RUL – så funkar det

Mellan vecka 18 och 20 i graviditeten gör de flesta gravida kvinnor det så kallade rutinultraljudet, RUL. Det finns flera skäl till att göra undersökningen, bland annat att se hur långt gången du är för att kunna sätta ett beräknat förlossningsdatum. Man vill också se om det finns fler än en invånare i magen och om moderkakan sitter där den ska.
– Moderkakan kan sätta sig på olika ställen i livmodern och om den oturligt nog hamnar framför livmodermunnen kan barnet inte komma ut via vaginal förlossning. Då får man göra kejsarsnitt och det är bra att planera för i så god tid som möjligt, säger Christina von Feilitzen, barnmorska och vårdenhetschef på Kullbergska Sjukhuset i Katrineholm.

RUL, inte KUB
Under rutinultraljudet tittar man också efter strukturella avvikelser. Rutinultraljudet ska dock inte blandas ihop med NUPP- eller KUB-testet som ibland görs mellan vecka 11 och 14 för att upptäcka eventuella risker för kromosomförändringar.
– Det är viktigt att veta att kromosomavvikelser inte går att fastställa på varken KUB eller RUL – för det behövs ett fostervattenprov. Men ibland kan vi se avvikelser på ultraljudet som kan peka mot att barnet har ett syndrom av något slag.

Kolla gästlistan
Är du nyfiken på barnets kön? Beroende på hur fostret ligger kan det vara möjligt att fastställa könet på RUL, men det är ingen självklarhet.
– Det känns som att fler och fler ställer den frågan. Det är svårare ju tidigare i graviditeten man gör undersökningen och även runt vecka 20 finns inga garantier för att träffa rätt, så man ska inte ställa in sig på att få ett säkert svar, säger Christina von Feilitzen.
Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför rutinultraljudet. Det kan dock vara bra att fundera på om du vill ha med dig någon under undersökningen.
– Man får alltid ha med sig en vuxen på undersökningen – många tar med sin partner eller en familjemedlem. Oftast får man inte ha med sig flera personer eller barn, men du kan alltid ringa och kolla om det känns viktigt för dig.

Detta (och mer) undersöks på RUL•Hur många foster som finns i magen•Hur gammalt fostret är •Fostervattenmängden•Moderkakans placering•Fostrets organ