Så bråkar du rätt med dina barn

Barnpsykologen Karl Eder har skrivit en av de senaste årens mest uppmärksammande föräldraböcker – De 7 vuxensynderna. Dessutom har han en bakgrund inom barn- och ungdomspsykiatrins öppenvård. Konflikter mellan vuxna och barn – och ilskan bakom – har han stött på många gånger. Och hans första råd handlar just om att hantera den egna ilskan.

– Det finns en utbredd missuppfattning om att ilska är något som man måste agera ut, eftersom den annars kommer tillbaka med än mer kraft senare. Men det stämmer oftast inte. Snarare är det så att om man agerar ut sin ilska så riskerar man att förstärka den – eftersom man kan hamna i ett beteendemönster där ilska blir ett sätt att få sin vilja igenom.

Hur släpper man ilskan mot barnen då?
– Ett aggressivt beteende mellan två personer utvecklas oftast stegvis. Ett beteende hos den första parten leder till ett svar från den andre och ett ännu kraftigare gensvar från den första. För att bryta den här cykeln är det viktigt att man tar ett steg ut ur den. Säg ”jag behöver en paus just nu”, och gå därifrån och lugna ner dig.

Kan även barnen behöva en paus?
– Ja, verkligen! Det som ibland händer när barn går iväg för att lugna ner sig under ett bråk, är att föräldern går efter och fortsätter argumentera. Och det kan förvärra situationen. Prata ihop er vid ett lugnt ögonblick i stället, och fråga barnet vad du som förälder kan göra för att han eller hon lättare ska kunna hantera sin ilska.

Vilka andra misstag gör vuxna i dessa situationer?
– Ett vanligt misstag är att man inte håller på gränserna. Det kan handla om allt från barn som vill ha godis i mattaffären till att få stanna uppe senare på kvällen än man kommit överens om. När föräldrarna tänjer på gränserna leder det till att barnen lär sig att bråk eller förhandling är en framkomlig väg.

Men kan det inte vara bra att lära sina barn att förhandla?
– Jo, det kan vara jättebra, men inte på ett sätt som leder till bråk och argumentation. Därför är det viktigt att man förhandlar vid rätt tidpunkt. Sätt er till exempel ner på söndagseftermiddagen och kom överens om vad som gäller – i stället för att göra det i situationen.


Bråka rätt med ditt barn – här är Karl Eders 3 bästa tips

1. Fundera igenom i vilka situationer bråken brukar uppstå, och vilka ”triggers” som sätter igång din ilska – beteenden hos barnet eller kanske förutsättningar i dig själv, som att du är hungrig? Att fundera på detta gör att det blir lättare att vara förberedd när situationen väl uppstår. Det är också bra att titta just på det praktiska. Är det så att du behöver ha med dig ett mellanmål på vägen från jobbet till dagis, för att orka hantera eventuella konflikter som uppstår? Eller ska du kanske lösa handlingen på vägen till förskolan istället för på vägen därifrån?

2. Försök hålla dig lugn och konsekvent i situationer där barnet försöker förhandla om sådant som ni redan kommit överens om. Om ilskan svallar upp inom dig kan det vara bra att använda sig av den mest grundläggande tekniken för ilskekontroll: Att ta några djupa andetag (andas med magen) och räkna baklänges från 10 till 0. När man blir arg börjar man ofta andas ytligt, vilket minskar vår förmåga att tänka och bete oss på ett konstruktivt sätt.

3. Slutligen brukar det vara bra att planera in ”tillsammans-tid” med barnet, en tidpunkt under veckan när ni alltid gör något roligt tillsammans. Låt barnet välja aktivitet i så hög utsträckning som möjligt. Vill sonen att du ska sitta och se på när han spelar Call of Duty, så är det vad ni gör (utan att du smygkollar på din mobil under tiden). Den här sortens tid tillsammans brukar kunna bygga upp ett slags ”relationellt kapital” mellan barn och förälder, vilket i sin tur gör det lättare för föräldern att sätta gränser när det väl behövs.