"Mina bästa jul-efterrätter"

Djävulskaka

När det är jul ska det mesta vara juligt – det gäller självklart att njuta riktigt mycket av julens smaker. Vad vi ställer fram på dessertbordet är olika för alla, men ibland tåls det att lägga till lite nya saker och göra dem till tradition. Någon gång måste väl vara den första?

Läs mer: Forumet: "Vi är vegetarianer men tvingas göra köttbullar till jul"

Efterrätter till jul – variationer på klassiker

Vanliga efterrätter som man kan göra året runt går utmärkt att göra om så att de passar julen bättre. 

Familjeliv.se:s matredaktör

Namn: Josefina Brattö

Gör: jobbar som frilansjournalist och matredaktör

Familj: man och två barn, 4 och 1,5 år

Till exempel kan kladdkakan göras om till en Djävulskaka. Det är en extra krämig sort som passar utmärkt vid speciella tillfällen. Varför heter det djävulskaka? För att den är så helvetiskt god!

Djävulskaka – en av många perfekta efterrätter till jul

Anledningen till varför djävulskaka är perfekt till jul beror på att den är väldigt chokladig och helt enkelt en mastig efterrätt, utmärkt för den kalla vintertiden. Låt denna efterrätt bli till en tradition i julbaket!

Här är receptet:

1.
2 msk smör
50 g blockchoklad
  
2.
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 ½ dl strösocker
2 dl mjöl
1 ¼ dl mjölk
 
3. 
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
2 msk kakao
2 dl vatten
(h3) Gör såhär
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smör och choklad tillsammans.
3. Rör ihop alla ingredienserna under punkt nr 2 till en tjock smet.
4. Tillsätt det smälta smöret och chokladen i smeten och blanda väl.
5. Rör ihop ingredienserna under punkt nr 3 i en kastrull och låt koka upp.
6. Slå smeten (nr 1+2) i en smord, liten ugnsform.
7. Häll nummer 3 över alltsammans. 
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

När du har hällt allt i formen, ser det riktigt simmigt ut, men det är meningen. När du tar ut kakan ur ugnen ska den vara riktigt lös och härlig! Servera med vispad grädde till. 

Crème Brûlée – en annan favorit

En annan favorit som efterrätt till jul är crème brûlée. Det knäckiga täcket ovanpå är fantastiskt läckert! Dessutom är det barnsligt kul att bränna sockret med brännare. Bor det inte en liten pyroman i oss alla?

Givetvis kan man äta crème brûlée året runt. Ett plus är att det är en efterrätt som går lätt att experimentera med och göra i alla möjliga varianter och med olika tillbehör – allt efter säsong och smak.
För att verkligen få en julig touch passar det till exempel utmärkt att tillsätta lite nystött kardemumma. Det smakar jättegott! Saffran är också gott och dessutom blir crème brûléen vackert gul. Även pannacotta fungerar utmärkt till att göra med olika smaksättningar.

Trött på onyttiga efterrätter till jul? Gör en nyttig fruktsallad

Vill du göra en enkel efterrätt som dessutom är lite nyttigare, så är fruktsallad ett bra tips. Den blir nämligen som godast nu! Apelsinerna är saftiga och söta och de är den viktigaste frukten i salladen.

Läs mer: Tips: Hälsosamma middagar som du lagar snabbt och enkelt

Fruktsallad är nyttigt och utmärkt som kvällsmål. Barnen älskar det och dessutom tycker de att det är roligt att vara med och skära frukt och röra ihop salladen.

Pimpa gärna upp fruktsalladen till julen! Gör en lyxvariant som består av massor av olika sorters frukter skurna i små, små bitar och russin. Innan du gör salladen, koka lite sockerlag och ställ sedan på kylning. När det har kallnat, blanda runt frukten med lite sockerlag i en skål. Därefter strör du över rikligt med hackad mörk choklad. Servera gärna med lite vispgrädde. Godare än så blir det knappast!

Ha det så roligt i köket!

Texten är inspirerad av vår förre eminenta matredaktör Josefina Brattö

Har du fler förslag på efterrätter till jul? Diskutera gärna fler efterrätter till jul med våra medlemmar i forumet här!

Bildkälla: Chalermsak / Shutterstock