Publicerad 31 May 2017

Fotograf:

Så får hela familjen en god natts sömn

Förkylning och nästäppa kan störa sömnen för ditt barn. Så här gör du det lättare för hela familjen att få en god natts sömn.
Relaterat

Fakta

Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml nässpray är ett receptfritt läkemedel för nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation som innehåller xylometazolin. För barn 1-12 år. Bör ej användas längre än 10 dagar i följd. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com.

Juli 2017, CHSE/CHOTRI/0019/17.

Hur har du sovit den senaste veckan? Sådär? Du är inte ensam. Det är ett välkänt faktum att småbarnsföräldrar ofta utsätts för sömnbrist som kan påverka allt från humör till, i längden, hälsan. 2013 visade en brittisk studie från företaget Ergoflex att nyblivna föräldrar förlorar hela 44 dagars sömn under barnets första levnadsår, om man jämför med de 7-8 timmar per natt som rekommenderas. I en enkätundersökning från Mother & Baby Magazine snittade de drygt 3 000 deltagande mammorna bara 3,5 timmar sömn per natt under barnets första månader, och sedan fem timmar per natt tills att barnet var 18 månader, rapporterar The Telegraph.


Svåra förkylningsnätter

I Ergoflex-undersökningen var en av de allra vanligaste orsakerna till sömnlösa nätter att föräldern gick upp för att trösta eller natta om sitt barn. Det är alltså inte överraskande att man sover bättre när barnet gör det. Därför är natten ofta extra jobbig att drömma sig igenom om ditt barn har dragit på sig en förkylning eller en nästäppa. Nästäppan gör det svårare för ditt barn att andas vilket i sin tur gör det svårare att sova.

Lyckligtvis finns det ett enkelt knep att ta till mot täppan: Otrivin utan konserveringsmedel för barn från 1 årkan nämligen lindra täppta näsor i upp till 10 timmar.


Så funkar det

Otrivin är en avsvällande nässpray som används vid förkylningsnästäppa. Sprayen lindrar nästäppan inom några minuter genom att öppna näspassagen. Det gör det lättare för ditt barn att andas fritt. Dessutom sitter Otrivin i hela natten, så att du slipper gå upp under småtimmarna. Du ger helt enkelt ditt barn nässpray när det är dags att lägga sig, så verkar det inom ett par minuter.


Oftast ofarligt

Förkylning och nästäppa kan bidra till ofrivilliga uppesittarnätter, men utöver det är det sällan något att oroa sig för. Barnet kan ha snuva och hosta i en till två veckor och snoret kan komma i färgerna grått, gult eller grönt. Förkylningen går oftast över av sig själv. Om du ändå känner dig osäker kan du ringa din husläkare eller Vårdguiden. 


I samarbete med GSK

Advertisement
Textstorlek 1 2 3