Tittut min lilla älskling!

De första månaderna
De flesta barn kan använda alla sina sinnen direkt efter födseln, och den första tiden handlar om att använda dem för att upptäcka världen och de närstående.

Lektips:
– Häng en mobil över barnets säng. Barnet kan bara fokusera på en sak i mellan fem och tio sekunder, och tycker därför att det är roligt med saker som ständigt rör sig. Mest lockande är skarpa kontraster – vitt och svart samt mönster av cirklar, prickar, rutor eller ränder.

– Härmas! Pröva att på 20 centimeters avstånd sträcka ut din tunga och se om barnet räcker ut sin egen som gensvar. Överdriv din ansiktsmimik – blinka tydligt, gapa eller lägg huvudet på sned. Ofta försöker din bebis göra likadant.

– Sätt upp en spegel vid skötbordet och låt barnet ligga och titta på sig själv när du är med.

Lägg i leklådan!

0-6 månader:– Bitleksaker – Mjuka gosedjur– En mobil med skarpa kontraster– Olika sorters skallror– En speldosa som inte låter för högt6-12 månader: – Byggklossar i olika färger– Pekböcker– En låda som barnet kan fylla med saker och tömma igen– Saker som barnet kan vrida på, trycka ned eller dra ut– En rullande leksak som barnet kan krypa efter eller rulla framför sig– En spegel där barnet kan se hela sin kropp

Ett halvår in
Nu börjar ditt barn förstå att det är en egen individ som kan åstadkomma saker. Hen utforskar sambandet mellan orsak och verkan, bland annat genom att tappa saker med flit.

Lektips:
– Lek tittut. Barnet förstår inte att man finns kvar när man gömmer sig och tycker att det är spännande när det som försvinner kommer tillbaka.

– Bygg torn med hjälp av små träklossar och låt barnet riva det. Lägg fram stora och små klossar i olika färger och låt barnet välja ut sina favoriter att bygga med.

– Prata och sjung. Gör ramsor och fingerlekar som Imse vimse spindel.

Dags för ettårskalaset
När ditt barn närmar sig ett års ålder repeterar hen gärna saker hen lär sig. Det kan till exempel handla om att plocka i och plocka ur leksaker ur en väska. Barnet blir allt skickligare på att använda sina händer.

Lektips:
– Låt barnet sitta i en säker gunga. Samtidigt som man gungar barnet kan man passa på att busa, prata eller sjunga lite. Berätta för barnet att det gungar upp och ner och fram och tillbaka.

– Bind fast ett rep på ett mjukdjur eller en leksak. Göm den under en stol så att bara repet syns. Fråga var djuret är. Visa hur man kan dra i repet så att djuret eller leksaken blir synlig igen.

– Låt barnet bada en docka. Visa dockans olika kroppsdelar och visa sedan samma kroppsdel på barnet.

Sist men inte minst:
Lek är viktigt för barn i alla åldrar, och för att verkligen ge sig hän behövs tid. Försök därför att avsätta ordentligt med tid till lekandet och att inte bryskt avbryta barnet om det leker intensivt – till den grad det är möjligt, förstås.