Publicerad 6 September 2017

Fotograf:

Så fixar du ett barnsäkerhet hem

Ligg steget före ditt barn och minska risken för olyckor. Med enkla knep och förberedelser kan du säkra ditt barn och bli en tryggare förälder.
Hela listan: Så gör du ditt hem barnsäkert

Det finns mängder av små och stora säkerhetsförebyggande förberedelser du kan tänka på under din bebis första år. Vi har samlat några av det viktigaste bas åtgärderna.

Prylar

Innan barnet kommer och under dess första månader är det många köp, allt ifrån barnvagnar och spjälsäng till babyskydd och babysitters. Du bör tänka på att kontrollera att produkten är godkänd och följer säkerhetskraven. Tänk även på dina behov. Köp inte en vagn för att den är snygg utan för att den fyller den funktion du efterfrågar. Får den plats i bilen, är den stabil för de underlag du har utanför dörren? Köper du begagnat, kolla att produkten fortfarande är säkerhetsklassad efter dagens regler och att bromsarna fungerar.

Kläder

Kläder, mjuka leksaker och sängkläder bör tvättas eller vädras innan användning så att alla eventuella kemikalier försvinner. Små barn är extra känsliga.

Leksaker

Leksaker ska vara CE-märkta och anpassade för barnets ålder. Kontrollera även att leksaken är hel innan du ger den till barnet. Många leksaker låter, leksaker för småbarn ska inte ha för höga ljud. Var försiktig med gamla leksaker av plast som kan innehålla kemikalier som är förbjudna idag.

Bostaden

I hemmiljö finns det flera saker som kan vara värt att fundera över när barnet börjar krypa och själv kan utforska världen. Förvara vassa köksredskap högt upp och i skåp och lådor med barnspärr. Kolla även hur varm din ugnslucka blir för att minska risken för brännskador. Spisen ska ha häll- och tippskydd och det finns även galler för ugnsluckan. Balkongdörrar och fönster bör ha säkerhetsspärr och fäst upp persiennsnören så att barnet inte kan trassla in sig runt halsen. Många gör iordning ett barnrum strax innan barnet kommer till världen. Tänk till exempel på vad ni använder för färg och vädra ordentligt innan.

Elsäkerhet

Ibland finns det inget roligare att peta på än eluttag, ett tips är att köpa skyddslock som blockerar uttaget.

Kemikalier

Förvara kemiska produkter utom räckhåll för barnet, även de flaskor och burkar med barnsäkra lock. Det är inte alltid det fungerar som det ska.

Vatten

Lämna aldrig ett barn utom räckhåll i närheten av vatten, ibland går det fortare än man tror. Det gäller även om du använder någon form av badstol, de kan ge en falsk känsla av trygghet.


Källa: konsumentverket.se

Av: Annelie Norén
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: Så fixar du ett barnsäkerhet hem
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll