Tillbaka

Gravidkalender: Månad 2

Vecka 5

Vecka 5

Kroppen: Nu är mensen försenad och du kan känna av illamående och trötthet. Du kan också känna att brösten är spända eller ömma. Gör du ett graviditetstest så bör du få ett utslag som visar att du är gravid. Det bästa är att göra testet på morgonurin. På barnmorskemottagning kan du göra testet gratis.

Embryot: Tre sorters cellager utformas på embryot; ektoderm, mesoderm och endoderm, dessa lager ska bli olika delar av kroppens organ.
- Översta lagret "ektoderm" blir hår, hud, naglar, ryggmärg och nerver.
- Mellanlagret "mesoderm" blir blodceller, skelett, njurar, könskörtlar och muskler inklusive hjärtat.
- Inre lagret "endoderm" blir lungor, tunga, körtlar, lever, tarmsystem och urinvägar.
Ryggmärgen som tills nu legat helt blottad ska stängas. Ett rörformat hjärta bildas och ska snart börja slå sina första slag. Själva embryot är nu omkring två millimeter långt, stort som ett knappnålshuvud, men har ändå ett förstadie till både ryggrad och hjärna. Skelettet börjar bildas med revben, ryggrad och kranium.

Räkna ut när barnet kommer
En gammal metod för att räkna ut datumet för när barnet ska födas är följande: utgå från datumet för sista mensens första dag. Lägg till ett år, dra ifrån tre månader. Lägg till sju dagar. Detta gäller om du har regelbunden menstruation med 28 dagars intervall. Det exakta datumet för beräknad förlossning får du när du gör ultraljud hos barnmorskan i vecka 17-20.

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.

Vecka 6

Vecka 6

Kroppen: Du kan känna av graviditetssymptom som yrsel och bli lite darrig i benen emellanåt, särskilt om du har stått länge eller reser dig häftigt. Brösten kan ömma lite och bli en aning större. Det är också vanligt att man blir väldigt trött. Du kan få lite pormaskar i ansiktet till följd av hormonerna. Du bör avstå från alkohol och rökning från och med nu. Alkohol, nikotin och andra droger är extra skadliga tidigt under graviditeten, då det är en väldigt känslig period.
Det är även dags för dig att ta kontakt med barnmorskemottagningen.

Embryot: Embryot växer cirka en millimeter om dagen. Det är lika stort som en ärta, det vill säga tre-fem millimeter. Det har fortfarande en svans som senare blir till ben. Embryot utvecklar det som ska bli nervsystem, det visar sig nu i form av tunna trådar. Fosterhinnorna har bildats, men än så länge finns inte mycket vatten att tala om.
Kroppens organ börjar bildas på allvar, stämband och underkäke börjar ta form. Innerörat skapas, hjärtat slår med en kammare och munöppningen är skapad. Nu skapas en skiljevägg i hjärtat, navelsträngen, lungor, bukspottkörtel, sköldkörtel och lever.

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.

Vecka 7

Vecka 7

Kroppen: Man kan känna sig illamående på grund av hormonerna och ha lite molande värk
i underlivet, vilket är helt normalt. Sömnen kan rubbas, ofta beroende på att man måste man gå upp för att kissa. Magen kan kännas uppblåst på grund av att tarmarna arbetar långsammare. Vissa har redan ökat i vikt, men har du problem med illamående och kräkningar är det inte ovanligt att du istället har minskat i vikt. Det kan hjälpa att äta något litet innan du kliver upp ur sängen och att äta många små måltider.

Embryot: Embryot är nu en centimeter långt. Handled och fingrar skapas och händer och fötter kan urskiljas som små paddlar. Ansiktet börjar ta form och ögonen kan ses som små fördjupningar. Inne i huvudet finns det något som liknar blåsor, det ska senare bli hjärnan. Här kan man med ultraljud se embryots hjärtaktivitet.

Tips mot illamående
Ät lite men ofta
Ät gärna något litet innan du kliver ur sängen
Drick vatten
Stressa inte
Ingefära och papaya kan minska ditt illamående
Undvik stekt mat, fet mat, kryddig mat och kaffe
Det finns mediciner vid kraftigt illamående
Källa: Growingpeople.se

Medlemstips:
För ”SunnyBunny” hjälpte åksjuketabletter, gurka och salta kex. För ”Lillanonna” funkade vatten med citron i och att se till att inte bli hungrig! ”Lillanonna” menar att man får hitta sin grej och funkar inte det så finns tabletter mot illamående på apoteket. ”Ett hett tips är att ha med en eller tre plastpåsar i väskan...det är inte kul att smyg-spy i en buske, på stranden eller bakom ett garage.”

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.

Vecka 8

Vecka 8

Kroppen: Nu växer livmodern och storleken kan jämföras med en apelsin. Det är vanligt att man måste kissa mycket oftare än normalt. All glatt muskulatur, det vill säga sådana muskler som du inte kan styra, som livmodern, blodkärlen och tarmarna, blir slappare. Det kan göra att du får förstoppning. Risken för åderbråck, hemorrojder och urinvägsinfektioner ökar också. Om du drabbas när du är gravid är det viktigt att du får behandling tidigt.
I vissa landsting kallas du till ett hälsosamtal hos barnmorskan för att prata om alkoholvanor, kost och livsstil. Hos andra landsting sker detta samtidigt som inskrivningen. Det ser olika ut i olika delar av landet.

Embryot: Embryot är nu omkring 25 millimeter. Fingrar och tår kan ses tydligt men är fortfarande täckta med simhud. Överläppen skapas samt nästippen. Hjärtkonstruktionen är nu utvecklad och slår med 150 slag i minuten, det vill säga dubbelt så fort som hos en vuxen.

Tips för att motverka förstoppning
Drick mycket vatten
Ät fullkornsbröd och fiberrika grönsaker, som morötter.
Katrinplommon, fikon och aprikoser kan hjälpa.
Även fil, yoghurt och messmör kan motverka förstoppning.
Det finns även laxermedel. Rådgör med läkare eller personalen på apoteket om vilken typ du ska använda och hur du ska använda det.
Det hjälper också att motionera och till exempel ta en promenad varje dag.

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.