Publicerad 4 October 2018

Fotograf:

7 tips som gör barnens skärmtid säkrare

Nu har en ny surfplatta lanserats på den svenska marknaden! Huawei MediaPad M5 lite är en surfplatta som kan användas av alla i familjen, men är särskilt anpassad för barn. Idag använder vi Internet dagligen, och studier visar att hela 49% av alla tvååringar använder Internet varje dag. Men hur kan man som förälder ha koll på vad barnen gör på nätet? Här kommer 7 tips som gör ditt barns skärmtid säkrare! 
1. Begränsa vilka videos som visas på Youtube

Youtube är otroligt populärt, inte minst bland barn och unga. Men innehållet som finns på Youtube är inte alltid barnanpassat och det är lätt hänt att barnet kommer över mindre barnvänliga videos. Men det många inte vet är att Youtube har en funktion som filtrerar bort det innehåll som är mest barnförbjudet. Det ställer du in genom att sätta på ”Restricted Mode”, längst ner i Youtubes inställningar. Denna möjlighet finns även på många andra videoplattformar.

2. Sökfilter på Google

Även på Google kan du begränsa vilket innehåll som dyker upp. Googles filter SafeSearch gör att olämpliga bilder eller bilder av sexuell karaktär inte visas.

3. Appar för begränsad skärmtid

Det finns flera appar som fungerar som föräldrakontroller. Dessa appar kan bland annat ordna olika surffilter till Internet, logga barnets aktiviteter och kontrollera barnets skärmtid. Vissa appar är helt gratis medan andra kostar.

4. Använd en skärm som är snäll mot ögonen

Det är lätt hänt att vi sitter med ansiktet för nära surfplattorna, och det är framför allt vanligt bland barn. Huaweis nya surfplatta MediaPad M5 lite har en smart funktion som heter Eye Comfort-läge. Funktionen minskar mängden skadligt blått ljus och kan påminna om ansiktet kommit för nära skärmen. Eye Comfort är särskilt framtagen för små barn, men är förstås bra även för äldre barn och vuxna.

5. Prata med ditt barn om Internet

Även om filtren och apparna blir bättre och bättre ska du inte förlita dig helt på att de håller opassande innehåll borta. Därför är det bra om du pratar med ditt barn om Internet och visar att du är nyfiken på vad ditt barn och hens kompisar gör på nätet. Det är viktigt att ditt barn känner förtroende till dig så att hen vågar prata med dig om det hänt något olustigt online eller om hen bara har frågor om något. Apparna och filtren kan du dock använda som ett stöd när ni pratar, genom att du förklarar varför filtren finns och vad de tar bort.

6. Surfa tillsammans med barnet

Ett sätt att visa att du är intresserad av vad ditt barn gör på nätet är att ni surfar tillsammans. Då får barnet visa vilka sidor hen gillar att besöka eller vilka videos hen gillar att se. Försök att inte ifrågasätta barnet utan var istället öppen och tacksam för att ditt barn vill visa dig.

7. Dela surfplatta i familjen

Om ni delar surfplatta i familjen kommer du enkelt kunna ha koll på vad barnet gör, utan att vara kontrollerande. Även skärmtiden kommer bli lättare att hålla koll på då ni är flera som måste samsas om surfplattan. MediaPad M5 lite är anpassad till hela familjens medlemmar och funkar lika bra att jobba på som att se film eller spela på. Till surfplattan får du även med en klassiskt utformad penna, som kallas M-Pen lite stylus. För den som jobbar på surfplattan gör pennan det smidigt att föra anteckningar eller skriva mail. För barnen är pennan perfekt att använda i olika färgläggningsappar till exempel då det blir ungefär samma sak som att rita på ett papper – med den främsta skillnaden att ni sparar på papper.


Om Huaweis MediaPad M5 lite

huawei-m5

Många familjer använder surfplattan till olika saker i hemmet, och det är vanligt att barnen tittar på film eller spelar spel i den. Huaweis MediaPad M5 lite är både bekväm och lätt att hålla, även under en längre tid. Dessutom har den en 10,1-tum 1080-pixeldisplay som gör att du inte missar några detaljer om du ser på en film – oavsett om det är barnets tecknade film eller den effektfulla actionfilmen. Surfplattan har även ett bra högtalarsystem med totalt fyra högtalare som är framtagna av Harman Kardon. Ljudupplevelsen förstärks ytterligare med hjälp av stereoljudet från Huaweis Histen 5.0-teknik som även skapar ett effektfullt 3D-surroundljud.

Huawei MediaPad M5 lite har dessutom ett starkt batteri, och du kan spela en video non-stop i 12 timmar innan batteriet laddar ur. När väl surfplattans batteri tagit slut laddas den upp till 100 % igen på mindre än tre timmar. MediaPad M5 lite en surfplatta som med fördel kan användas hela dagen, varje dag och till vad som helst– av båda barn och vuxna.

Vill du läsa mer om surfplattan MediaPad M5 lite? Klicka här!

I samarbete med Huawei  

huawei

Textstorlek 1 2 3

DETTA VILL DU INTE MISSA!

Innehåll