Publicerad 13 July 2011

Fotograf:

PLANERAR Sexologen: Släpp sexstressen

Alla vill ha det perfekta sexlivet, men verkligheten blir det inte alltid så. Pressen förstör stämningen och lusten försvinner. Så får ni lusten tillbaka.
Relaterat

Fakta

Fem tips för ökad sexlust

- Hur gör man för att väcka lusten igen? Det känns som om man alltid är för trött, för stressad eller har för mycket att göra, skriver en mamma i Familjelivs forum.

Där pratas det mycket om lust och avsaknad av den. Många småbarnsföräldrar upplever att sexlusten kan vara svår att locka fram i vardagen och ser semestern som en period då man vill få till det.

Sexologen Sara Dahlin anser att det handlar om att underhålla känslan.

- Det är som med träning, man måste underhålla sina muskler, annars förtvinar de. Det är samma sak med lust. Den måste underhållas. Man kan se semestern som en källa för ökad lust och sex, men man ska satsa på att bygga upp stämningen under hela året.

För att komma i stämning är det en fördel om man vet vad man själv njuter av:

- Vad tycker jag om, vad tänder mig och min lust? Man ska inte ha sex bara för att kunna säga det till vänner och bekanta – utan för sin egen skull. Att jämföra sig med andra och hur man tror att de har det ökar bara pressen, säger Sara Dahlin.

Ett sätt att bygga en lustfylld stämning är att börja redan på förmiddagen och låta den sexuella spänningen öka successivt under dagen. Man kan skicka sexiga sms eller mejl till varandra. Har det varit stressigt under dagen kan en massage på kvällen vara uppskattad. Det är viktigt att ta i varandra, smeka varandra över hela kroppen. Titta varandra i ögonen. Sara Dahlin ger också rådet att kyssas mycket. Och att lukta på varandra.

- Man ska inte vara rädd för naturliga dofter. Vi tänder på ursprungliga lukter, så skippa parfymen efter att du badat i sommar, säger hon.

Att man under semestern ganska ofta är trångbodd, till exempel i en husvagn, kan vara mer till fördel än nackdel, menar Sara Dahlin:

- Det är litegrann som att återgå till det ursprungliga, att komma varandra nära rent fysiskt. Man behöver inte oroa sig för barnen, barn sover, barn leker utomhus… med lite fantasi går det alltid att hitta tillfällen.

Sen ska man heller inte stressa upp sig i onödan. Ibland finns inte lusten där.

- Det är helt naturligt att inte alltid vara sugen. Det är inget att oroa sig för. Semester handlar ju också om gemenskap, att man upplever saker tillsammans som familj. Lust är nyfikenhet och glädje.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Sexologen: Släpp sexstressen
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll