Publicerad 30 November 2017

Fotograf:

7 tips för att få dina barn att lyssna på dig

Antingen vill de inte gå och lägga sig eller så är det något fel på maten. Alla föräldrar har varit med om situationer där ens barn gör tvärtemot vad man säger, och det känns helt omöjligt att få dem att lyssna. Här är 7 tips till alla föräldrar, som kommer att få småttingarna att lyssna.
1. Ha tydliga regler. Regler kan vara bra att ha i hemmet. Det som är viktigt för att reglerna ska hållas är att vara tydlig med vad som gäller. Samla hela familjen vid matbordet och skriv upp vilka regler ni ska ha hemma, och påminn barnen om dem vid jämna mellanrum. Några exempel på regler kan vara, beroende på barnens ålder, att man alltid ska plocka undan sin tallrik efter maten, att man inte ska avbryta någon som pratar eller att man inte får svära.

2. Att bryta mot reglerna ger konsekvenser. Om barnen inte följer reglerna bör detta uppmärksammas och ge konsekvenser, annars lär de sig att det inte är så noga. I samband med att ni bestämmer reglerna kan ni även bestämma vad som händer om någon bryter reglerna. Samma gäller om ena föräldern säger nej till något, då är det jätteviktigt att den andra föräldern säger det samma. Kommunicera!

3. Visa dina barn respekt. Du som vuxen har alltid sista ordet och du bestämmer, men det betyder inte att du inte ska visa dina barn respekt. Strunta i att hota dem och börja behandla dem som jämlikar, då är chansen större att de vill lyssna på dig.

4. Välj dina strider. Om du alltid blir arg och klagar kommer barnen tröttna tillslut. De är trots allt bara barn, de måste få skratta och ha kul. Det gör kanske inte sååå mycket om de råkar måla sig lite med tusch på armarna? Det går ju bort efter ett bad eller två.

5. Ha tålamod. Chansen att barnen kommer lyssna på dig när de tittar på sin favoritfilm eller är mitt uppe i en rolig lek är inte så stor. Det är bara så det är att vara barn, helt enkelt. Ha tålamod och om du kan, vänta lite med att försöka få ditt barns uppmärksamhet.

6. Var förlåtande. Alla kan göra misstag, inte minst barn som inte alltid förstår när de gjort något fel. Var tydlig med att ditt barn gjort något fel och förklara vad det kommer att bli för konsekvenser. Men förlåt dem alltid och påminn dem inte om deras misstag i onödan.

7. Var kärleksfull. Att vara en ”sträng” förälder utesluter inte att man visar sina barn kärlek. Ha tydliga regler, var konsekvent men glöm inte att berätta för dina barn när de gjort bra ifrån sig. Ge dem komplimanger, fråga hur de mår och visa att du alltid lyssnar. 
Textstorlek 1 2 3
Svara i tråden: 7 tips för att få dina barn att lyssna på dig
Logga in
Bli medlem
Visa kommentarer...

Innehåll

Innehåll