Är den andra förlossningen lättare?

Det finns mängder av faktorer som spelar in i hur enkel eller svår din förlossning blir. Din dagsform eller fostrets position i magen – att dessa saker är viktiga vet vi. Men hur är det med förlossningsvana; spelar det någon roll om detta är din första eller kanske fjärde förlossning?

– Det gör det absolut. I min erfarenhet är det den andra förlossningen som går smidigast, i alla fall om man ser till det rent fysiska, säger Christina von Feilitzen, barnmorska och vårdenhetschef på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

”Lagom” är bäst
Vad är det så som gör just den andra förlossningen så – relativt – smidig? Christina von Feilitzen menar att kroppen då ofta är ”lagom” van vid förlossningar.
– När man genomgår sin första förlossning har modermunnen aldrig vidgats på det sättet tidigare, och det gör att förlossningen tar längre tid. Vi den andra förlossningen går vidgandet enklare, samtidigt som livmodermuskulaturen fortfarande är kraftig nog för ett effektivt värkarbete.

Efter fler förlossningar än två har lagom-linjen ofta passerats. Vidgandet går då smidigt men livmodersmuskulaturen kan ha försvagas vilket i sin tur förlänger förlossningsarbetet. En försvagad och uttänjd livmodermuskulatur innebär också att barnet kan röra sig lättare i magen, vilket gör att man behöver vara uppmärksam på om barnet ändrar läge innan förlossningen sätter igång.
– Det händer inte ofta, men ibland får man anpassa sig efter barnets rörelser och helt enkelt sätta igång förlossningen när barnet ligger med huvudet nedåt, säger Christina von Feilitzen.

Visste du att?En förlossning brukar vara i genomsnitt 12-16 timmar för förstföderskor och 4-8 timmar för omföderskor.Källa: Vårdguiden

Förstföderska igen?
Så förlossningsvana spelar en roll – men hur ligger det till om det går lång tid mellan en förlossning och en annan?
– Många säger att man blir som en förstföderska igen efter sju år utan en förlossning, men enligt min erfarenhet kan det gå jättesmidigt att föda barn igen efter en lång paus, särskilt om du är ung och frisk. Men efter flera år är det många andra faktorer som också spelar in – man har blivit äldre, man kanske har gått upp i vikt eller drabbats av sjukdomar eller skador, och det påverkar också förlossningsförloppet.

Även psyket spelar en stor roll under förlossningen, och här kan tidigare upplevelser antingen hjälpa eller stjälpa. Den som varit med om en svår förlossning tidigare kan få en psykisk låsning sig inför sin nästa, och det menar Christina von Feilitzen har stor inverkan på händelseförloppet.
– Oavsett vilken förlossning i raden det gäller är mitt tips att inte försöka bestämma över kroppen. Naturen är vis och i de flesta fall går förlossningen jättebra så länge vi inte försöker styra förloppet alltför mycket.