Publicerad 1 July 2009

Fotograf:

Ha sex varje dag

Har ni sex varje dag veckan före ägglossning maxar ni spermiernas kvalitet. Det visar ny forskning.

Ju kortare tid spermierna stannar kvar i kroppen, desto bättre blir kvaliteten. Därför bör par som vill bli gravida ha sex varje dag veckan före kvinnans ägglossning. Det påstår David Greening, som är fertilitetsforskare vid Sidney IVF i Australien i en artikel i Dagens Nyheter.

Han har undersökt kvaliteten på sperma från 118 män som hade fått utlösning varje dag i en vecka. Spermierna såg normala ut och rörde sig bättre än före testperioden.

- Det är en viktig faktor för spermiernas chans att befrukta ett ägg, säger David Greening i Dagens Nyheter.

David Greenings forskning går tvärtemot vad många andra fertilitetsläkare anser. I en artikel på Familjeliv.se har till exempel György Csemiczky, överläkare vid Fertilitetsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, tidigare sagt att det är en missuppfattning att mycket sex ökar chanserna att bli gravid.

- Det handlar inte om hur mycket sex man har eftersom spermier är en färskvara. Det tar 90 dagar för en spermie att mogna för att sedan kunna befrukta. Har man sex allt för ofta hinner inte spermierna gå igenom hela processen och då blir kvinnan inte gravid, säger han.

Hur ofta är då lagom?

- Egentligen är det bara att tänka logiskt. Var tredje dag plus minus en är lagom och bäst, säger György Csemiczky.

Motstridiga åsikter med andra ord. Vilken är din erfarenhet? Diskutera i Familjelivs forum!
Hur många gånger har ni sex?

Tidigare artiklar: Så ofta ska du älska
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Ha sex varje dag
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll