Publicerad 25 July 2016

Fotograf:

Så blir du en bra bonusförälder

Du är upp över öronen förälskad, men i din nya kärleks hjärta finns redan några som tar stor plats: barnen. Här berättar relationsexperten Charlotte Sander om vad du som bonusförälder kan göra för att få det nya familjelivet att funka.
Relaterat

Fakta

Tre sätt att bli en bra bonusförälder:

Charlotte Sander som driver relationsexperten.se ger sina bästa tips.

1. Tänk till. Vad kan du hjälpa till med för att få familjelivet att flyta på? Vilka är dina styrkor? Kanske har de saknats i den tidigare familjen, och du kan komma in som ett bra stöd?

2. Acceptera att du är en del av en storfamilj. Från och med nu kommer det att finnas barn och ex, och snart kanske nya barn. Lär dig att tänka större och friare, även om du kanske inte föreställt dig det här scenariot från början.

3. Glöm inte bort varandra. Lika mycket som man prioriterar barnen så behöver man också prioritera relationen – kanske till och med extra mycket när det finns barn med från början.

– Egentligen är det här något alla bör fundera över redan innan situationen uppstår: ”Hur kommer jag att ställa mig till om den jag träffar redan har barn?” Min personliga åsikt är att barnen faktiskt kan göra det lättare att lära känna någon – ofta så kommer det fram hur personen verkligen är när man ser dem tillsammans med sina barn.

De praktiska skillnaderna när du dejtar någon med barn är kanske uppenbara. Barnen behöver tid och omsorg, det finns ofta ett ex med i bilden och det kan bli lite pusslande med scheman och planering. Men de känslomässiga skillnaderna kan vara mer oförutsägbara.

– Den allra viktigaste frågan är ju att bli insläppt och accepterad av barnen. Här är det viktigt att du och din partner tidigt diskuterar hur mycket du ska kliva in eller hålla distansen till en början. Du ska självklart respektera att barnen redan har två föräldrar, men som bonusförälder kan du faktiskt vara ett väldigt fint stöd för både din partner, barnen och till och med exet.

Det ökända exet
Just ja, exet ja. Det kan vara en känslig fråga, men det behöver inte vara det. Och du kan göra ditt yttersta för att inte komplicera en redan känslig situation.

– Var stöttande och lyhörd! Vad behöver exet hjälp och stöttning med, och vad vill hon eller han att du gör? Försök att hålla en god relation med din partners före detta, så att ni gemensamt kan komma överens om vilken roll du ska spela. I den bästa av världar kan ni bli en familj där alla hjälps åt – utan prestige och svartsjuka.

Ställ dina egna frågor till Charlotte Sander HÄR!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så blir du en bra bonusförälder
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll