Så här berömmer du ditt barn rätt

Vad säger du när ditt barn visar en teckning? Kanske utbrister du "Åh, vad fin!", eller "Vad duktig du är!"? Hur vi berömmer våra barn och hur det påverkar dem är ett återkommande ämne bland både föräldrar och forskare. Exempelvis visar en studie från Stanforduniversitetet att de flesta föräldrar med små barn berömmer dem för hur de är duktiga, bra eller fina. Barn som istället får beröm för vad de gör, klarar sig bättre i skolan, enligt samma forskningsrapport.

Inte ok att recensera
Petra Krantz Lindgren, beteendevetare, föreläsare och bloggare, har fördjupat sig i vad beröm betyder för barn. Hon är varken förtjust i när man berömmer barnets beteende eller prestationer. Eller för den del saker – prylar hör nämligen till det vanligaste som ett barn får beröm för, berättar hon. Ett annat problem med beröm, är att den vuxna tar sig rätten att recensera barnet.
– Beröm är en typ av bedömning som skapar oro. Bakom varje beröm lurar ju hotet om kritik när något inte går lika bra. Det finns en risk att barnet tror att det bara handlar om sina prestationer och blir då rädd för att göra fel och misslyckas, säger hon.

Om man istället för att ge beröm visar sitt intresse för det barnet gör, öppnar man dörren till en värld av tankar och känslor.
– Tänk dig att du istället för ”fin” säger ”Du gillar verkligen att rita, eller hur? Kom och sätt dig här och berätta om din teckning.” Det är början till ett samtal som du inte får till om du berömmer istället för att intressera dig.

Inre lust
Men tänk om mitt barn slutar prestera om jag inte ger beröm? Petra Krantz Lindgren har fått frågan flera gånger från föräldrar som oroar sig för att de ska signalera att det inte är så viktigt att anstränga sig.
– Det är att tro att barn i grunden är lata, att de bara presterar för att få beröm. Men barn är i sitt esse när det gör och skapar saker. Deras skapande är väldigt lustburet, den inre lusten ska vi inte ersätta med yttre belöningar.

Petra Krantz Lindgren är beteendevetare och har en grundutbildning i psykologi, samtal och kommunikation. Hon arbetar med vuxna som vill utveckla sina relationer med barn och erbjuder kurser och inspirationsföreläsningar. Petra Krantz Lindgren har skrivit en bok, Med känsla för barns självkänsla, som utkom i början av 2014 på bokförlaget Bonnier Fakta.

Barn kan lätt bli beroende av beröm. Och om man vet med sig att man – även om det är av kärlek – brukar berömma sitt barn, är det inte på något sätt för sent att börja ge bekräftelse på andra sätt. Ett tips hon vill ge till alla föräldrar är därför att titta mindre på vad barnen gör.
– Ge näring åt kärnan i barnet. Ta dig tid att intressera dig för barnets känslor och tankar kring sin prestation, istället för att bedöma den, säger Petra Krantz Lindgren.

Så undviker du rutinartat beröm – Petra Krantz Lindgrens konkreta tips:

Ditt barn ger dig en teckning
Säg inte: ”Tack, vilken jättefin teckning!”
Säg istället: ”En till! Du älskar verkligen att rita, eller hur? Sätt dig här och berätta om teckningen.”

Ditt barn gungar högt
Säg inte: ”Vad modig du är som gungar så högt!”
Säg istället: ”Jag blir alldeles varm av att se hur lycklig du är!”

Ditt barn har alla rätt på matteprovet
Säg inte: ”Alla rätt! Vad bra du är på att räkna!”
Säg istället: ”Alla rätt! Grattis! Hur kändes det när du såg ditt resultat?”

Ditt barn hjälper dig att plocka ur diskmaskinen
Säg inte: ”Tack! Du är duktig som hjälper till.”
Säg istället: ”Jag blir så glad när vi hjälps åt. Då går det mycket snabbare!”

Ditt barn slukar maten
Säg inte: ”Vad duktig du är som äter upp allt!”
Försök att överhuvudtaget inte kommentera ditt barns ätande.