Publicerad 16 August 2017

Fotograf:

I samarbete med Uncle Bens Ge dina barn ett sunt förhållande till mat!

Visste du att barn som hjälper sina föräldrar i köket redan från tidig ålder, får en mer positiv syn på mat och en hälsosammare livsstil som vuxna?

Tyvärr är det många av oss som tycker att det är besvärligt med små kockar i köket och som är osäkra på vilka uppgifter som är lämpliga för barnen.

Därför har vi samarbetat med Uncle Ben's för att ge dig tips och tricks på hur du involverar dina barn i matlagningen, utan att det slutar i tårar och middag klockan 22.
Det står faktiskt riktigt bra till i de nordiska barnfamiljerna. Jämfört med familjer i många andra länder är finska och svenska barnfamiljer i allmänhet duktiga på att involvera sina barn i matlagningen. Men vi känner alla till utmaningarna i en hektisk vardag, då de goda föresatserna inte riktigt kan mäta sig med tiden och energin.

Det finns dock flera riktigt bra skäl till att släppa in barnen i köket – när de hjälper till med matlagningen lär de sig om råvaror och tillagning, bland annat att potatis har skal och inte alltid kommer i mosad form. Det ger ett sundare förhållande till mat och en större aptit för hälsosamma livsmedel.

Små kockar i köket ger säkert lite extra disk, men innan du får panik över rengöringen så kom ihåg att det handlar om att ha det roligt med barnen.

Ha därför följande tre tumregler i åtanke i köket.

1: Glöm perfektionismen – det gör ingenting att rätten inte är "Pinterest-snygg" eller att köket blir stökigt.

2: Låt barnen smaka, röra och uppleva råvarorna.

3: Utmana barnen motoriskt – allt efter deras ålder. En 3-åring kan röra runt ingredienser i en skål, medan en 9-åring kan vända en pannkaka i stekpannan.

Förutom dessa allmänna råd har vi, i samarbete med Uncle Ben's, utvecklat några kökstips så att matlagningen blir en härlig upplevelse för både barn och föräldrar.

Du hittar flera tips och tricks på Uncle Ben's Facebooksida (infoga länk) och deras webbplats (infoga länk), där du också har chansen att vinna ett läckert kök som både barn och föräldrar kan ha stor glädje av.

Och kom ihåg: goda matvanor etableras tidigt. Involvera dina barn i köket.

Här hittar du Uncle Bens på Facebook.

Besök även Uncle Bens hemsida: www.unclebens.se


Textstorlek 1 2 3

Innehåll