Publicerad 23 May 2017

Fotograf:

Här är 15 av Sveriges bästa sandstränder att besöka i sommar

Medelhavet i all ära, men man behöver faktiskt inte åka utomlands för att hänga på en riktigt fin sandstrand. Här är femton svenska stränder att besöka i sommar. 
Böda sand, Öland

I Böda, nästan längst upp på norra Öland, ligger det som sägs vara Sveriges längsta sandstrand. Sanden är vit och det finns massor av aktiviteter och vattensporter att göra på stranden. Intill ligger Böda camping, känd från Kanal 5:s tv-program med samma namn.Skrea strand, Falkenberg

Här finns en flera kilometer lång strand med finkornig ljus sand och höga sanddyner. Stranden är långgrund, barnvänlig och perfekt för att utöva olika vattensporter på. Här finns också gott om kiosker och serveringar längs stranden.


Sandhammaren, Österlen

Det här är en av Skånes mest omtalade stränder och ligger på Österlen, vid Sveriges sydöstra spets. Havets strömmar kan ibland vara lite luriga här, så var försiktig när du ska simma i havet – bäst är att gå ut och simma tillbaka. Här finns även en kiosk med mat.


Ålö Storsand, Stockholm

Ålö är en närmast obebodd ö i södra delen av Stockholms skärgård. På öns sydöstra sida ligger stranden Storsand, som är formad som en hästsko. Enklaste vägen dit är att ta båten Utö Express från Nynäshamn. Hoppa av båten vid Ålö och gå eller cykla sedan fyra kilometer till stranden. 


Tofta strand, Gotland

Detta är en av Gotlands mest kända stränder och sägs vara västra Gotlands allra bästa sandstrand. Här finns glasskiosker, utomhuspool, restaurang, camping och strax söder om badstranden vattensport med windsurfing. 


Sudersand Strand, Gotland

Sudersand ligger på Fårö och är en av Gotlands allra finaste sandstränder. Det är en långgrund och barnvänlig badvik med finkornig sand. I anslutning till Sudersand finns också en stugby, camping och restaurang.


Varamon, Motala

Varamon sägs vara nordens längsta insjöstrand och ligger vid sjön Vättern, två kilometer från Motala centrum. Stranden är ungefär fem kilometer lång. När det blåser samlas många vind och kite-surfare på stranden.


Norsta Auren, Fårö

Denna natursandstrand ligger på norra delen av Fårö och har inga faciliteter – förutom strand och hav. Stranden börjar några hundra meter väster om Fårö fyr och är ungefär fyra kilometer lång. Eftersom att stranden ligger rätt ödsligt badar många nakna.


Vitsand Strand, Västergötland

Denna strand ligger gömd vid en tallskog och är flera hundra meter lång. Vattnet är långgrunt, klart och fint. I den östra änden av Vitsand är det vanligt med nakenbad. Runt om stranden finns flera bra vandringsleder.  


Getterön, Varberg

På Getteröns sydsida finns fem vikar: Hattaviken, Båtaviken, Ängaviken, Vinbärsviken och Stora Trälviken. Dessa är sedan länge populära badplatser och kallas i folkmun för första, andra, tredje, fjärde och femte vik.


Pite havsbad, Piteå

I norra Sverige ligger denna kilometerlånga finkorniga sandstrand – även känd som nordens riviera. Det långgrunda badet är perfekt för barn. Här uppmäts ofta landets högsta badtemperaturer, som en följd av stora sanddynerna som fångar upp det varma ytvattnet.


Tylösand, Halmstad

Tylösand är beläget vid Tyludden ungefär sju kilometer väster om Halmstad. Det är en av Sveriges mest kända badorter och förutom sin sju kilometer långa sandstrand förknippas orten med sina golfbanor och Per Gessles hotell.


Mellbystrand, Halland

Denna milslånga sandstrand sträcker sig från Båstad i söder till ån Lagans mynning i norr. Vattnet är långgrunt och dynerna skyddar mot vinden. I norra Mellbystrand, utmed naturreservatet Hökafältet, finns ett naturistbad.

Ett inlägg delat av Ancha (@ancha_juli)


Stenshuvud, Skåne

Vid Sveriges sydligaste nationalpark finns en lång sandstrand som passar perfekt för barnfamiljer. Promenaden från parkeringen genom kohagen är ganska lång, men det finns flera fik längs vägen att vila på.


Skanörs havsbad, Skåne

Denna breda strand ligger längst ut i Flommens naturreservat, alldeles intill Skanörs hamn och småbåtshamn. Stranden är känd för sin fina sand och de pittoreska badhytterna utmed den norra och södra delen av stranden.


Få det bästa från Familjeliv – följ oss på FacebookInstagram och Twitter!
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Här är 15 av Sveriges bästa sandstränder att besöka i sommar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll