Publicerad 17 November 2017

Fotograf:

Det här vill barnen prata mer om hemma

Det är ingen självklarhet att samtalen flyter helt felfritt när familjen är samlad. Alla familjer äter exempelvis inte middag ihop varje dag, och det som föräldrarna vill prata om är inte alltid det som barnen känner för att diskutera. Hur ofta pratar ni till exempel om spel, choklad och föräldrars känslor?
Vi tog en biltur tillsammans med Anton Körberg och Albin, 11 år, Isabelle 10 år, och Hugo, 12 år, för att ta reda mer på vad de vill prata om hemma. Samtidigt frågade vi några barn och föräldrar vad de anser att de pratar mest om hemma, samt de vill prata mer om.

Så, vad tycker barnen att det pratas mest om hemma? 

Så många som 80% av de tillfrågade barnen tycker att jobb och skola är samtalsämnen som går varmt, men bara 46% av föräldrarna höll med.

”Minst varannan måltid som vi äter tillsammans i familjen, om det så är frukost, lunch eller middag, så kommer vi in på mammas jobb!”, säger Albin. ”Jag vill inte prata om jobb!" 

Både Hugo och Isabelle är överens om att de inte gillar att prata om sina prestationer i skolan. ”Jag gillar inte att prata om mina betyg i skolan”, säger Isabelle. 

På plats nummer två är både barn och föräldrar överens om att prat om hur dagen har varit. Dock uppskattas sådant prat inte speciellt mycket av barnen, menar Albin, Isabelle och Hugo. 

LÄS ÄVENAppen som får alla i familjen att göra sin röst hörd


Vad vill barnen då prata mer om? 

Semesterplaner, vad som händer i världen, och TV/film/kändisar, toppar listan över samtalsämnen som barn gärna vill prata mer om. Även specifika intressen, är något som gärna får ägnas mer tid åt. 

"Jag vill prata mer om spel", säger Albin. "Men det vill inte mina föräldrar prata om”.

”Jag vill helst prata om choklad, men det vill inte föräldrarna. De tycker det är tråkigt", säger Isabelle. 

Även tyngre ämnen som känslor, kärlek och relationer är saker som barn gärna pratar mer om. ”Mina föräldrar är bra på att lyssna när jag behöver prata om mina känslor, men jag skulle vilja vet mer om mina föräldrars känslor. Men då brukar de börja prata om något annat”, säger Isabelle.

För att göra det smidigare och låta varje familjemedlem få tid till ”sitt” samtalsämne, har Renault utvecklat konversationsappen C-ME. Med appen har respektive familjemedlem ordet under en viss tid, och det är då bara tillåtet att prata om just detta ämne.

”Vi brukar åka till morfar i Dalarna ibland, det tar typ fyra timmar. Det brukar bli tråkigt efter någon timme”, säger Hugo. Bilfärden är därför ett ypperligt tillfälle att utnyttja den här tjänsten på, då familjen ofta är samlad, ingen kan lämna om de får lust, samt att det är tidsbegränsat.

Kolla in filmen från vår biltur här

LÄS ÄVENNy statistik visar att var tredje familj inte hinner prata med varandra

I samarbete med Renault 

Textstorlek 1 2 3

Innehåll