Publicerad 3 July 2017

Fotograf:

i samarbete med amf fonder ”Jag vill göra mina barn rika på erfarenheter”

Alexandra Järgren om sparande, materialism och varför hon hade världens bästa uppväxt.
Relaterat

Fakta

Börja spara i dag!

När man sparar långsiktigt i fonder är låga fondavgifter extra viktigt. Börja spara i AMF:s prisbelönta fonder som är utformade för långsiktigt sparande. De har låga avgifter, hållbara investeringar och hög rating hos det oberoende utvärderingsföretaget Morningstar.
KLICKA HÄR!

Om det är något som Familjelivs bloggare Alexandra Järgren kommer att ta med sig från sin barndom så är det att materiella ting inte är så viktiga.

– Jag hade världens bästa uppväxt. Visst, jag hade inte internet, tecknat gick på tv 1-2 gånger om dagen och jag fick inte vad jag ville hela tiden. Men jag var omringad av kärlek och jag kände mig aldrig ensam, säger Alexandra.

Alexandras mamma och pappa skildes när hon var tre år. Alexandra minns att hennes mamma jobbade dubbelt för att familjen skulle ha råd med de löpande kostnaderna.

– Att gå till McDonald’s var alltid en höjdpunkt, säger hon.

Vill ge dem allt
I dag har Alexandra det bättre ställt ekonomiskt än hennes familj hade när hon var liten. Hon hör ofta föräldrar säga ”Kom, vi köper vad du vill!” – och hon inser själv att hon ibland köper onödiga prylar till sina barn.

– Tro mig, jag vet att barnen inte blir lyckligare för att de får en ny leksaksbil. De behöver inte bli överösta av prylar; de behöver bli överösta av kärlek och uppmärksamhet. Samtidigt vill jag ge mina barn allt jag kan, allt som jag själv inte kunde få och lite mer därtill.

Att balansera mellan att vilja ge sina barn allt och inte vilja begrava dem i prylar kan ibland vara svårt.

– Det väcker många frågor hos mig. Ska man betala allt för sina barn? Ska man ge dem ett kapital? Vad kan man göra för att de ska förstå värdet i arbete?, säger Alexandra.

Lyckligtvis finns det en gåva som både är värdefull och som kan lära barnen att lägga pengar på det som verkligen spelar roll: ett långsiktigt sparande.

– För att jag och min man ska kunna ge våra barn ett liv rikt på erfarenheter så gäller det att tänka långsiktigt. Därför ska vi nu börja spara i AMF:s fonder till barnen. Sakta men säkert tror jag att vi kommer att se deras och våra egna drömmar uppfyllas, säger Alexandra.

Alexandras spar-önskelista till sina barn

1. Erfarenheter: ”Jag vill ge mina barn möjligheten att utforska allt som har med kunskap och skola att göra. De ska ha chansen att plugga vad – och var – de vill.”

2. Kapital till boende: ”Att skaffa sig en lägenhet i dag är svårt och DYRT! Bara att få fram kontantinsatsen är en stor utmaning. Vi vill hjälpa våra barn att få varsin första lägenhet.”

3. Resa runt världen: ”Jag vill att mina barn ska få de erfarenheter och kunskaper som man får av att resa. De ska få se delar av världen som de bara drömmer om i dag.”
Textstorlek 1 2 3

Innehåll