Publicerad 26 June 2017

Fotograf:

i samarbete med amf fonder Kuverten som fortsatte att ge

När Familjelivs bloggare Lisa Abefelt var liten fick hon alltid tråkiga kuvert i födelsedagspresent av sin mormor. När hon fyllde 18 år insåg hon att det var det bästa som hänt henne.
Relaterat

Fakta

Börja spara i dag!
AMF:s prisbelönta fonder är bra för ett långsiktigt sparande med låga avgifter, ansvarsfulla investeringar och hög rating hos det oberoende utvärderingsföretaget Morningstar.
Klicka HÄR för att starta ditt sparande redan i dag!

Som 5-åring önskar man sig sällan kuvert – och än mindre kuvert som man inte ens får öppna tills att man blir vuxen. Men i längden kan det vara en present som fortsätter att ge; det är något som Lisa Abefelt kan bekräfta.

– När jag var liten var min mormor en riktig klippa som sparade till mig i olika aktier och fonder. Visst, då var det supertråkigt att öppna ett födelsedagskuvert med något fondpapper i, men när jag fyllde 18 så var detta det bästa som hade hänt mig, säger Lisa.

Trygghet som ung mamma
Tack vare sin mormors sparande kunde Lisa resa runt i världen med sina kompisar efter gymnasiet, något som hon är väldigt glad att hon hann göra. Och när hon bara ett par år senare blev mamma för första gången fanns det pengar kvar som kunde fungera som buffert.

– Man vet aldrig vad livet kommer ta för vändningar. Och att min älskade mormor hade sparat till mig sedan jag var bebis gjorde livet som ung mamma så otroligt mycket enklare. Det gav mig en väldig trygghet att veta att jag hade en ekonomi att luta mig mot även om det inte skulle funka mellan mig och min man och trots att jag hade en usel mammapenning.

Följer mormors exempel
I år firar Lisa och hennes man 10 år tillsammans och paret har tre barn ihop. En del av pengarna som Lisas mormor sparade finns fortfarande kvar som en säkerhetsbuffert, men det mesta investerats i lägenheterna som de har bott i samt lagts på renovering och inredning. Nu vill Lisa skapa samma trygghet för sina barn.

– Oavsett om de vill resa för pengarna eller använda dem till sin första egna lägenhet vet jag att det här sparandet kommer att bli guld värt för dem – även om de inte tycker att det är så kul just nu.  

Lisas spar-önskelista

Lisa pratade med sin mormor om vad de hoppas att Lisas barn kommer att använda sina sparpengar till. Det här kom de fram till:

1. Resor: ”Mormor säger att resor är det enda man kan lägga pengar på som gör en rikare, och jag håller helt med. Jag hoppas att alla mina barn kommer att ta för sig och resa runt i världen, även om det just nu känns helt otänkbart att de någonsin kommer att resa utan mig.”

2. Studera vidare: ”Det är något jag aldrig gjorde men önskar att jag hade gjort. Med en buffert kan de plugga utomlands, men förhoppningsvis bara en termin eller så – man vill ju inte ha dom borta allt för länge! Framför allt innebär sparandet att de kan studera och ändå unna sig roliga saker, som att åka på en sommarresa.

3. Att skapa sig ett hem: ”Det är en sak att ha en plats att bo och en helt annan att ha ett hem. Ett hem som man har skapat själv med inredning som man har valt och trivs med. En plats där man känner sig hemma, helt enkelt.”
Textstorlek 1 2 3

Innehåll