Publicerad 1 November 2017

Fotograf:

10 vardagsprylar som svenskar har uppfunnit

Du blir troligtvis förvånad över hur många vardagsprylar som är uppfunna av svenskar. Många har nog koll på att dynamit och pacemakern är svenska uppfinningar, men Sverige har givit världen många fler saker, vissa som vi använder varje dag. Här är de 10 bästa.
1. GPS

Minns du förr i tiden när en stor karta i papper var det enda sättet att navigera sig fram på okända vägar? Det måste ju ha varit omöjligt att både köra rätt och hålla koll på kartan. Det är tack vare svensken Håkan Lans som vi idag bara kan trycka lite på vår GPS som sedan berättar hur vi ska åka. 

gps 

Bildkälla

2. Skiftnyckel

Johan Petter Johansson är hjärnan bakom skiftnyckeln. Tack vare honom behöver man inte längre bära med sig flera olika nycklar, utan kan använda en och samma till alla tillfällen. 

Skiftnyckel

Bildkälla

3. Skype

Oron över att telefonräkningen skulle bli hög försvann när bland annat svensken Niklas Zennström utvecklade Skype. Företag såg möjligheten att ha möten i videoform och mormor insåg att hon kunde prata med sitt favoritbarnbarn när som helst. År 2011 såldes Skype till Microsoft för 8,5 miljarder dollar. 

skype

Bildkälla

4. Tetra Pak

Tetra Pak upplevs kanske inte som något speciellt, särskilt inte för oss svenskar som alltid drack mjölk till maten när vi var små. Men faktum är att tetra pak har utnämnts till den bästa uppfinningen genom tiderna av inga mindre än Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.  

Tetra

Bildkälla

5. Trepunktsbälte

Det fanns en tid då folk satte sig (och sina barn) i bilen och körde iväg utan ens en tanke på att sätta på sig ett bälte. Och om de använde bälte, var det bara ett band över midjan. Nils Bohlin var svensken som räddade liv och uppfann det första trepunktsbältet.  


Bälte

Bildkälla

6. Dragkedja

Dragkedjan som vi känner till den idag uppfanns av svenskfödda Gideon Sundbäck år 1917. 

Zip

Bildkälla

7. Plattskärm

Om det inte vore för Sven Thorbjörn Lagervall hade du inte läst detta på din platta datorskärm.  


Plattskärm

Bildkälla


8. Celsius temperaturskala

Majoriteten av världens länder går efter celsius temperaturskala som utvecklades av matematikern och astronomen Anders Celsius. 


Celsius

Bildkälla

 9. Datormus

Håkan Lans slår till igen och är uppfinnaren bakom datormusen som används till nästan alla datorer idag. 


Plattskärm

Bildkälla

10. Colaflaska

För lite mer än 100 år sedan introducerades Coca cola-flaskan för världen. Det är få som har koll på att flaskans design gjordes av svensken Alexander Samuelsson. Tanken var att designa en flaska som man skulle känna igenom genom att känna på i mörkret, eller om den låg trasig på marken. 


cola

Bildkälla
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 10 vardagsprylar som svenskar har uppfunnit
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll