Publicerad 14 July 2017

Fotograf:

Alexandra Rejsmar: ”Pilla inte på våra abortlagar!”

Det är 2017 i Sverige och abortlagarna ifrågasätts mer nu än någonsin. Resultatet kommer leda till fler sena aborter.
Välkomna till en värld där 18 åriga flickor sätts i fängelse i 30 år för att ha fött ett dödfött barn som var en produkt av upprepade våldtäkter. Välkommen till en värld där kvinnor dagligen tvingas genomföra osäkra aborter i icke sterila miljöer på grund av hårda abortlagar eller rent av förbud mot abort.

Slå dig ner för all del och skåda Sydamerika – där foster i avloppen inte är helt främmande, där preventivmedel inte är accepterat för att man inte vill att invånarna ska ”leka Gud.” Låt oss tillsammans beskåda klyftorna i länder där fattiga har fler barn än de klarar av att försörja, där inte ens tusen ”ave Maria” kan hjälpa dig.

Det är 2017 i Sverige och abortlagarna ifrågasätts även här – nu mer än någonsin:

”Vi borde sänka den senaste veckan för abort”, ”abort ska inte få användas som preventivmedel”, ”man borde få ansöka om att göra abort från början.”

Eller min personliga favorit: ”man bör bara få göra abort vid sjukdomar eller våldtäkt.”

Låt mig ställa några motfrågor till dessa abortmotståndare – för det är precis vad dessa människor är. 

Hur tänker ni?
När ni diskuterar att sänka veckan för abort hur tänker ni då? Jag förstår hela grejen med att man börjar kunna rädda allt yngre bebisar som föds för tidigt. Dock så är detta med extremt mycket hjälp, vi pratar andningshjälp, kuvös, kortisonsprutor, veckor på sjukhus, sondmatning. Det här innebär att människan har blivit riktigt duktig på att hålla bebisen vid liv utanför livmodern. Men långt ifrån att en bebis i vecka 22 skulle klara sig utanför, utan någon hjälp. Ni som menar på att ett foster på 18 veckor (vilket är maxgränsen för abort, utan att behöva ansöka) är ”nästan livsdugligt” behöver alltså ta ett varv till på Google.

Allt för en dos manlig bekräftelse
Jag har förstått att det här inte handlar om fostrets bästa, det här handlar om att dra åt kopplet lite hårdare för kvinnan. Vi börjar nämligen få lite för mycket frihet nu. Det värsta av allt är att vissa kvinnor även springer dessa patriarkala ärenden – allt för en liten dos av manlig bekräftelse. 

Så låt oss säga att abort är mord. Livet börjar när ägget och spermie möts. Hur i hela fridens namn resonerar ni som förespråkar abort vid sjukdom och våldtäkt i så fall? Skulle det vara okej att hugga ihjäl en nyfödd, fullt gången bebis för att den har en sjukdom eller för att hens fader råkar vara en våldtäktsman? Det är ju samma sak? 

Hur tänker ni som förespråkar ”ansökan om abort?” Det ska för det första finnas papper på varenda kvinna som valt att göra en abort, dessutom ska det vara ett giltigt skäl. Har ni klurat på vad dessa skäl ska vara? Jag vet nämligen ett jättebra skäl; jag vill inte ha barn just nu!

Jag finner det ganska komiskt att någon skulle sitta och gå igenom 100 ansökningar om abort varje dag. Har ni vart i kontakt med försäkringskassan så vet ni vad jag menar. ”Du har plats 120, vi tar emot ditt samtal så fort vi kan.” Folk har hunnit dö innan de får avslag på sjukersättning från FK. Det brukar ta ett år innan en våldtäkt utreds eller som oftast – läggs ned. 

Resultatet blir fler sena aborter
Detta skulle inte resultera i färre aborter, snarare otroligt många sena aborter. Vi säger att man får reda på sin graviditet i vecka åtta. Man gör en ansökning vecka tio. Samtidigt ska det handläggas 100 ansökningar varje dag, vi får anta att handläggningen tar ca fyra veckor. Sen ska det bokas en tid för aborten också. Har vi då lite samvetsfrihet och alla barnmorskor inte behöver utföra aborter så kan ju det ta sin lilla tid att hitta någon som vill hjälpa dig. Vart är vi nu? Vecka 18? 

Har ni klurat på vad straffen ska bli för alla osäkra och olagliga aborter som kommer att göras? Ska det vara hårdare än godisförbudet som delas ut för våldtäkt eller tänker vi lite högre som när man streamar filmer på internet a la fyra år? 

Pilla inte på aborträtten!
Men det är väl inte det abortfrågan handlar om för er egentligen? Är du för abort så låter du kvinnan vara, pilla inte på aborträtten, ifrågasätt inte varför!

Det görs 100 aborter varje dag i Sverige. 94 procent görs innan vecka 12 och 53 procent innan vecka 7. Hur många procent tror ni görs vecka 18? Varför skapar vi debatt om ett obefintligt problem? 

Ska kvinnors kroppar ägas av staten?
Det handlar om att det är en ”kvinnofråga.” Fritt land? Gärna, men inte för kvinnor, vår kropp ska tydligen ägas av staten.

Text: Alexandra Rejsmar

–––––––––––––––––––––

Läs fler krönikor av Alexandra Rejsmar nedan:

--> ”Svar på tal från en lattemamma”

--> ”Högst sex år för förövaren, livstid för barnet”

--> ”It takes a village to raise a child”

--> ”Saker vi inte pratar om i Sverige”Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Alexandra Rejsmar: ”Pilla inte på våra abortlagar!”
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll