Publicerad 10 November 2010

Picknick funkar lika bra på vintern som på sommaren och är uppskattat bland både barn och vuxna.

Fotograf:

Överraska familjen med picknick

Nu är det friskt och kyligt ute – perfekt väder för en härlig utflykt, en mysig helgaktivitet som uppskattas av hela familjen.
Plocka fram ryggsäcken och ta med er lunchen ut i skogen eller parken. De allra flesta barn – och vuxna – tycker att det är festligt att få äta medhavd mat ute i det fria.

  

Korv med bröd är en favorit som dessutom är enkel att ta med sig, men det finns så mycket mer som du kan stoppa ner i ryggsäcken. Stek pannkakor som du sedan fyller med sylt, nutella, socker och kanel eller vad ni tycker är godast i er familj - bara att rulla ihop och avnjuta kalla! Det går även utmärkt att fylla pannkakor med köttfärssåsen från gårdagens middag eller en god kesoröra.

  

Medlemmen Mandelblomma brukar ta med kalla hamburgare som hon lägger i ett kaffefilter, så de håller ihop. Fiffigt och gott! Hon tipsar också om att ta med grillad kycklingklubba, som du kan äta direkt med händerna och kombinera med grönsaker, såsom tomater, gurkstavar och minimajs, och eventuellt ett gott bröd.

  

Tunnbrödsrullar är uppskattade att ta med sig på picknick - lätta att förbereda och går att variera på många olika sätt. Låt barnen göra sina egna rullar med favoritpåläggen, då får du både glada barn och hjälp i köket. Dessutom är det så mycket roligare om alla är delaktiga i förberedelserna.

  

Medlemmen Min högsta önskan har en favoritfyllning till tunnbrödsrullar som hon gärna delar med sig av:

  

- Blanda ihop 1 burk tonfisk i vatten med 1 hackat/fintärnat äpple, 1/2 liten burk majs, 1/2-1 hackad rödlök, lite senap och sist lite crème fraiche. Jag brukar ta så pass mycket crème fraiche att det precis binder ihop. Senap tar jag efter smak. Ibland lägger jag på lite sallad innan fyllningen läggs på. Jag brukar slå in rullarna i aluminiumfolie.

  

Pinnbröd är gott och det är trevligt att grilla dem på utflykten.
Degen gör ni iordning hemma. På utflykten så gör du en lång orm av en bit av degen och lindar den runt en pinne. Grilla tills brödet är gyllenbrunt och släpper från pinnen. Se till att toppen av pinnen är täckt med deg, så kan du lägga i en klick smör som får smälta när brödet är färdiggrillat. Det är också gott att hälla i lite flytande honung eller någon god krydda.

  

Medlemmen Bianca715 bjuder på sitt pinnbrödrecept:

  

2,5 dl mjöl
1 tesked bakpulver
0,5 tesked salt
1 dl vatten

  

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt vatten. Knåda degen. Om degen
känns kladdig, ta i mer mjöl.

 
God mat som gör er mätta, frisk luft som ger energi och tid för familjen som gör susen för humöret. Vad mer kan man begära? Jo, något för små och rastlösa ben.

  

- Ta med barnen ut och klättra i träden, lyft på stenarna, kasta kottar så långt ni kan och gå i alla uppförsbackar och sluttningar. All form av rörelse bygger upp styrkan hos barnen och lite tyngre lyft fungerar som en form av styrketräning, skriver Zarah Öberg, som bland annat arbetar som kostrådgivare och hälsopedagog, på sin webbplats piggabarn.se.

  

- Ge er ut i solen, leta upp en lagom stor kulle och bestig den tillsammans med hela familjen. Försök att skapa ett äventyr och en berättelse kring upplevelsen. Den kan ni använda om ni ska måla teckningar eller göra en egen saga när det kommer en regnig dag, tipsar Zarah Öberg.

  

Ta tillvara på de sköna dagarna som hösten och vintern erbjuder och njut av att umgås med din familj här och nu.

  

Vilket är ditt bästa tips för en lyckad utflykt? Berätta i forumet!

 
Här är fler goda recept på mat som passar perfekt att ta med ut i det fria:
  
Ost- och salamimuffins

Lyxig varm choklad

Morotssoppa med ingefära - ta med i thermos

Apelsinsallad
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Överraska familjen med picknick
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll