Publicerad 12 September 2017

Fotograf:

6 viktiga tips till alla nyblivna föräldrar

Efter nio månader är din bebis äntligen här och med det kommer ditt liv att ta sig en helt ny vändning. En tuff period med lite sömn, bebisskrik och oro väntar, men också de mysigaste och mest spännande månaderna i ditt liv. Här är 6 viktiga saker att tänka på i början.     
1. Det är helt okej om du känner dig vilse och okunnig 

Varje ny förälder går igenom stunder hemma där de inte har någon aning om vad de gör. Även om du läst massor av böcker om föräldraskap och tagit alla babyklasser, kan ingenting förbereda dig helt för vad som komma skall. Vem visste att något så litet och dyrbart skulle kunna få dig att känna dig så fullständigt inkompetent? Du är inte ensam. Nästan alla föräldrar har känt exakt såhär vid något tillfälle (men bara kanske inte berättat om det). Kom bara ihåg, det är normalt och det är okej.

2. Sätt upp tydliga gränser 

Nära och kära kommer att vilja besöka dig och din nya bebis. De kanske vill ta med mat, hjälpa till när du tar en tupplur, besöka dig på sjukhuset etc. Det här är väldigt omtänksamt och snällt, men kan eventuellt vara mycket överväldigande för dig som nybliven föräldrar. Bestäm vad du är bekväm med och sätt sedan tydliga gränser. Det är okej att säga nej till besökare på sjukhuset och/eller hemma. Kom ihåg att det handlar om dig och din nya bebis, inte alla andras önskemål.

3. Kom ihåg att allt kommer bli enklare 

Du kommer att känna dig mer och mer självsäker för varje dag som går. Vissa dagar kommer att vara mer utmanande än andra men du kommer ta problemen på ett bättre sätt. Du kommer snart märka att du har blivit riktigt skicklig på att multitaska, byta blöjor och att leva på väldigt lite sömn.

4. Jämför dig INTE med andra föräldrar 

Alla gör saker mer eller mindre på sitt sätt. Din syster, bästa vän, svärmor och granne kommer troligen att ha olika tips om vad som fungerade för dem. Du kan absolut lyssna på dessa tips och sedan göra vad du vill med dem, inklusive att ignorera dem helt. Kom ihåg att saker ter sig olika för olika personer, så var snäll mot dig själv och bli inte rädd om något inte fungerar för dig som det fungerade för någon annan.

5. Om du känner dig emotionell och på gränsen till nervsammanbrott, låt din bebis gråta 

Det låter kanske självklart men det är alltid bättre att låta din bebis gråta i spjälsängen än att ta ut någon frustration på dem. Om du känner dig väldigt upprörd eller arg, lägg ner bebisen i sängen eller lämna hen till pappa och ta en stund för dig själv. Att bli frustrerad är också helt normalt. Det viktiga är att hanterar det på ett bra sätt.

6. Du kommer att se tillbaka på denna tid och sakna den

Tro det eller ej men om ett par år kommer du bara minnas det mysiga från tiden som nybliven förälder. Så försök, hur svårt det än kan kännas, att njuta av den första tiden med en skrikande bebis istället för att önska att de inte fanns. What doesn't kill you...
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 6 viktiga tips till alla nyblivna föräldrar
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll