Publicerad 13 November 2017

Fotograf:

Ny statistik visar att var tredje familj inte hinner prata med varandra

En färsk Sifo-undersökning på uppdrag av Renault visar bland annat att nästan var tredje familj har svårt att hitta tid till att prata med varandra. 




Som vi alla vet kan det vara en utmaning att samla familjen för att ha kvalitetssamtal tillsammans, och det blir allt svårare ju mer aktiviteter barnen har och ju äldre de blir. Renault har tillsammans med Sifo gjort en undersökning kring familjers samtalsmönster, och kommit med en lösning på det här växande problemet; prata och umgås i bilen!

Deltagarna i undersökningen är slumpmässigt rekryterade föräldrar som har barn i åldrarna 5-17 år. Såhär svarar de:
- 29% av alla familjer tycker det är svårt att få tillräckligt med tid att prata med varandra.
- 51% av svenska familjer upplever att de har jämställda samtal.
- 34% av familjerna äter bara middag ihop max varannan dag.
- 58% av alla familjer åker bil ihop flera gånger i veckan, och 18% åker bil ihop varje dag.
- 85% av familjerna tycker att bilen är en bra plats för samtal, och endast 5% tycker inte det.

Siffrorna visar tydligt att det är vanligare att familjen samlas i bilen, än runt middagsbordet. I och med att bilen allt mer har blivit den plats där familjen vistas, vill Renault ta till vara på detta extra ”rum”. Därför har de utvecklat konversationstjänsten Conversations Made Easy (Förkortat ”C-ME”). C-ME är en samtalsapp som ger alla i familjen lika mycket utrymme och tid att prata om sina ämnen, anpassat efter bilresans längd. 

– Som småbarnsförälder vet jag att vardagslivet blir allt stressigare. Mellan jobb, förskolehämtning och fritidsaktiviteter har bilen idag blivit en förlängning av hemmet, ett extra rum där de samtal som inte hinns med i vardagen kan få ta plats, säger Annelie Söderberg på Renault. För oss är det viktigt att visa familjer att vi förstår vardagslivets utmaningar, både i och utanför bilen. 

Fler anledningar till att bilen är ett bra ställe att prata på, enligt terapeuten Louise Hallin:
– Nästan alla barn i Sverige har åkt bil större delen av sina liv och bilen är en mycket välbekant och trygg miljö. Efter en stund känner barnen oftast igen ett rogivande, susande ljud som de många gånger har somnat till tillsammans med sina föräldrar.

– Ska ni prata om något jobbigt? Ta en biltur! Oavsett var man sitter i bilen behöver man inte sitta mittemot varandra och slipper därmed den känsliga och ibland konfrontativa situationen, vilket gör det lättare att prata. Om ni dessutom sitter bredvid varandra hamnar ni på rad bakom en linje, som blir en sorts markering att "vi är i samma lag", så låt oss dra åt samma håll. Se bara till att ”barnlaget” inte hamnar bakom ”vuxenlaget”

– Att sitta i ett välkänt rum som bilen tillsammans med barn i alla åldrar och inte prata, kan så småningom skapa en närhet och ett lugn som inte sällan lockar barn till att själva börja prata. De får då uppleva den fina känslan av stillhet, att de vuxna tar emot, lyssnar utan att vara på väg bort. På så sätt kan man få en spontan inblick i hur barnet ser på och reflekterar över sig och sitt.

Läs mer om C-Me-appen här!

Nya Renault Megane kombi kombinerar generösa utrymmen och smarta, tekniska funktioner, och är därmed en utmärkt bil för familjer som gör deras vardag enklare. Renault Megane finns också tillgänglig som halvkombi. 

LÄS ÄVEN: 

Det här vill barnen prata mer om hemma.

Appen som får alla i familjen att göra sin röst hörd




Textstorlek 1 2 3

Innehåll