank. Plötsligt hade hon ett fondsparande för sig själv och för sina barn – alla fem.

– Jag lever i en så kallad bonusfamilj med fem barn som är mellan 7 månader och 15 år gamla. I stort sett är det barnbidraget som går till fonderna. Men det är viktigt för mig att alla får rättvisa förutsättningar och därför justerar jag sparandet för barnen som är äldre, säger Ann.

Regler för uttag
Anns föräldrar hade ett liknande sparande för henne när hon var yngre. Men nu när hon själv sitter bakom spakarna har hon finjusterat systemet kring utbetalningar.

– Jag fick ta ut mina pengar när jag var 18 år och brände allt på en semester på Ios. Det misstaget kommer mina ungar inte få chansen att göra. De får ta ut pengarna när de är 20 år, då är man lite mindre korkad. Och de ska gå till något som jag har godkänt, som studier eller boende.

För Ann är det viktigt att veta att barnen får en enklare start i vuxenlivet med lite pengar på banken.
– Jag har ju inga rika släktingar att ärva, så det är viktigt att se om mitt bo. Allt ansvar ligger på mig.

”Vill leva gott”
När det gäller den egna bufferten har Ann Söderlund ett månatligt sparande med en lång tidshorisont.

– Vi kan ju leva tills att vi är 120 år och jag vill leva gott även när jag är äldre. Jag vill fortsätta åka utomlands och kunna fixa sommarhuset om något skulle hända – och det är mycket lättare om pengarna växer än om de sitter på ett bankkonto utan ränta.

Eftersom hon sparar långsiktigt och dessutom äger sitt boende tycker Ann att det känns bra att ha hela sitt sparande i fonder.

– Vi har två fastigheter, så det här är ett bra komplement. Min bankansvarige har valt ut vilka fonder jag sparar i, men generellt känner jag att det alltid går upp i längden – det gäller bara att ha is i magen.
Textstorlek 1 2 3

Innehåll