Publicerad 26 June 2017

Fotograf:

i samarbete med amf fonder ”När Chloé fyller 20 år kan hon ha 600 000 kronor i sparkapital”

Amanda Hamberg sparar till dottern Chloé – och till det där drömhuset i skärgården.
Relaterat

Fakta

Börja spara i AMF:s prisbelönta fonder som är bra för långsiktigt sparande med låga avgifter, ansvarsfulla investeringar och hög rating hos det oberoende utvärderingsföretaget Morningstar. Klicka HÄR för att starta ditt sparande redan i dag!

Varje månad lägger Familjelivs bloggare Amanda Hamberg och hennes man Shoan undan tusen kronor i månaden – lite mindre än barnbidraget – till sin dotter Chloé.

– För tillfället känns det så långt borta att Chloé kommer bli vuxen. Hon är ju vår lilla bebis. Samtidigt är det viktigt att tänka på hennes framtid. Tusen kronor i månaden är inte en stor uppoffring för oss, och samtidigt kan det ligga till grund för Chloés första egna hem, till studier utomlands eller liknande.

När det gäller långsiktigt sparande ska man inte underskatta den så kallade ränta på ränta-effekten, menar Amanda.

– Det blir en exponentiell effekt. Det finns lite olika sätt att räkna på, men med de tusen kronor i månaden som vi lägger undan skulle Chloé kunna ha drygt 600 000 kronor att ta ut på sin 20-årsdag.

Olika sparstrategier
Sparstrategier är något individuellt, men för Amanda passar en mer offensiv strategi när det kommer till Chloés sparande, eftersom det är så långsiktigt. Hon placerar alla pengar i aktiefonder, eftersom aktier historiskt sett över tid har haft en starkt positiv utveckling, lågkonjunkturer och nedgångar till trots.

– Utöver det månadssparar jag och Shoan också i fonder till oss själva. Det känns skönt att ha en buffert och veta att vi i framtiden får möjlighet att leva ut våra drömmar – som att köpa en stuga i skärgården. Eftersom det inte är ett lika långsiktigt sparande placerar vi dock våra pengar i blandfonder, som generellt sett innebär mindre risk.

Tre spartips
Bland Amandas spartips finns att ifrågasätta mindre inköp och se vad som skulle kunna gå till sparandet i stället. Det är också bra att satsa på fonder med låga avgifter, särskilt för det långsiktiga sparandet – det gör skillnad i längden. Sist men inte minst, njut av sparandet.  

– För mig är det så skönt att veta att pengar som vi annars hade gjort av med på mindre viktiga saker nu tryggar vår framtid och möjliggör roliga upplevelser. Jag tänker ofta på allt kul vi ska göra, det är galet att jag har en egen familj att spara till, säger Amanda.

Amandas spar-önskelista för Chloé

* Körkort: ”Att ta körkort innebär en stor kostnad, så då är det kanon att vi sparat till henne. Hon får gärna ta körkortet innan hon är 28 år och höggravid som sin mamma, haha.”

* Lägenhet: ”Bostadsmarknaden är tuff, så vi vill spara ihop pengar till en kontantinsats för Chloé.”

* Utlandsresa: ”Om Chloé vill uppleva världen efter gymnasiet bidrar vi gärna. Det är ett bra sätt att möta utmaningar på.”

* Studier: ”Det är alltid skönt att ha en buffert när det är dags att börja plugga.”
Textstorlek 1 2 3

Innehåll