Publicerad 25 February 2014

Uppe från vänster: Rebecca Xu och Regina Myrén. Nere från vänster: Elin Tong och Queenie Ocampo.

Fotograf:

Fyra mammor berättar om sina vällingrutiner

För att få en smidig nattning, trygghet och en möjlighet till en mysig stund för barnet och pappan. Det är bara några anledningar till att mammorna gillar välling.
”Vällingstunden är lika med glädjetjut och skratt”

Regina Myrén, 23 år, bor i Farsta i Stockholm med sambon Krister. Tillsammans har de sonen Sam, ett och ett halvt år gammal, och ett andra barn på väg.

Dricker Sam välling?

– Japp! Två gånger om dagen.

Varför får han välling?

– Ibland kan det vara lite svårt med hållbara frukostrutiner, men välling går alltid ner. Det är ett bra mål att starta dagen med, full av näring.

På vilket sätt är välling ett bra livsmedel?

– Det är mättande, det innehåller allt barnet behöver och saknar onödiga tillsatser. Det är fullt av bra grejer helt enkelt.

Är du orolig över något när det kommer till välling?

– Nej, och det har jag aldrig varit heller. Nu när senaste larmet om tungmetaller kom kontrollerade jag att det inte gällde några av de märken som jag använder. Jag tror också att media har blåst upp det lite väl mycket.

Hur märker du att Sam gillar välling?

– Hur märker jag inte det? Han får det morgon och kväll, det är alltid kombinerat med glädjetjut och skratt, allt på samma gång. Han ska liksom bara ha det!

Hur ser era vällingsrutiner ut?
– Sam får först välling runt 08.00 på morgonen och sedan strax efter 19.00 på kvällen. Både jag och min sambo Krister brukar ge honom, men det är oftast jag som tar nattningen och Krister som ger på morgonen.

Följ Regina och Sam på: www.ourlovestory.se”Med välling sover hon hela natten”

Elin Tong, 24 år, bor i Skarpnäck, Stockholm, tillsammans med dottern Nicole Jolene, 13 månader gammal.

Dricker Nicole välling?
– Ja, hon dricker välling regelbundet.

Varför får hon välling?
– Det mättar och när hon fått välling sover hon oftast hela nätter. Om hon inte får det finns det risk för att hon vaknar 02.00-03.00 på natten och är hungrig men då är inte mamma lika pigg på att mata.

På vilket sätt är välling ett bra livsmedel?

– Det är bra ur näringssynpunkt och innehåller exempelvis vitaminer som är nyttiga för barnet. Nicole fick först bröstmjölk och mjölkersättning, men det var lite för tunt. När hon var fyra månader gammal började vi med gröt och välling eftersom det ger en bättre mättnadskänsla.

Är du orolig över något när det kommer till välling?

– Den senaste varningen om tungmetaller gjorde mig lite orolig, men det framkom senare att det bara gällde ett märke som inte så många säljer. Jag försöker läsa på så mycket som möjligt, men det är inte alltid jag orkar sätta mig in i allt eftersom jag litar på att produkter för barn inte ska innehålla exempelvis gifter. Därför tycker jag att korrekt, ärlig och enkel information bör finnas lättillgänglig för alla. Kanske framförallt för förstagångsföräldrarnas skull eftersom det är svårt att hålla reda på allt.

Hur märker du att Nicole gillar välling?
– Så fort hon ser flaskan på diskbänken börjar hon gestikulera och sträcka sig efter den. Hon gör massa konstiga ljud som tyder på att hon är exalterad och när hon sedan får flaskan slukar hon allt. Självklara tecken på att hon älskar välling!

Hur ser era vällingrutiner ut?
– Nicole får välling på kvällen runt 18.00, och det tar oftast bara fem minuter att natta henne. Hon dricker en hel flaska, tar sedan nappen och vänder sig om för att sova. Det är väldigt skönt.

Följ Elin och Nicole på: www.elincindy.vimedbarn.se
”Välling är praktiskt – inte minst på resan”


Rebecca Xu, 30 år, bor i Liljeholmen, Stockholm med sambon Fredrik. Tillsammans har de ettåriga sonen Liam som har gjort tidig modellkarriär och pryder en av Sempers vällingförpackningar.

Dricker Liam välling?
– Självklart!

Varför får han välling?
– Jag ammade Liam tills han var sju månader gammal. Sedan började vi med gröt och välling, mest för att han skulle bli tolerant mot gluten, men även på grund av att jag hade problem med mjölkstockning och att han inte blev tillräckligt mätt. I början ville han varken ha napp eller flaska men när jag slutade amma helt gick det plötsligt bra.

På vilket sätt är välling ett bra livsmedel?
– För mig och Fredrik är det viktigt att Liam får en så varierad kost som möjligt och det tror jag vi uppnår med Sempers produkter. Sortimentet är också oerhört praktiskt för en familj som vår som reser mycket. Vi har redan hunnit beta av fem, sex länder och välling fungerar jättebra att ge till exempel på flyget. Vällingen innehåller dessutom vätska och eftersom Liam är lite dålig på att dricka vatten känns det tryggt att vi har jobbat in en bra vällingrutin.

Är du orolig över något när det kommer till välling?

– Jag har snarare haft lite funderingar och då har det främst handlat om tungmetaller. Jag tycker inte att vällingens huvudsyfte ska vara att mätta, utan snarare fungera som utfyllnad mellan andra måltider och därför är jag inte särskilt orolig. Jag har dessutom pratat med Chatarina Tennefors, som är forsknings och utvecklings-, samt kvalitetsdirektör på Semper, om tillverkningen av deras produkter. Det var verkligen en lättnad att höra om hur de tas fram på naturlig väg.

Hur märker du att Liam gillar välling?

– Jag kommer särskilt ihåg en gång när pappa Fredrik kom hem från träningen och skulle göra en proteindryck i en shaker. Liam blev helt till sig, kröp fram och visade att han ville ha. Det där skakandet verkande bekant för honom. Liam får bara välling på kvällen och det har blivit en markör om att det är dags för nattning. Vid vällingdags blir han först alldeles tokig och skrattar. När han äntligen får flaskan blir han lugn och kommer ner i varv inför natten.

Hur ser era vällingrutiner ut?

– Liam får först gröt på morgonen, till mellanmål får han mjölkdryck och på kvällen välling. Däremellan får han vanlig mat. När jag slutade amma var det också ett aktivt val för att Fredrik skulle få den där mysstunden vid nattningen. Jag är mammaledig och ger Liam mat under resten av dygnet och då känns det självklart att Fredrik ger välling på kvällen för att bli mer involverad.

Följ Rebecca och Liam på: www.becksxu.blogg.se
”Välling ger en god natts sömn

Queenie Ocampo, 24 år, bor i Hässelby, Stockholm tillsammans med sin stora kärlek och åtta månader gamla dottern Isabella Reina.

Dricker Bella välling?

– Ibland, hon är tyvärr inte så förtjust i det ännu.

Varför får hon välling?

– Jag har hört att det är hälsosamt och att barnet med hjälp av välling både sover längre och bättre. Dessutom ger det en bra mättnadskänsla.

På vilket sätt är välling ett bra livsmedel?

– Innehållet är nyttigt! Jag har läst på förpackningarna och välling verkar bara innehålla näringsämnen som är skonsamma för barnet och dess utveckling.

Är du orolig över något när det kommer till välling?

– Nej, det kan jag inte påstå att jag är.

Hur märker du att Bella inte gillar vällingen?

– Det märks inte så mycket och jag vet inte om det sitter i flaskan eller i smaken, men hon dricker inte. Detta tillsammans med att hon äter i princip allt man stoppar i hennes mun tyder på att hon inte är så förtjust i det, men jag tror att hon lär sig att gilla det så småningom.

Hur ser era vällingrutiner ut?
– Vi testar någon gång då och då. Det är oftast jag som ger henne.

Följ Queenie och Bella på: www.miniqueenie.blogg.se
Textstorlek 1 2 3