Publicerad 18 April 2018

Fotograf:

7 viktiga saker att tänka på när du ska köpa en familjebil

I takt med att familjen växer är det vanligt att även bilen behöver gå upp en storlek. När du ska köpa en familjebil bör du ha höga krav när det gäller både komfort och säkerhet. Tillsammans med den digitala marknadsplatsen Wayke, som erbjuder mängder av bra begagnade familjebilar, listar vi några viktiga saker att ta hänsyn till innan bilköpet sker.      
Följande artikel är i samarbete med Wayke

1.   Krocksäkerheten

Detta är såklart jätteviktigt oavsett vilken bil du köper men i en bil där det färdas barn lär du vilja lägga ännu mer fokus på säkerheten. Kolla upp vissa viktiga egenskaper hos bilen så som airbag, autobroms, whiplashskydd och antisladd.  På Wayke listas något som heter Euro Ncap som är krocksäkerhetsklassning med stjärnor. Detta är beteckningen av hur krocksäker bilen är.

2. Utrymme är A och O 

Här handlar det inte bara om själva sittutrymmet i bilen utan även om hur mycket plats det finns i bagageutrymmet. Får du plats med en eller flera bilbarnstolar i baksätet? Går dessa även att lägga i bagaget om det skulle behövas? Finns det tillräckligt med plats för en barnvagn? Pröva gärna detta när du är och tittar på bilen du planerar att köpa.

Här hittar du flera kombimodeller!

3. Färg på klädseln

När man ska ha ett eller flera barn i bilen är det en mycket god idé att tänka på vilket material och vilken färg bilens klädsel har. Många rekommenderar skinnklädsel framför tyg då det är lättare att torka av. En mörk färg är också att rekommendera, oavsett om du har skinn eller tyg.

4. Service

Alla bilmärken och modeller kostar olika mycket att lämna in på service och reparation men generellt kan det vara bra att veta att en nyare bil i de flesta fall inte behöver servas lika ofta som en äldre. Något som du däremot verkligen borde kolla upp innan köp är att du ser över att bilens servicebok är korrekt ifylld.     

5. Provkör med barnen i bilen

För att du ska kunna köra bra och tryggt är det mycket viktigt att du trivs bakom ratten i den bil du sitter i. Därför är det ett måste att du provkör bilen innan det blir något köp. Ha gärna med barnen när du gör detta så du verkligen får en tydlig upplevelse av hur bilen fungerar för ändamålet. Om du bor i Stockholm erbjuder Wayke flera olika bilar som du kan ta hem och provköra hemma, eller till fotbollsträningen kanske?! Läs mer om hur det går till här.  

6. Extra tillbehör

Du kommer bli galen på dig själv om du i efterhand upptäcker att det till exempel inte finns något USB-uttag. Var därför uppmärksam på ”småsaker” likt dessa redan i förväg. Behöver ni mugghållare, gardiner för fönstren eller inbyggd dvd-spelare? Överväg noggrant innan köp!

7. Diskutera med andra familjer

Bästa sättet att veta om en bil kommer att passa just er familj är faktiskt att höra med en annan familj. Fråga vad de tänkte på när de skulle köpa och vilken bil som har fungerat för dem.

Det finns givetvis många fler viktiga saker att tänka på när du ska köpa en begagnad bil -  detta kan du läsa på mer om här.

Lite mer om Wayke 

Wayke är en digital marknadsplats där både köpare och säljare kan känna sig trygga och få möjlighet att göra bra bilaffärer. Med Wayke vill man inom Sveriges bilhandlare och MRF ge säljare förutsättningar till tidigare dialog och bättre relation med potentiella kunder. Det ger möjlighet till snabba och enkla avslut.

Hos Wayke hittar du som köpare kontrollerade och bra bilar från seriösa säljare. Det skall helt enkelt att det ska vara lika härligt att köpa bil som att drömma om den.

Klicka här för att komma direkt till Wayke!

wayke
Textstorlek 1 2 3

Innehåll