Publicerad 3 November 2014

Fotograf:

16 frågor och svar om välling

Semper svarar på de 16 vanligaste föräldrafrågorna om välling. Tips för tillredning, temperatur och mycket mer. Carolina Åkerblom, dietist på Semper svarar på frågorna.
Relaterat

Fakta

Carolina Åkerblom på Semper är dietist med inriktning på barn.

Varför har Semper förändrat sitt vällingrecept?
I det nya receptet har den kontroversiella palmoljan ersatts av grädde. Vi eftersträvar att göra välling och gröt så naturlig som möjligt, precis som det skall vara, och med de allra finaste ingredienserna. Med grädde blir fettsammansättningen optimal. De olika fettsyrorna gynnar barnets utveckling, vilket stöds av forskning. Sist men inte minst så smakar vår välling och gröt nu också ännu lite godare.

Vid vilken ålder ska jag börja ge mitt barn välling?
Många börjar vid sex månaders ålder om barnet och föräldrarna känner sig redo. Det är aldrig för sent att börja med välling.

Hur mycket välling ska jag ge första gången?
Börja med en liten portion, 50 eller 100 milliliter. Låt barnet avgöra hur mycket det vill äta. Som förälder ser man lätt vad som är populärt och inte. Det är som när man introducerar allt nytt för det lilla barnet.

Hur mycket välling kan jag ge mitt barn när det vant sig?
Det vanligaste är att man ger välling som morgonmål och kvällsmål. Rent generellt kan man tänka på att när barnen är mindre äter de ofta fler, jämnstora portioner över dagen och när de blir större äter de tydligare frukost, lunch och middag.
För att få plats med andra livsmedel än bara välling rekommenderas att barnet inte äter mer än tre mål välling om dagen.

Måste jag byta välling när barnet blir äldre?
Våra vällingar är utvecklade för att följa med barnens behov vid olika åldrar. Därför har vår välling för de lite yngre barnen en högre fetthalt och lägre halt protein och det omvända för välling för lite större barn. Fibrer och fullkorn introduceras också i takt med att barnet växer och vänjer sig vid nya smaker och innehåll. För de lite större barnen tillsätter vi ibland frukt, exempelvis plommon, som kan vara lite extra hjälp vid potträningen. Näringsinnehållet i alla våra vällingar är dock fullt tillräckligt för att barn som inte vill byta välling, utan problem kan fortsätta med sin favorit så länge de vill.

Hur tillreder jag välling?
Följ tillredningsanvisningarna på paketet, du ska inte lägga i en extra matsked pulver till exempel. Alltför mycket pulver kan leda till förstoppning.

Hur varm ska vällingen vara?
De flesta barn föredrar kroppstemperatur, det vill säga 37 grader. Enklaste sättet att kontrollera det är genom att droppa ett par droppar på insidan av handleden. Men det finns barn som älskar rumstempererad välling också och det går lika bra att servera till exempel den drickfärdiga vällingen direkt från förpackningen.

Kan jag spara tillredd, men orörd, välling i kylskåpet?
Nej. Du ska inte spara tillredd välling som värmts upp, inte ens i kylen. Bakterier finns överallt och kan snabbt börja växa. Och absolut inte i rumstemperatur.

Innehåller Sempers välling socker?
Vällingen är alltid osockrad, vilket betyder att vi inte tillsätter något socker. Mjölken som ingår i vällingen innehåller dock naturligt mjölksocker. Några av våra vällingar för lite större barn är smaksatt med frukt och då ingår såklart sockerarter som kommer naturligt från frukten.

Hur ser ni till att det är bra råvaror i Sempers välling?
Det ställs 10-1 000 gånger högre krav på råvaror som ska användas i barnmat än på vanliga råvaror som du och jag äter. Därför jobbar vi väldigt hårt med att välja leverantörer och råvaror som lever upp till dessa krav. Mjölken i vår välling kommer från exempelvis Östergötland och kontrolleras i flera led innan det kommer ut till våra konsumenter. Det är inte lätt att hitta råvaror som håller måttet för barnmat därför är det viktigt att ha långsiktiga relationer med trovärdiga och noggranna leverantörer. Högst 6 procent av den havre som produceras i Sverige uppfyller de låga gränsvärden som myndigheterna fastslagit för barnmat. Ibland blir det brist på barnmatsråvaror eftersom tillgången är liten, men det är det värt. Det är ju för barnens bästa.

Kan välling göra barnet glutenintolerant?
Nej. Våra vällingar för de minsta barnen innehåller inga andra cerealier än havre. Det råd som finns är att man ska introducera gluteninnehållande livsmedel när man fortfarande ammar, för amningen ger ett visst skydd mot utveckling av glutenintolerans. Det kan man göra med exempelvis gröt.

Vilket näringsinnehåll har välling?
Välling har ett bra näringsinnehåll, proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. Det mesta som små barn behöver. Vi rekommenderar inte att barn enbart äter välling, den ska ingå som en del i en varierad kost. Men skulle barnet få för sig att bara äta välling under en kortare period så är det inte farligt.

Hur länge kan man äta välling?
Man kan äta välling upp i vuxen ålder. Många barn äter det upp i skolåldern, framför allt till frukost. Det finns ingen ålder när man måste sluta med välling. Ett bra sätt om man vill lämna flaskan, kan vara att man övergår till att dricka välling i mugg med eller utan pip.

Har du några tips på hur jag får mitt barn att sluta med vällingen?
Nej, inte mer än att lyssna på ditt barn. Om det börjar krångla med maten blir det besvärligt, så lyssna på barnet. Se till att ni kommer rätt när ni tar bort vällingen, vissa ersätter den med chokladmjölk, söt yoghurt, flingor eller dylikt och det kanske inte är optimalt. Men det bestämmer ju föräldern såklart själv. Kom ihåg att välling är ett bra mål med mycket näring och inget som man behöver sluta med bara för att barnet blir äldre.

Kan jag ge mitt barn välling när det är magsjukt?
Ja, det är ett bra sätt att se till att barnet får i sig energi när det kanske har svårt att få i sig annan mat. Ge gärna en välling som barnet känner igen, men undvik fullkorn. Havre- och majsvälling är milt för magen, det kan man prova om barnet tycker om det.

Kan man göra sin egen välling?
Ja, det kan man. Men det enklaste är ändå att köpa välling då den till exempel har ett järninnehåll anpassat efter barnets behov, och det är inte så lätt att ersätta själv.
Textstorlek 1 2 3