Publicerad 25 February 2014

Fotograf:

Nu blir vällingen godare och bättre

Grädden gör nu entré i Sempers välling och gröt. Den kontroversiella råvaran palmolja tas bort. Bakom förändringen ligger år av forskning och tester, berättar Catharina Tennefors på Semper.
Relaterat

Fakta

OM CATHARINA TENNEFORS
Titel: Forsknings-, utvecklings- och kvalitetsdirektör på Semper.
Jobbat på Semper sedan: 22 år.
Utbildning: Näringsfysiolog, Fil lic i Medicinsk vetenskap.
Ålder: 57 år.
Familj: En dotter som är 16 år.
Favoritpuré: Jag tycker om nästan alla: broccolipuré, mangopuré och katrinplommonpurén tycker jag är jättegod.
Första matminne: Blåbär, i alla former älskade när jag var liten och gör fortfarande. Jag köper massvis med blåbär så fort jag får en chans.

Tiotusentals barn äter Sempers välling och gröt varje dag. Förändringar av receptet görs därför inte lättvindigt, tvärtom ligger diger forskning och omfattande kontroller bakom förändringen.
– Vi jobbar hela tiden med att göra våra recept ännu bättre och som en del i det förändrar vi nu fettsammansättningen i vår välling och gröt. Den nya ingrediensen är grädde, som tillsammans med solrosolja och rapsolja har ett fettsyramönster som tillgodoser barnets behov av essentiella fettsyror. Med grädden har vår välling och gröt nu låg halt av mättat fett och hög halt av omättat fett, säger Sempers forsknings- och utvecklingsdirektör Catharina Tennefors.

Bakom förändringen finns två huvudskäl
– Dels är grädde mer naturlig i barnmat än palmolja. Dels visar den senaste tidens forskning att grädde innehåller många ämnen, till exempel proteiner, fosfolipider och glykoproteiner, vilka kan ha en positiv påverkan på barnets kognitiva utveckling. Som en bonus kan de ge ett skydd mot infektioner, menar Catharina.

Semper följer hela tiden den forskning och de studier som görs om barnmat. För att kunna värdera och analysera nya forskningsresultat har Semper ett eget vetenskapligt råd där de kan diskutera nya rön.
– Vi måste fungera som ett filter. Det är först när det finns en samsyn kring nya forskningsresultat eller när de har blivit en rekommendation som vi anpassar vår barnmat, säger Catharina.

Allting börjar med en kastrull på spisen, för så går det till även när man gör välling och gröt i industriell skala. Fast den kastrull som används på Semper är aningen större än de man har hemma och runt den står inte en förälder med ett hungrigt barn på armen utan agronomer, ingenjörer, mikrobiologer, näringsfysiologer och laboratoriepersonal.
– Enkelt uttryckt så blandar vi mjölk, sädesslag och lite nyttigt fett. Sedan testar och smakar vi, och testar och smakar igen. Allt mäts, kontrolleras noggrant av mikrobiologer och laboratoriepersonal. Just denna förändring, att ersätta palmolja med grädde, har vi jobbat med i ungefär ett år.

En i mångas ögon positiv effekt av det nya receptet till gröt och välling är att palmoljan tas bort. Palmoljan har många goda egenskaper i mat, den är färglös och relativt smakfri och kan bidra med några av de fettsyror som små barn behöver. Men problematiken med skövling av regnskog gör att många föräldrar inte vill köpa produkter med palmolja, även om den är hållbart odlad. Ytterligare en positiv förändring i och med gräddens intåg i välling och gröt är att emulgeringsmedlet kan tas bort ur produkterna.
– Sist men inte minst blir vällingen lite rundare och godare i smaken. Jag tror att barnen kommer att tycka om den, säger Catharina Tennefors.
Textstorlek 1 2 3