Publicerad 20 June 2018

Fotograf:

Så maxar du dagarna vid poolen i sommar

Under sommaren är vi många som njuter av lata dagar vid poolen, och inte minst våra barn. Vi vill ju förstås att våra barn ska bada i en ren och fräsch pool, som även är snäll mot huden. Här kommer tipsen för maxade och njutningsfulla dagar vid poolen hela säsongen!
Under varma sommardagar tar vi gärna ett svalkande dopp. Har du ingen swimmingpool på tomten kan du köpa en lättmonterad pool från Biltema. De har allt ifrån små uppblåsbara babypooler till större rampooler med pump. För dig som har swimmingpool på tomten kommer här tips på hur du håller den fräsch hela säsongen – en ren pool är A och O för att kunna njuta av den till fullo.


1. Så får poolen rätt pH-värde

En viktig del av poolunderhållet är att se till att vattnet har rätt pH-värde, vilket är mellan 7,0–7,4. Är pH-värdet för högt kan huden och ögonen irriteras. Dessutom kan det göra att desinfektionsmedlet inte verkar som det ska. Är pH-värdet däremot för lågt kan desinfektionsmedlet bli för starkt, vilket varken är bra för poolen eller för dig som badar i den.

Du kan testa pH-värdet i poolen med testpinnar. Ett tips är att göra det i början på säsongen, och sedan fortsätta med jämna mellanrum. Är pH-värdet för högt kan du sänka det med pH- och är det för lågt kan du höja det med pH+ granulat.

ph-varde-poolen


2. Håll vattnet fritt från bakterier

Poolen blir ständigt utsatt för olika typer av smuts och bakterier och för att minska risken för att bakterierna förökar sig behöver man desinficera vattnet. Det gör du genom att kontinuerligt fylla på klor i poolen. Hur mycket klor som behövs beror bland annat på hur smutsigt vattnet är och vilken temperatur det har. Ju varmare vatten desto mer klor behövs, likaså om man badar mycket.

Man kan chockbehandla vattnet med klor, vilket innebär att man tar mer desinfektionsmedel för att döda alger och rengöra vattnet på djupet. Det är bra att göra när man fyller på poolen i början av säsongen, eller om man har större problem med vattenkvaliteten. Ungefär två dagar efter att man gjort en chockbehandling bör du kontrollera klorvärdet så det ligger i rätt nivå, det vill säga 1-1,5 ppm (mg/l).

Klor finns att köpa både som granulat och i tablettform. Väljer du att använda klor i tablettform behöver du en förpackning för tabletten som kallas klordispenser. Den flyter på vattenytan och sprider ut kloret jämnt i poolen.

pool-utan-bakterier


3. Så får du kristallklart vatten

När du badar i poolen vill du ha kristallklart vatten. För att få det kan du använda ett klarningsmedel, Clear Pool

Tips! Visste du att du kan köpa ett startkit på Biltema med allting du behöver i början av varje poolsäsong? Klicka här för att komma till setet

kristallklart-vatten


4. Få bort skräp från ytan och botten

Skräp som flyter på vattenytan är lätt att ta bort med en håv. Det som sjunkit ner till botten tar du däremot lättast bort med en bottensug. Bottensugen har en slang som kopplas till poolens bräddavlopp och sedan sugs skräpet upp från botten. På Biltema kan du köpa ett poolunderhållskit med allt du behöver!

pool-utan-skrap


5. Roliga poolleksaker

Ska du leka och hänga i poolen hela dagen är det kul att ha roliga poolleksaker, som till exempel en klassisk luftmadrass, en fin doughnut eller bara en badboll att leka med. Här hittar du massor av roliga tillbehör för en dag i vattnet

poolleksaker-sommar


Nu är du och familjen redo att njuta av poolen i sommar – men du, glöm inte att aldrig lämna barnen utan uppsikt vid vattnet!


I samarbete med Biltema 

biltema-logga


Textstorlek 1 2 3

Innehåll