Allergiskola för föräldrar

Allergi 640

1. Komjölksallergi
Komjölkallergi ska inte förväxlas med laktosintolerans – allergi mot komjölk innebär att man är allergisk mot de proteiner som finns i mjölken. Det drabbar 2-3 procent av alla barn men försvinner i de flesta fall innan skolåldern.

Var finns det? Utöver i vanlig mjölk finns mjölkprotein bland annat i filmjölk, yoghurt, grädde, ost och glass. Mejeriprodukter från get och får kan också ge problem.

Se upp för: Det kan finnas tillsatt mjölkprotein i margarin, charkvaror och kokosmjölk.

Ersätt med: Många produkter och drycker som är baserade på ris, havre och soja kan fungera bra som ersättning.

2. Äggallergi
Både äggula och äggvita kan ge allergiska reaktioner, och det kan räcka med osynliga rester på tallriken. Äggallergi är vanlig bland små barn, men minst hälften blir fria från den när de blir äldre.

Var finns det? Ägg finns i många rätter – till exempel pannkakor, pajer och i panering av fisk och kött.

Se upp för: Om ditt barn har en svår äggallergi ska du också se upp med ovalbumin och ovomucoid samt e-ämnet Lysozym (E 1105) som används som konserveringsmedel i vissa ostar.

3. Fiskallergi
Fisk av alla sorter kan ge kraftiga allergiska reaktioner, även vid små mängder. Till och med ångan som uppstår vid tillredning av maten kan ge en reaktion.

Var finns det? Fisk kan bland annat finnas i leverpastej, charkprodukter och kötträtter som smaksatts med ansjovis.

Se upp med: Fiskallergiker kan också behöva undvika omega 3-olja.

4. Nötallergi
Små mängder av nötter och mandel är nog för att utlösa allvarliga allergireaktioner. Jordnöten är trots sitt namn ingen nöt, utan är släkt med sojabönan. Den innehåller mycket starkt allergiframkallande ämnen och är en av de vanligaste orsakerna till allergichock.

Var finns det? Nöt, jordnöt och mandel förekommer som smakförstärkare i många livsmedel. Nougat, choklad, frukostflingor, bröd, kakor och glass är några exempel.

Se upp med: Mandelallergiker reagerar på allt som innehåller marsipan. Den som är svårt allergisk mot nötter ska vara mycket försiktig med choklad, oavsett vad som står i innehållsförteckningen.

5. Glutenallergi
Gluten är ett protein som finns i många sädesslag. Glutenallergi är en livslång sjukdom som kan debutera i alla åldrar.

Var finns det? Gluten finns bland annat i alla vanliga sorter av bröd, mjöl, flingor, välling och pasta.

Se upp med: Även havre kan innehålla gluten. Se därför till att köpa så kallad ”ren havre”.

Ersätt med: Det är skillnad på ”glutenfritt” och ”naturligt fritt från gluten”. Glutenfria varor är produkter där gluten tagits bort, och det kan finnas mycket små spårmängder av gluten kvar. Produkter som är naturligt fria från gluten har aldrig innehållit gluten. Helt ren havre fungerar för de flesta glutenallergiker.

6. Laktosintolerans
Laktosintolerans innebär att kroppen inte klarar av att bryta ned laktos och är alltså egentligen inte en allergisk reaktion. Laktosintolerans kan inte leda till en allergisk chock.

Var finns det? Laktos finns i alla mjölkprodukter och i alla former av mjölk, inklusive modersmjölk.

Se upp för: Laktos kan finnas i färdiglagad mat – i form av mjölkpulver. Det kan till exempel finnas i kött- och fiskrätter, bröd och konditorivaror.

Ersätt med: Utbudet av produkter med låg eller ingen laktos växer snabbt, och de flesta livsmedelsbutiker har bra alternativ. Hårdost som är lagrad längre än tre månader är i regel helt laktosfri.