Publicerad 25 January 2018

Fotograf:

Vabruari är här – tipsen hur du undviker att få en sjukstuga - Min Doktor

Välkommen till Vabruari – årets sjukaste månad. Svenska hem pyntas snart med drivor av pappersnäsdukar, föräldrar försöker maila från sängkanten, förskolor bommar igen. Här är några tips på hur du kan minska smittoriskerna fram till mars. 
Relaterat

Fakta

Min Doktor

Min Doktor finns där för hela familjen – när ni behöver och på era villkor. Besök vår hemsida eller ladda ner vår app. Vid behov kan du enkelt komma i kontakt med en läkare alla dagar, dygnet runt.

Kanske är det kylan, julstressens efterdyningar eller helt enkelt att vi vistas inomhus så mycket som gör att vi drabbas hårdare den här tiden. Februari toppar sjukfrånvarostatistiken år efter år. Som förälder har du med säkerhet varit med om både ett och annat oönskat telefonsamtal från förskolan och varma pannor eller prickar på morgonen innan veckans viktigaste möte.               

Den goda nyheten är att det finns en hel del du kan göra för att mota sjukdomarna i grind. Eller åtminstone underlätta sjukdagarna och minska risken för smittspridning när insjuknandet redan är ett faktum.

Tipsen hur du vinner över Vabruari:

• Boosta immunförsvaret redan i förväg. Att äta en balanserad kost med rätt näringsämnen och vitaminer, samt sova tillräckligt och stressa mindre, kan stärka ditt immunförsvar.

• Bunkra upp med nödvändigheter. Köp hem både handsprit, nässpray, näsdukar, värk- och halstabletter.

• Vistas utomhus så mycket som möjligt. Virus och bakterier sprids lättare i inomhusmiljöer där det rör sig mycket människor, som på gymmet eller i lokaltrafiken. Självklart kan vi inte helt undvika platser där det rör sig människor. Har du till exempel möjlighet att gå istället för att ta bussen, så är det sannolikt en bra hälsoinvestering.

• Tvätta händerna ofta, och undvik att röra vid näsa, mun och ögon. Påminn barnen om att göra likadant.

• Kom ihåg att handsprit inte biter på magsjukevirus, så var noga med tvål och vatten och glöm inte att torka händerna noggrant.

• Dela aldrig handduk. Handduken är en typisk smittbärare. Se till att alla i familjen har sin egen handduk och låna aldrig av varandra. Tvätta handdukarna ofta och i minst 60 grader.

• Spola ner snytpappret. Kom ihåg att snytpapper smittar även när det ligger slängt i papperskorgen. Därför är det bättre att spola ner det direkt.

• Följ 48-timmarsregeln vid magsjuka. Alla bör stanna hemma två dygn efter att man blivit symtomfri.
Textstorlek 1 2 3

Innehåll