Publicerad 18 September 2009

Fotograf:

Så blir ditt barn fotomodell

Hur fungerar modellvärlden för barn? Susanne Rönn på Mikas modellagentur vet.
Relaterat

Fakta


Antagligen tycker du att ditt barn är det vackraste, charmigaste och mest underbara barn världen skådat. Kanske har tanken slagit dig att hon eller han skulle passa bra i reklamsammanhang. Familjeliv.se har tagit reda på hur modellvärlden fungerar för barn!

Varje vecka strömmar det in ansökningar till modellagenturen Mikas i Stockholm där Susanne Rönn tar emot dem.

- Det finns massor med modelljobb för barn i rätt ålder, säger Susanna Rönn.

Vissa typer av utseenden är mer efterfrågade än andra.

- Allra störst chans att bli modell har de barn som har något speciellt i sitt utseende. Mörka barn har till exempel större chans att få uppdrag än blonda och blåögda barn. Barn med utstående öron, sned näsa eller roligt hår har också fler jobbmöjlighetereftersom uppdragsgivarna ofta söker udda karaktärer. Vissa åldrar, eller snarare storlekar, är också mer eftertraktade hos agenturerna. Barn som motsvarar standardstorlekarna för 3-4-åringar och 9-10-åringar behövs ofta, liksom bebisar.

Att vara förälder till ett barn som är modell är ett åtagande i sig. Ofta måste du ställa upp på kort varsel och vara beredd på att hänga med till fotostudion en vanlig vardag. Och då är det inte ens säkert att det blir just ditt barns ansikte som kommer att pryda reklamen. Vid fotograferingen av bebisar och små barn brukar det alltid finnas fler barn i studion än de som kommer med på bilderna. Orsaken är att det är så svårt att styra små barn och man får aldrig tvinga barn att vara med, säger Susanna Rönn på Mikas.

De som vill krypa, ammas eller sova istället får slippa fotograferas. Som förälder ska man alltid utgå ifrån hur barnet mår och vad barnet vill, säger hon. För det mesta är jobbet över på några timmar och riktigt små barn orkar inte heller med några längre pass.

I amerikanska TV-program om skönhetsindustrin ser man ofta mammor och pappor som driver eller pressar sina barn.
 - Så ser det inte ut här i Sverige, säger Susanna Rönn. De föräldrarna har inte något att göra i modellvärlden. Om en förälder skulle pusha sitt barn väldigt mycket skulle vi ta avstånd, säger hon.

Pengarna då? Blir man rik av modellandet?
Agenturerna har olika ersättningsnivåer, alltifrån någon hundralapp för en timmes jobb till 500 kronor för två timmar. Tidningsjobben är ofta ännu sämre betalt. Pengarna är med andra ord inte anledningen till att låta sitt barn vara modell. 
- Istället är det antagligen det roliga minnet och eventuellt de fina bilderna, som motiverar de flesta föräldrarna, säger Susanna Rönn.

Så här blir ditt barn modell:
- En ansökan till modellagenturen ska bestå av både ansiktsbilder och helfigursbilder på barnet.
- Om agenturen gillar ditt barn erbjuds han eller hon en plats i deras register. Det kostar inget om agenturen är seriös.
- Via registret rekommenderar agenturen olika barn till sina kunder eller så hittar uppdragsgivaren själv ett barn i registret.
- Ofta sker en provfotografering innan uppdragsgivaren bestämmer sig helt.
- Om uppdragsgivaren väljer ditt barn får du besked om detta och tid för den riktiga fotograferingen bokas.
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så blir ditt barn fotomodell
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll