Publicerad 14 February 2017

Fotograf:

20 filmer som firar 20 år 2017

Få inte ålderspanik nu – men i år är det hela 20 år sedan filmer som ”Titanic”, ”Jag vet vad du gjorde förra sommaren” och de första ”Beck”-filmerna med Peter Haber hade premiär. Här är 20 filmer som fyller 20 i år!
”Will Hunting” hade premiär i december 1997. 20-åriga Will som arbetar som städare på MIT (Massachussets Institute of Technology). När en professor, som spelas av Stellan Skarsgård, sätter upp ett matematiskt problem på svarta tavlan i skolkorridoren löser Will det anonymt. Matt Damon och Ben Affleck, som såg en aning yngre ut då än nu, har skrivit manus och de spelar även två av huvudrollerna. Filmen var nominerad till nio stycken Oscars och vann två.

via GIPHY

”Titanic” hade premiär i december 1997. Ingen kan väl ha missat den romantiska succén med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i huvrollerna. Filmen gjorde ett stort avtryck i filmvärlden och kammade hem hela 11 Oscars. Handen upp alla som hade en affisch med Leo på väggen och dansade tryckare till filmens ledmotiv, Celine Dions ”My heart will go on”?

via GIPHY

”Tomorrow Never Dies” hade premiär i december 1997. Filmen är den artonde Bond-filmen och den andra med Pierce Brosnan i huvudrollen. Brosnan har också spelat M16-agenten i ”Goldeneye”, ”Världen räcker inte till” och ”Die Another Day”. Trots blandade recensioner blev filmen nominerad till en Golden Globe.

via GIPHY

FORUM: ”Hur hanterar ni åldersnoja?”

”Min bäste väns bröllop” hade premiär i juni 1997. Filmen, som heter ”My best friend’s wedding” på engelska, handlar om Julianne (Julia Roberts) och hennes bäste vän Michael (Dermot Mulroney) som har lovat att de ska gifta sig med varandra om de inte hittat den rätte när de fyllt 28. När det är bara tre veckor kvar ringer Michael och berättar att han ska gifta sig med en kvinna som heter Kimberly (Cameron Diaz). Då inser såklart Julianne att hon egentligen alltid älskat Michael. Drama!

via GIPHY

”Men in black” hade premiär i juli 1997. Will Smith och Tommy Lee Jones spelar huvudrollerna i science fiction-filmen som bygger på en tecknad serie av Lowell Cunningham. Specialstyrkan MiB (Men in Black) övervakar det drygt tusental fredliga utomjordingar som lever i USA och se till att de inte bryter mot de speciella regler som gäller för dem. Men det är inte alltid det lättaste.

via GIPHY

”The lost world: Jurassic Park” hade premiär i maj 1997. Filmen är den andra i Jurassic Park-serien och kom fem år efter succén ”Jurassic Park”. Filmen är regisserad av ingen mindre än Steven Spielberg och nominerades till en Oscar.

via GIPHY

”Liar Liar” hade premiär i mars 1997. ”The color of the pen that I HOLD in my hand is rrrrr-rrroyal blue!” Ja, alla minns vi väl scenen då Jim Carreys rollfigur Fletcher Reede försöker säga att hans blåa penna är röd, men verkligen inte kan ljuga? Det hela börjar med att Fletchers son önskar att hans pappa ska sluta ljuga – och hans önskan slår in. Sen är det mer eller mindre kaos á la Jim Carrey resten av filmen.

via GIPHY

”Livet från den ljusa sidan” hade premiär i december 1997. ”As good as it gets”, som den heter på engelska, handlar om författaren Melvin (Jack Nicholson) och servitrisen Carol (Helen Hunt). Båda skådespelarna fick en varsin Oscar för sina skådespelarinsatser och filmen vann dessutom tre Golden Globes.

via GIPHY

”L.A. Konfidentiellt” hade premiär i maj 1997. Filmen handlar om ett gäng poliser i Los Angeles, korruption och Hollywoodstjärnor. Thrillern är baserad på en roman med samma namn och utspelar sig på 50-talet. I rollistan finns många kända namn – som Kevin Spacey, Russell Crowe, Kim Basinger och Danny DeVito.

via GIPHY

FORUM: ”Filmklassiker man måste se innan man dör?”

”Jag vet vad du gjorde förra sommaren” hade premiär i oktober 1997. Fyra ungdomar, som spelas av Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe och Freddie Prinze Jr, råkar köra på en man på en landsväg en sommarnatt. Panikslagna dumpar de kroppen och försöker glömma allting. Nästa sommar får en av tjejerna ett anonymt brev där det står ”I know what you did last summer” och sen blir det läskigt på riktigt. Vem har inte drömt mardrömmar om mannen med fiskekroken som börjar mörda ungdomarna, en efter en?

via GIPHY

”Herkules” hade premiär i juni 1997. Den animerade filmen är baserad på olika delar av den grekiska mytologin. Filmen berättar legenden om Herkules, son till Zeus, och är den trettiofemte animerade långfilmen skapad av Walt Disney Company. Filmen nominerades till en Oscar.

via GIPHY

”Boogie Nights” hade premiär i oktober 1997. Eddie (Mark Wahlberg) är en skådespelare som blir upptäckt av porregissören Jack Horner (Burt Reynolds). Eddie dras in i porrindustrin, ändrar sitt namn till Dirk Diggler, och blir berömd porrstjärna. Karaktären är delvis baserad på den riktiga porrstjärnan John Holmes. Filmen nominerades till tre Oscars.

via GIPHY

”Det femte elementet” hade premiär i maj 1997. ”The fifth element”, som filmen heter i orginal, handlar om taxichauffören Korben Dallas (Bruce Willis) som lever i det 23:e århundradets New York. En vanlig dag får han en mycket ovanlig passagerare och blir indragen i jakten på det femte elementet som ska rädda jorden från dess undergång.

via GIPHY

”Batman & Robin” hade premiär i juni 1997. I den här filmen, som är en uppföljare till Batman (1989), Batman – Återkomsten (1992) och Batman Forever (1995) kämpar superhjälten (George Clooney) mot bland andra Mr Freeze (Arnold Schwarzenegger) och Poison Ivy (Uma Thurman). Efter premiären ansågs filmen som den sämsta Batmanfilmen hittills, vilket resulterade i ett Batman-uppehåll till 2005 då Christopher Nolans ”Batman Begins” nådde bioduken.

via GIPHY

”Austin Powers – hemlig internationell agent” hade premiär i maj 1997. I den första Austin Powers-filmen, som är en parodi på James Bond, kämpar Powers (Mike Myers) mot skurken Dr Evil (som också spelas av Mike Myers). Humor och 60-tal – vad kan gå fel?

via GIPHY

”Allt eller inget” hade premiär i augusti 1997. ”Full Monty”, som filmen heter på engelska, blev en enorm succé. Stålindustrin tvingas säga upp många av sina arbetare och Gaz (Robert Carlyle) får idén att sätta ihop en strippshow tillsammans med några andra arbetssökande. Lite som ”Magic Mike”, fast med mindre magrutor och mer charm.

via GIPHY

”Bean – Den totala katastroffilmen” hade premiär i augusti 1997. Mr. Bean (Rowan Atkinson) behöver ingen närmare förklaring. Den klumpiga och fumliga karaktären fick en egen film efter att han gjort succé på tv. Vissa älskar honom, andra tar fram skämskudden när Mr. Bean är i farten.

via GIPHY

”Flubber” hade premiär i november 1997. Den förvirrade professorn Philip Brainard (Robin Williams) arbetar på att försöka ta fram ett ämne som kan fungera som en ny sorts energi. En sådan uppfinning skulle vara världsomvälvande och dessutom rädda Medfield College, där hans fästmö Sara är rektor. Tills slut uppfinner han en grön gegga som han döper till ”Flubber”.

via GIPHY

”Beck” hade premiär i juni 1997. De första filmerna där Peter Haber spelar kommissarie Martin Beck (”Lockpojken”, ”Mannen med ikonerna”, ”Pensionat Pärlan” och ”Spår i mörker”) kom alla ut 1997. Sedan dess har vi hängt med Beck och Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt) x antal söndagar när filmerna rullat på tv.

via GIPHY

”Reine och Mimmi i fjällen” hade premiär i augusti 1997. Mimmi (Ing-Marie Carlsson) börjar få nog, Reine (Bertram Heribertson) bara jobbar och tittar på TV. Till slut åker de på fjällsemester tillsammans – men det blir inte riktigt som de tänkt sig. Många karaktärer är hämtade från tv-serien ”Tre Kronor” (filmen utspelar sig alltså innan Sten Frisk sprängde restaurangen och idrottshallen med samma namn).

via GIPHY
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 20 filmer som firar 20 år 2017
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll