Sjukdomarna som gör barnen friska

– Vi ska gå igenom ett hundratal virusinfektioner när vi växer upp, så är det bara och det är inget vi kan eller ska hindra. Försöker man skydda barnen från att bli sjuka så kommer de bara att drabbas senare i livet i stället – och då kan konsekvenserna bli värre, förklarar Anders Fasth, barnläkare och professor i pediatrisk immunologi.
Det enda sättet att skydda sina barn från förskolans och skolans alla sjukdomar är att helt isolera dem från omvärlden. Det är naturligtvis en omöjlighet, och Anders Fasth förklarar att det dessutom vore att göra sina barn en rejäl björntjänst.

Sjukdomar i rätt tid
– Vi ska bli utsatta för dessa sjukdomar vid rätt tid i livet för att kroppen och immunförsvaret ska lära sig att hantera dem. När spanjorerna kom till Sydamerika drabbades urinvånarna hårt av de europeiska sjukdomarna, helt enkelt för att deras immunförsvar inte hade lärt sig att tackla dem i ung ålder.
Det mänskliga immunförsvaret är uppbyggt av en samling celler – olika sorters vita blodkroppar och flera olika äggviteämnen – som samarbetar i ett stort nätverk för att skydda kroppen mot angrepp. Vi har ett medfött immunförsvar och ett så kallat adaptivt immunförsvar – celler som finns till för att skydda oss men som från början inte vet hur de ska göra det.
– Det är detta adaptiva immunförsvar som måste lära sig att handskas med sjukdomar genom att utsättas för dem. Även om det medfödda immunförsvaret utgör ett första försvar så behöver vi båda delarna för att kunna stå emot de virus och bakterier som kommer in i vår kropp.

Förlossningar ”för rena”?
Immunförsvaret ser olika ut hos alla barn. Över tusen olika gener bygger upp försvaret och skapar oändliga kombinationer. Vissa barn klarar av det mesta, medan andra ofta blir sjuka. En del blir jättesjuka under en kort period och andra blir småsjuka länge. Även om vi som barn ska lära oss att klara av infektioner så kan vissa barn behöva en mer gradvis introduktion.
– Om du vet att ditt barn är extra känsligt så kan det hjälpa att göra en gradvis introduktion till dagiset, eller välja ett dagis där barnen är ute mycket. Då sprids inte smittorna lika lätt. Man ska heller inte röka i närheten av barn eftersom det kan skada deras slemhinnor och göra dem mer lättinfekterade.
Men, säger Anders Fasth, för de allra flesta familjer är sjuka barn en del i uppväxten som man varken kan eller bör förändra.
– Det är till och med så att många hävdar att våra förlossningar har blivit för rena. Kanske borde barnen redan då utsättas för lite skit för att få rätt sorts bakterier i magen.