Ägglossningskalender

HÀr fÄr du fram datumet för din Àgglossning och de dagar dÄ du har störst chans att bli gravid vid samlag. Kalendern utgÄr frÄn din första dag i din senaste menstruation. De framrÀknade datumen i kalendern Àr ungefÀrliga och kan dÀrför skilja mot verkligheten, speciellt om du ofta har en oregelbunden menstruationscykel.

Om du anger ett datum lÄngt tillbaka i tiden kommer kalendern att uppdatera det utifrÄn de vÀrden du anger för cykelns och lutealfasens lÀngd och istÀllet visa din nÀsta Àgglossning. Om du vill se en gammal menstruationscykel kan du istÀllet anvÀnda dig av vÄr graviditetesutrÀknare.

  • Senaste menstruation
  • Fertila dagar
  • Ägglossning
October November
16
Tu
17
We
18
Th
19
Fr
20
Sa
21
Su
22
Mo
23
Tu
24
We
25
Th
26
Fr
27
Sa
28
Su
29
Mo
30
Tu
31
We
1
Th
2
Fr
3
Sa
4
Su
5
Mo
6
Tu
7
We
8
Th
9
Fr
dagar
dagar

Ägglossning

Ett Àgg kan bara bli befruktat nÀr det lossnat frÄn Àggstocken, sedan Àr Àgget endast befruktningsbart i högst 24 timmar. Det kan dÀrför vara ganska svÄrt att pricka in rÀtt datum med allt vad det innebÀr. Som tur Àr lever istÀllet mannens spermier lite lÀngre, faktiskt flera dagar. DÀrför kan det vara bra att ha samlag dagarna innan berÀknad Àgglossning, det tar ju ocksÄ lite tid för spermierna att hitta Àgget vilket kan ta upp till ett dygn.

Fertila dagar

Kvinnan Àr som mest fertil samma dygn som Àgglossningen intrÀffar, men har möjlighet att bli gravid flera dagar under cykeln. Det beror pÄ att mannens spermier lever i ungefÀr tre dygn. Störst chans att bli gravid har man dÀrför om man har samlag regelbundet dagarna före och efter Àgglossningen. Man brukar rÀkna med tre-fyra dagar före Àgglossningen och under sjÀlva dagen för Àgglossningen. De dagar som Àr lÀmpliga för samlag om man vill bli gravid Àr markerade med blÄtt, det Àr det vi kallar för dina mest fertila dagar.

Menstruationscykel

Antal dagar mellan tvÄ menstruationer.

Lutealfas

Antal dagar mellan din Àgglossning och nÀsta menstruation.

Faktagranskad av barnmorska Anna-Carin Lilja frÄn MamaMia.

InnehÄll

InnehÄll