4 vanligaste problemen vid amning

Det talas gott om amning, men det kan komma med en rad olika problem. De flesta går att lösa. Här är det vanligaste problemen.

Foto: Pexels

1. Svampinfektion i bröstvårtorna

Svamp finns naturligt i bebisens mun vilket gör att du som ammar har en risk att få en svampinfektion i bröstvårtorna. Symtomen för en svampinfektion är klåda eller en brännande smärta under, efter och ibland även mellan amningarna. Bröstvårtorna blir röda eller rosa, och inte sällan bildas småsår eller sprickor.

Kontakta BVC eller en amningsmottagning om du misstänker att du har fått en svampinfektion. Du kan också satsa på egenvård: lufta brösten ofta och mycket, koka nappar, amningsnappar, nappflaskor etc varje dag och var noga med handhygienen.

2. Såriga bröstvårtor

Att få sår på bröstvårtorna är relativt vanligt och kan bero på olika saker. Till exempel kan det bero på att bebisen har ett för litet tag om bröstet eller ligger lite snett när du ammar.

Har du såriga bröstvårtor finns det olika tips att testa som kan hjälpa läkningen. Till exempel kan du testa att smörja in bröstvårtorna med bröstmjölk innan du ammar och se till att bebisen ligger i en korrekt ställning och har bra tag om bröst och vårtgård.

Har såren inte blivit bättre efter en vecka kan du kontakta BVC eller en amningsmottagning.

3. Bröstböld

En bröstinfektion kan i värsta fall utvecklas till en bröstböld med var som innehåll. Symtomen för en bröstböld är bland annat att hela bröstet kan kännas hårt, göra ont och du kan även få feber och känna dig hängig. Vanligast är att man bara får en bröstböld i ena bröstet.

Stämmer symtomen på en bröstböld in på dig? Då bör du söka vård på en akutmottagning eller amningsmottagning.

4. Mjölkstockning i bröstet

Mjölkstockning kan man få av många olika anledningar, till exempel om bebisen har fel tag om bröstet eller om det går för lång tid mellan amningarna.
Symtomen för mjölkstockning är bland annat att det inte kommer någon mjölk när du ammar. Bröstet kan bli varmt och rött, och du kan känna en eller flera knölar i bröstet.

Vid mjölkstockning kan man också bli sjuk och få feber. För att bli kvitt stockningen bör du fortsätta amma så mycket som möjligt, trots att det gör ont.

Du kan också försöka mjölka ur lite för hand, så att spänningen släpper. Ett annat sätt att lindra och förebygga mjölkstockningen när den är på gång är att duscha det onda bröstet varmt och samtidigt försiktigt massera de hårda områdena.