Babypottning

Bild lånad av blojfribebis.se

För 60 år sedan gick majoriteten av barnen i västvärlden utan blöja vid ett och ett halvt års ålder – i dag är det vanligt att de blir blöjfria först mellan tre och fyra-årsåldern.

Babypottning, eller EC som det också kallas, är inget nytt, men företeelsen har nyligen fått ett uppsving och nu växer trenden.

FORUM: Nackdelar med EC

2015 fick landets barnavårdscentraler nya riktlinjer som säger att BVC-sköterskor bör rekommendera att föräldrar påbörjar blöjavvänjningen innan deras barn börjar gå. 

Det låter tidigt för vissa, men inte för den hängivna EC-anhängaren; vid det laget är deras barn redan blöjfria proffs.

Vid babypottning eller EC, som är kort för elimination communication och saknar en värdig översättning till svenskan, erbjuder du ditt barn att kissa och bajsa i valfritt kärl i tidig ålder. 

FORUM: Hur ska jag börja med EC?

Vissa testar det redan på BB. Några av de största fördelarna sägs vara att när barn hålls i grodposition eller sitter på pottan har de lättare att tömma blåsan och tarmen, vilket minskar risken för urinvägsinfektion och förstoppning. 

FORUM: EC – dela med dig av dina tankar och upplevelser

Utan blöjor blir det förstås också färre blöjeksem – dessutom följer både finansiella och miljömässiga vinster på minskade inköp av engångsblöjor.

FORUM: EC:a en nyföding – hur gör man?

Så babypottar du

• Idén med babypottning att du som förälder ska lära dig att tolka ditt barns signaler och förstå när hen behöver gå på toaletten. Håll därför gärna ett särskilt öga på barnet när du tänker dig att det kan vara dags, till exempel när barnet vaknar på morgonen eller efter måltider. När du har lärt dig ditt barns nödiga minspel och beteende blir det lättare att uppmärksamma under alla delar av dagen.

• Om ditt barn är nyfött är det bra att hålla det i så kallad grodposition över toaletten, pottan eller handfatet när hen ska kissa eller bajsa. Det gör du genom att hålla barnet i knävecken, med ryggen mot dig. När barnet blir lite äldre kan det sitta på pottan eller på en barntoalettsits, men du får gärna stötta.

• Babypottning är ingen allt-eller-inget-sport. Många föräldrar gör det flera gånger om dagen, andra ett par gånger i veckan eller när barnet verkar behöva bajsa. Se vad som fungerar för er och barnet.

• Var noga med att inte pressa barnet när det väl sitter på pottan.